Ελλάδα

Σκιές και ερωτήματα για το θάνατο Τόπαλου - Κατάθεση - κλειδί από τη γιαγιά του

20 καταθέσεις μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους και του 20χρονου Γεωργιανού αντιπάλου του-Ύποπτα ευρήματα από την αξονική-Σε μία εβδομάδα το ιατροδικαστικό πόρισμα

Σκιές και ερωτήματα για το θάνατο Τόπαλου - Κατάθεση - κλειδί από τη γιαγιά του
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ενόρκως κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας η γιαγιά του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης, και σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Vrradini.gr ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε από επίσημα χείλη ότι ο εγγονός της το μοιραίο πρωινό συμμετείχε σε αγώνες σπάρινγκ, αλλά της μετέφερε την πληροφορία άλλο πρόσωπο που δεν ήταν στο γυμναστήριο.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου, από τους αξιωματικούς του Τμήματος Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής να έχουν λάβει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 20 καταθέσεις. Ανάμεσά τους και ο 20χρονος Γεωργιανός πυγμάχος, με τον οποίο προπονούνταν στο ρινγκ, κάνοντας κινήσεις για την αποφυγή χτυπημάτων, όπως υποστήριξε ο νεαρός αθλητής, χωρίς όμως να έρθουν σε σωματική επαφή και να ανταλλάξουν χτυπήματα με τα χέρια και τα πόδια.

Η προπόνηση στο επίπεδο που ήταν ο πρωταθλητής Ευρώπης, ήταν έντονη, και διάρκειας 35 περίπου λεπτών, αναφέρουν στις καταθέσεις τους πρόσωπα που βρίσκονταν στο γυμναστήριο του Ταύρου. Ο 16χρονος ένιωσε αδιαθεσία, και ζήτησε να αποχωρήσει για να πάει στο μπάνιο να ρίξει νερό στο πρόσωπό του. Ο πατέρας του δεν ακολούθησε, και μετά από λίγα λεπτά ο Βασίλης βρέθηκε αναίσθητος από άλλον συναθλητή του. Ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ και όταν έφτασαν στο γυμναστήριο οι διασώστες το παιδί δεν είχε τις αισθήσεις τους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν στις αστυνομικές αρχές και οι δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, ενώ οι αξιωματικοί της Αθλητικής Βίας θα ζητήσουν και την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών, για να δουν ποιος ήταν αυτός που τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ, τι ώρα έγινε η κλήση, και μετά από πόση ώρα έφτασε το ασθενοφόρο.

Τι είδε ο ιατροδικαστής

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης που πραγματοποίησε την νεκροψία – νεκροτομή κατέληξε στο ότι ο θάνατος του Βασίλη Τόπαλου οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκάλεσε εγκεφαλική νέκρωση. Ωστόσο, αυτό το οποίο μένει να διευκρινιστεί είναι το πώς προήλθε το τραύμα στο κεφάλι. Αυτό θα το δείξουν οι συμπληρωματικές εξετάσεις που θα διενεργηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα θα βγουν σε περίπου μια εβδομάδα και τότε ο ιατροδικαστής θα είναι σε θέση να απαντήσει στο καίριο ερώτημα, εάν δηλαδή το υποσκληρίδιο αιμάτωμα που εντοπίστηκε στον άτυχο αθλητή προκλήθηκε από την πτώση του στο μπάνιο ή από κάποιο χτύπημα. Το πόρισμα θα διαβιβαστεί στο Τμήμα Αθλητικής Βίας, και αν χρειαστεί να δώσει περισσότερες εξηγήσεις θα κληθεί να καταθέσει και ο ιατροδικαστής.

Πάντως, όπως λένε ειδικοί επιστήμονες, το υποσκληρίδιο αιμάτωμα χαρακτηρίζεται στην ιατροδικαστή επιστήμη ως υψηλής κινητικής ενέργειας τραύμα. Αυτό σημαίνει ότι έχει ασκηθεί πολύ μεγάλη δύναμη στο κεφάλι του 16χρονου, γι’ αυτό και θεωρείται πολύ πιθανό το τραύμα να προήλθε από δυνατό λάκτισμα στο κεφάλι του.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξονική που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο “έδειξε” κι άλλα ευρήματα, τα οποία είναι υπό αξιολόγηση από τον ιατροδικαστή εν αναμονή των ιστολογικών και των άλλων συμπληρωματικών εργαστηριακών εξετάσεων.

Η μοιραία ημέρα και ο πατέρας του πυγμάχου

Το βράδυ της Τετάρτης στο Τμήμα Αθλητικής Βίας, βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στον Ταύρο, όπου το πρωινό της 16ης Δεκεμβρίου ο Βασίλης Τόπαλος έπεσε αναίσθητος. Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου κλήθηκε ξανά προκειμένου να δώσει στις αστυνομικές αρχές τη λίστα με τους αθλητές, προπονητές και συνοδούς που ήταν στον χώρο την ώρα του περιστατικού. Εκτός από τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, έχουν καταθέσει αθλητές με τους οποίους είχε κάνει προπόνηση ο Βασίλης Τόπαλος, καθώς και άλλα άτομα που ήταν εκεί την μοιραία μέρα.

Όλοι έκαναν λόγο για μια εντατική και ελεγχόμενη προπόνηση, χωρίς να αναφέρουν κάτι περίεργο. Στην υπηρεσία είχε καταθέσει και ο πατέρας του 16χρονου, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ο τραυματισμός του παιδιού του ήταν ατύχημα, και δεν προήλθε απο χτύπημα κατά της διάρκεια της προπόνησης,

Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα, συλλέγουν στοιχεία και προς το παρόν δεν αποκλείουν τίποτα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. αν χρειαστεί θα ζητήσει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για όσους ήταν στο γυμναστήριο εκείνη την ημέρα και παράλληλα αναζητά υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής για να εξακριβώσει ποια άτομα ήταν στο χώρο το μοιραίο πρωινό της 16ης Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης