Ελλάδα

«Χαμόγελου του παιδιού»: Τί απαντά ο Κώστας Γιαννόπουλος για τις καταγγελίες

Ο Κώστας Γιαννόπουλος μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής» και δίνει απαντήσεις στις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών και κακοδιαχείριση οικονομικών

«Χαμόγελου του παιδιού»: Τί απαντά ο Κώστας Γιαννόπουλος για τις καταγγελίες
Αρθρογράφος: Φάνης Καραμπατσάκης
Από Φάνης Καραμπατσάκης

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ένα περιστατικό κακοποίησης παιδιού φαίνεται πως έχει υπάρξει στο «Χαμόγελο του Παιδιού», και αυτό το 2010. Τότε, όπως αναφέρει στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο Κώστας Γιαννόπουλος έμαθε ότι μία μαγείρισσα έβαλε πιπέρι στο στόμα ενός παιδιού. «Αυτό για εμένα είναι κακοποίηση, και έτσι προχώρησα άμεσα στην απόλυσή της, καθώς επίσης στην απόλυση της υπεύθυνης του σπιτιού και της συντονίστριας της βάρδιας», δηλώνει. Ακόμη ένα περιστατικό πιθανής κακοποίησης παιδιού ελέγχθηκε δικαστικά και μπήκε στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για κανέναν από τους εμπλεκόμενους. Αυτό αφορά το σπίτι που έχει το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ηρακλείτσα Καβάλας. Ένα κοριτσάκι, το οποίο είχε δοθεί από εκεί για υιοθεσία, έκανε αργότερα, το 2021, μία περίεργη ζωγραφιά που ανησύχησε τους θετούς γονείς του.

Ενημερώθηκε άμεσα ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος, αφού ζήτησε κατευθύνσεις από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, απευθύνθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καβάλας, την υπόθεση ανέλαβε εισαγγελικός λειτουργός της περιοχής, και ύστερα από ενδελεχή προκαταρκτική εξέταση που πραγματοποιήθηκε, δεν προέκυψε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο.

Το δημοσίευμα

«Χαμόγελο του Παιδιού: Πέντε ερωτήματα, 230 ακίνητα… και άλλες ιστορίες», ήταν το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που είχε την περασμένη εβδομάδα το «Βήμα της Κυριακής», με το σχετικό άρθρο να κάνει λόγο για «σειρά ερωτημάτων για τα οικονομικά του φορέα και τη δυστοκία αξιοποίησης των δεκάδων ακινήτων του», καθώς και για τις «υποθέσεις κακοποίησης στη ΜΚΟ», και τις «καταγγελίες για αναιτιολόγητες απολύσεις υπαλλήλων». Αυτό προκάλεσε σάλο, καθώς μετά την «Κιβωτό του Κόσμου» κάποιοι περιμένουν αντίστοιχη πορεία και για το «Χαμόγελο του Παιδιού». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ελληνικές ελεγκτικές εταιρίες φαίνεται να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα δεδομένα του «Χαμόγελου», έπειτα από ορισμένες «διαπιστώσεις - πληροφορίες», όπως οι παρακάτω:
– «Σημαντικά πλεονάσματα, της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, που έρχεται σε αντίθεση με κατά καιρούς δηλώσεις για «προβλήματα επιβίωσης» του Οργανισμού».
– «Δείγματα ελλιπούς προβληματικής διαχείρισης σε αρκετά από τα 230 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί από ιδιώτες…».
– «Η ύπαρξη λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα, όπου είχαν κατατεθεί περίπου 5 εκατ. ευρώ».
– «Σποραδικές καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων…».

Από την πλευρά του, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε το δημοσίευμα και κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. απάντησαν αναλυτικά. «Μέσω του δημοσιεύματος που αφήνει «σκιές για το “Χαμόγελο”, επιδιώκεται ξεκάθαρα η δημιουργία εντυπώσεων με στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου που στηρίζει το έργο, αδιάκοπα, εδώ και 27 χρόνια», δηλώνει ο Κώστας Γιαννόπουλος στη «ΒτΚ». «Όλα τα οικονομικά στοιχεία που περιέχονται στο δημοσίευμα βρίσκονται σταθερά αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, οι Πιστοποιήσεις, οι Έλεγχοι, οι Συνεργασίες μας, το Διοικητικό Συμβούλιο… τα πάντα είναι διάφανα και σε κοινή θέα για τον καθένα. Πίσω από το “Χαμόγελο” κρύβεται μία υπόληψη και χιλιάδες παιδιά. Εδώ διακυβεύονται υπολήψεις, το “Χαμόγελο” δεν ανήκει σε εμένα, ανήκει σε όλη την ελληνική κοινωνία που το δημιούργησε. Μην κάνετε ζημιά στους φορείς που κάνουν δουλειά».

Οι απαντήσεις

Για τους ελέγχους, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία που χαρακτηρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ο κ. Γιαννόπουλος απαντά ότι ο Οργανισμός διαχρονικά δέχεται ελέγχους από κρατικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που αποζητά και χαιρετίζει, όπως και τον έλεγχο που υποστηρίζει το δημοσίευμα ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με δική του πρωτοβουλία:
*Δημοσιοποιεί ετησίως την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών της ανεξάρτητης διεθνούς εταιρίας Ernst and Young αναφορικά με την κατάσταση εισπράξεων / πληρωμών.
*Δημοσιοποιεί δύο φορές ετησίως τα στατιστικά στοιχεία όλων των υπηρεσιών και δράσεών του.
*Δημοσιοποιεί την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης.
*Δέχεται ετήσιο οικονομικό έλεγχο από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young.
*Δέχεται έλεγχο από διεθνείς φορείς, π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων και πιστοποιήσεων, όπως ένταξη του Οργανισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).
*Δέχτηκε έλεγχο για την πιστοποίηση του Οργανισμού και των υπηρεσιών του από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σημειώνεται ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστοποιήθηκε για δεύτερη φορά για την παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Η πιστοποίηση ισχύει μέχρι το 2024.
*Δέχτηκε έλεγχο με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ένταξη του Οργανισμού στο Εθνικό Μητρώο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
*Δέχεται τακτικά αιφνιδιαστικούς ελέγχους από την Κοινωνική Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας στην οποία υπάγεται κάθε Σπίτι του Οργανισμού (συνολικά 11 Σπίτια πανελλαδικά). Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά στη λειτουργία του κάθε Σπιτιού (προσωπικό, φιλοξενούμενα παιδιά, επισκόπηση ιστορικών παιδιών, κτιριακά θέματα, διοικητικά θέματα κ.λπ.), αλλά και άλλους κρατικούς φορείς, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διατηρεί λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και η συγκεκριμένη ελβετική που αναφέρεται στο δημοσίευμα. Το 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να διαθέτει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ που προέκυψε και για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό. Ο τραπεζικός λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα προϋπήρχε, καθώς επιλέχθηκε και εκεί κατατέθηκε δωρεά από το Ίδρυμα Dr. Basile Khoudokormaff Charitable Foundation, που εδρεύει στην Ολλανδία, για την κατασκευή Σπιτιού φιλοξενίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο άμεσα θα λειτουργήσει. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή στους λογαριασμούς που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα, απαιτεί την υπογραφή του προέδρου και του αντιπροέδρου του Δ.Σ., και στο εξωτερικό απαιτεί την υπογραφή του προέδρου, του αντιπροέδρου και του ταμία του Δ.Σ. του Οργανισμού. Όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα και το εξωτερικό βρίσκονται στο site του Οργανισμού.

Στηρίζει χιλιάδες παιδιά

Χιλιάδες παιδιά στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα οποία φροντίζει και μετά την ενηλικίωσή τους.
* Το 2018 ο Οργανισμός στήριξε 90.601 παιδιά και τις οικογένειές τους.
* Το 2019 ο Οργανισμός στήριξε 95.717 παιδιά και τις οικογένειές τους.
* Το 2020 ο Οργανισμός στήριξε 57.722 παιδιά και τις οικογένειές τους.
* Το 2021 ο Οργανισμός στήριξε 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους.
Σημειώνεται ότι το 2020 και το 2021 εν μέσω πανδημίας, βασικές δράσεις του Οργανισμού ανεστάλησαν λόγω σχετικών οδηγιών και κατευθύνσεων από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές. Στην αναστολή αυτή οφείλεται και η μείωση του αριθμού των υποστηριζόμενων παιδιών.

Οι βασικές δράσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους είναι: προληπτική ιατρική και οδοντιατρική σε παιδιά, δημιουργική απασχόληση σε νοσηλευόμενα παιδιά, παρεμβάσεις πρόληψης στα σχολεία. Ωστόσο, ενώ το 1ο εξάμηνο του 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε 23.828 παιδιά, το 1ο εξάμηνο 2022 υποστήριξε 38.710 παιδιά, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταδιακή αύξηση των υποστηριζόμενων παιδιών, με την παρέλευση των μέτρων ενάντια στη διασπορά της πανδημίας.

Η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, ο Οργανισμός διαθέτει οργανωμένο Τμήμα για τη διαχείριση των ακινήτων, τα οποία, όπως λέει, αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: «Το “Χαμόγελο του Παιδιού” αποκτά ακίνητα από κληρονομιά ή/και δωρεά εν ζωή. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απόλυτα διαφανής και όπως ορίζεται από τη nομοθεσία. Η διαδικασία για κάθε ακίνητο είναι διαφορετική, συχνά εξαιρετικά χρονοβόρα, κοστοβόρα και περίπλοκη.

Τα ακίνητα του Οργανισμού ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους αξιοποιούνται κατά περίπτωση. Για κάποια υπάρχει καθεστώς συνιδιοκτησίας, κάποια απαιτούν επισκευή/ανακαίνιση, κάποια έχουν κληροδοτηθεί/δωρηθεί υπό συγκεκριμένους όρους, κάποια είναι μισθωμένα. Τα ακίνητα αξιοποιούνται για τα παιδιά που υποστηρίζει ο Οργανισμός, για τη διαμονή των ενήλικων παιδιών του, για παιδιά με προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους, για τη διαμονή μητέρων θυμάτων ενδο-οικογενειακής βίας και των παιδιών τους, και φυσικά αξιοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις όπως ενδεικτικά φυσικές καταστροφές, η φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων κ.λπ.».

Τα οικονομικά στοιχεiα

Για τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού και το ποσό των 10 έως 14 εκατ. που εμφανίζει ως έσοδα, όπως επικαλείται το δημοσίευμα του «Βήματος», ο κ. Γιαννόπουλος απαντά στην «ΒτΚ» ότι:
– «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αυτοβούλως θεσπίσει ελεγκτικές διαδικασίες εσωτερικά και δέχεται έλεγχο και από ανεξάρτητους εξωτερικούς φορείς.
– Ετησίως τα έσοδα του Οργανισμού ανέρχονται σε 10 έως 14 εκατ. ευρώ, με πλήρη αντιστοιχία αυτών με έξοδα, αντιστοίχων οικονομικών μεγεθών.
– Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, υπήρξε αποθεματικό ύψους 6.112.352,37€, το οποίο προήλθε σωρευτικά από προηγούμενα έτη.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, ανάλογα με τα έσοδα και τις δαπάνες του Οργανισμού, δημιουργείται πλεόνασμα ή έλλειμμα. Σε περίπτωση πλεονάσματος προσαυξάνεται το αποθετικό του Οργανισμού για κάλυψη αναγκών και αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κινδύνων, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν, π.χ. capital controls, οικονομική κρίση, πανδημία κ.λπ. Την τελευταία πενταετία, η μόνη χρονιά που υπήρξε πλεόνασμα ήταν το 2019, και αυτό προέκυψε από την πώληση του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΤΙΤΑΝΙΑ.
– «Το Χαμόγελο του Παιδιού» οφείλει, καταρχήν, στα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει, να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δράσεών του κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, και αυτή η νοοτροπία είναι που έχει καταστήσει δυνατή τη συνέχιση του έργου του Οργανισμού τα 27 χρόνια δράσης του. Πολλές χρονιές οι δράσεις συνεχίστηκαν, ακριβώς χάρη στο πλεόνασμα που υπήρχε.
– Από το 2000 έως το 2011, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας διαφοροποιήθηκαν, με αύξηση των μισθών 62,89%.
– Για την επιτέλεση του έργου του Οργανισμού, καθημερινά, όλο το 24ωρο, μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων εργάζεται σε 8 βάρδιες, με τις ανάλογες νόμιμες προσαυξήσεις.
– Τα έντεκα χρόνια που μεσολάβησαν (2000 έως και 2011), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανέπτυξε τις δράσεις του και αύξησε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε παιδιά και τις οικογένειές τους. Επιγραμματικά αναπτύχθηκαν 31 νέες δράσεις / υπηρεσίες, με αποτέλεσμα και την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.
– Από το 2011 έως το 2014, για την υλοποίηση των δράσεων του Οργανισμού και των νέων που προέκυψαν την τετραετία, ο αριθμός των εργαζομένων από 311 ανήλθε σε 416. Από τα 105 νέα άτομα τα 29 αφορούσαν σε προσωπικό Διοίκησης.
– Διαθέτει διεθνώς το μικρότερο αριθμό διοικητικού προσωπικού με ποσοστό που το 2021 ανήλθε στο 12,23%.
– Τα διαθέσιμα του 2017 που αναφέρει το δημοσίευμα και ανέρχονται σε 2.8282.518,89€, λανθασμένα αναφέρονται ως πλεόνασμα, καθώς τη συγκεκριμένη χρονιά υπήρξε έλλειμμα και οι υποχρεώσεις του Οργανισμού καλύφθηκαν με αξιοποίηση του αποθεματικού.
– «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν έχει καμία προστριβή με την ΕΛ.ΑΣ., αντίθετα η συνεργασία είναι διαχρονική και με ουσιαστικό όφελος για την κοινωνία και τα παιδιά. Η συνεργασία δεν περιορίζεται στο σκέλος των εξαφανίσεων ανηλίκων και ενηλίκων, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η κακοποίηση, παράνομη διακίνηση και εμπορία κ.λπ.

Δείτε επίσης