Ελλάδα

Μαγνησία: Διαδικτυακός απατεώνας «άρπαξε» μαμούθ 500.000 ευρώ από επιχειρηματία

Οι αρχές αναζητούν τα ηλεκτρονικά ίχνη του χάκερ που παρεμβλήθηκε με ένα παραπλανητικό e-mail στη συναλλαγή δύο εταιρειών

Μαγνησία: Διαδικτυακός απατεώνας «άρπαξε» μαμούθ 500.000 ευρώ από επιχειρηματία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Επιχείρηση στη Μαγνησία έπεσε θύμα διαδικτυακού απατεώνα, με αποτέλεσμα να κάνουν «φτερά» 500.000 ευρώ. Η υπόθεση διερευνάται από τις αρχές που αναζητούν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών.

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι άγνωστος έστειλε παραπλανητικό e-mail σε προμηθεύτρια εταιρεία του εξωτερικού, που αντί να καταθέσει τα χρήματα στον λογαριασμό της επιχείρησης πλήρωσε τον... απατεώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του, magnesianews.gr, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε εξαγωγές προϊόντων και οι πελάτες της στο εξωτερικό πληρώνουν αφού τους σταλεί ηλεκτρονικά, το τιμολόγιο και το IBAN του λογαριασμού κατάθεσης των χρημάτων.

Το χρονικό της απάτης

Εντός του 2021 η εταιρεία έστειλε μια μεγάλη παραγγελία σε πελάτη της στο εξωτερικό, αλλά τα χρήματα καθυστερούσαν να κατατεθούν. Όταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας επικοινώνησαν με τον αγοραστή, πληροφορήθηκαν ότι τους είχε σταλεί ηλεκτρονικά το ποσό της οφειλής και το IBAN, και είχαν καταθέσει τα χρήματα, ύψους 500.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό που αναγράφονταν στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν λάβει.

Όπως είναι φυσικό, υπήρξε μεγάλη αναστάτωση και έπειτα από έρευνα που έκανε η εταιρεία διαπίστωσε ότι παρεμβλήθηκε άλλο άτομο – ενδεχομένως χάκερ – άλλαξε το e-mail της εταιρείας και καρπώθηκε το ποσό που προοριζόταν για την πληρωμή της επιχείρησης.

Μετά την εξέλιξη αυτή κατατέθηκε μήνυση, η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία και παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει επισταμένη έρευνα για τον εντοπισμό του κατόχου της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, που παραπλάνησε την εταιρεία του εξωτερικού, καθώς και του λογαριασμού που κατέληξαν τα χρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάλογες απάτες με μεγάλη οικονομική ζημιά σημειώθηκαν και στο παρελθόν στη Μαγνησία όπως το καλοκαίρι του 2019 η υπόθεση με εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε εταιρείες τροφίμων πανελλαδικά με ζημιά 523.000 ευρώ και η απάτη σε βάρος βολιώτικης εταιρείας για δήθεν αγοραπωλησία σκραπ με ζημιά περίπου 600.000 ευρώ, το καλοκαίρι του 2020.

Δείτε επίσης