Ελλάδα

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας από διαδήλωση του ΠΑΜΕ για τον προϋπολογισμό

Το απόγευμα η ψήφιση του προϋπολογισμού

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας από διαδήλωση του ΠΑΜΕ για τον προϋπολογισμό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε διακοπή της κυκλφορίας στους δρόμους πέριξ της πλατείας Συντάγματος προχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου (17/12) η τροχαία λόγω συγκέντρωσης μελών του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή, συλλαλητήριο συνδικάτων και μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος με κεντρικό σύνθημα «Κλιμακώνουμε την πάλη μας για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς. Ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς».

Χιλιάδες εργαζόμενοι πίσω από τα πανό των σωματείων τους διαδηλώνουν για τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους για αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στον προϋπολογισμό που αναμένεται σήμερα να ψηφίσει η κυβέρνηση.

«Κουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια φαΐ, σε λίγο θα μας δίνουμε κουπόνια για ζωή» και «Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την εργοδοσία» είναι ανάμεσα στα συνθήματα των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Τα σημεία SOS του νέου προϋπολογισμού που ψηφίζεται σήμερα

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος καλείται να εκτελεστεί σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της ανόδου του κόστους χρήματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να επιδρούν στην ελληνική οικονομίατόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη οριακά πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας.

Στα βασικά μεγέθη του, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τα εξής:

*'Ανοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ, από 210,170 δισ. ευρώ εφέτος.

*Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2023 από 9,7% εφέτος.

*Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% από 7,2% εφέτος και η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,5% από αύξηση 0,2% το 2022.

*Υψηλά ποσοστά ανόδου θα καταγράψουν και το 2023 οι ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αυξηθούν κατά 15,5% από 10% εφέτος.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% (από 9,7% εφέτος) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,6% (από 10,1%).

*Η ανεργία θα μειωθεί στο 12,6%, οριακά χαμηλότερη από το 12,7% εφέτος.

Δείτε επίσης