Ελλάδα

Γλυπτά Παρθενώνα:Βρετανική εφημερίδα βρήκε και τα ανταλλάγματα που θα δώσει η Ελλάδα

«Δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα νομής-κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο» αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, διαψεύδοντας τις συζητήσεις

Γλυπτά Παρθενώνα:Βρετανική εφημερίδα βρήκε και τα ανταλλάγματα που θα δώσει η Ελλάδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την στιγμή που η Ελλάδα με επίσημη και σκληρή ανακοίνωση της, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, διαμηνύει στους Άγγλους ότι κατέχουν παράνομα τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για επιστροφή τους με μορφή δανεισμού, ένα νέο δημοσίευμα από την Αγγλοσαξωνική χώρα κάνει λόγο για ανταλλάγματα.

Με δημοσίευμά του, ο βρετανικός «Telegraph» αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει Αθήνα ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών, άλλες αρχαιότητες που ανήκουν στην χώρα μας.

Με προκλητικό τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με χάλκινο άγαλμα αναβάτη ηλικίας 2.000 ετών», η βρετανική εφημερίδα στο δημοσίευμα της αναφέρεται στον «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου», που ανασύρθηκε σε κομμάτια το 1928 και το 1937 από τη θάλασσα, κοντά στο ακρωτήριο Aρτεμίσιο της Eύβοιας, και φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Η συμφωνία θα μπορούσε να δει αρχαία έργα τέχνης, που δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα, να δανείζονται στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του Τζόκεϊ του Αρτεμισίου, ενός γλυπτού που απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι πάνω σε ένα άλογο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τα σημαντικότερα κομμάτια της συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να γλυκάνει οποιαδήποτε συμφωνία για κάποια από τα Ελγίνεια Μάρμαρα» γράφει το δημοσίευμα, προτείνοντας παράλληλα ένα ακόμη αρχαίο αντικείμενο που θα μπορούσε να προσφέρει υπό μορφή δανεισμού η Ελλάδα στην Βρετανία.

Το προσωπείο του Αγαμέμνονα ηλικίας 3.600 ετών καθώς και το θρυλικό κύπελλο του Νέστορα είναι άλλα δύο αρχαία που «ορέγεται» το Βρετανικό Μουσείο για να τα βάλει στην συλλογή του…

Το βρετανικό δημοσίευμα, επικαλούμενο ελληνικές πηγές, εκτιμά ότι η ανταλλαγή αντικειμένων θα μπορούσε να ξεκινήσει «μάλλον νωρίτερα, παρά αργότερα».

«Τα αντικείμενα που πήρε ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και πουλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και να επανενωθούν με τους άλλους θησαυρούς που δημιουργήθηκαν για να κοσμήσουν το ναό του Παρθενώνα, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 432 π.Χ..» καταλήγει το ρεπορτάζ.

Η διάψευση από το Υπουργείο Πολιτισμού λίγο νωρίτερα

Με ανακοίνωση και με σκοπό να θέσει τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν σε δημοσιεύματα και «βλέπουν» επικείμενη συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, απαντά το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο αιχμηρό κείμενο του υπουργείου γίνεται σαφές μεταξύ άλλων ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και δεν αναγνωρίζεται από ελληνικής πλευράς κανένα δικαίωμα νόμιμης κατοχής του Βρετανικού Μουσείου. Τονίζει μάλιστα ότι τα Γλυπτά αποτελούν προιόν κλοπής από πλευράς της Μεγάλης Βρετανίας.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει «να κορυβαντιά» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς, δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως τη μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς, δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Ξένα και ελληνικά δημοσιεύματα

Την ίδια στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο διαψεύδει τα όσα λέγονται για επικείμενη συμφωνία τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα από τον ξένο και ελληνικό τύπο συνεχίζονται.

«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», είχαν αναφέρει πηγές του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, λίγο μετά το δημοσίευμα του Bloomberg.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, έθεσε ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μιλώντας για «μυστικά και ψέματα» και ζητώντας «άμεσα απαντήσεις».

Από την πλευρά του, το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η «Daily Telegraph» ανέφερε ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Γλυπτών, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

Τέλος οι Βρετανικοί Times, επίσης, αναφέρθηκαν με άρθρο τους σήμερα στη συμφωνία που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ χθες υπήρξε σχετικό δημοσίευμα και από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Δείτε επίσης