Ελλάδα

Qatargate: Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν η Εύη Καιλή και η Μαρία Σπυράκη

Που βασίστηκε η άρση της ασυλίας των δύο Ευρωβουλευτών από τον αρμόδιο εισαγγελέα

Qatargate: Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν η Εύη Καιλή και η Μαρία Σπυράκη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκονται δύο Ελληνίδες Ευρωβουλευτές οι οποίες εμπλέκονται σε δύο διαφορετικές υποθέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, αντιμετωπίζοντας η μία ποινή φυλάκισης και η άλλη χρηματική πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των Βρυξελλών Ορέστη Ομρά η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι να της επιβληθεί κάποιο χρηματικό πρόστιμο. «Φαίνεται πως ελέγχεται για ατασθαλίες σε δηλώσεις των εξόδων των βοηθών της. Οι ποινές που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρηματικές κι αν διαγνωστεί ζήτημα ποινικής διαχείρισης ενημερώνεται ο εισαγγελέας για να κάνει τις ανάλογες διαδικασίες» είπε ο δικηγόρος.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Εύας Καιλή ο Ορέστης Ομρά τόνισε ότι η 44χρονη Ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως και 10 χρόνια.

«Το ζήτημα εδώ είναι με ποια αδικήματα θα κατηγορηθεί… Αν κατηγορηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή για δωροληψία ή άλλο αντίστοιχο αδίκημα. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από έξι μήνες έως 10 χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής στην οργάνωση. Αν, για παράδειγμα, τη διευθύνει, τότε η ποινή θα είναι στα 10 χρόνια. Αν απλά συμμετέχει ή βοηθάει, τότε είναι κατά πολύ μικρότερη», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της (που προσπάθησε να την απαλλάξει), τότε θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας. Το λέω γιατί φαίνεται πως ο σύντροφός της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που έχει η νομοθεσία για όσους συνεργάζονται με τις Αρχές, κι αν δώσει επαρκή στοιχεία που θα την αθωώνουν, τότε η ποινική μεταχείρισή της θα είναι καλύτερη του συντρόφου της», σημείωσε.

Σε ότι αφορά την περίπτωση να αφεθεί ελεύθερη με το «βραχιολάκι» δεδομένου και της ύπαρξης του παιδιού της, ο Ομρά απάντησε:

«Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να μη συντρέχει λόγος ή πιθανότητα φυγής και ότι δεν συντρέχει η πιθανότητα, βγαίνοντας από τη φυλακή και αναμένοντας τη δίκη της υπόθεσης, να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό. Από μόνο του το ότι έχει ένα ανήλικο τέκνο δεν βοηθά στην όλη διαδικασία. Φυσικά, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ίσως ο δικαστής λάβει υπ’ όψιν το «βραχιολάκι».

Άρση Ασυλίας

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε χθες την άρση της ασυλίας δύο Ελληνίδων ευρωβουλευτών: της Εύας Καϊλή (πρώην S&D) και της Μαρίας Σπυράκη (ΕΛΚ).

Η άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών βασίστηκε στα ευρήματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σχετικά με την διαχείριση των αποζημιώσεων και αμοιβών των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές)και τις αμοιβές των εγκεκριμένων-διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών τους.

Η έρευνα αποκάλυψε ενδείξεις για πιθανή απάτη των κονδυλίων που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου.

Δείτε επίσης