Ελλάδα

Σχολεία: Επιστροφή των μαθητών στα θρανία με φόντο «κοκτέιλ» ιώσεων και γρίπης

Το πρώτο κουδούνι, μετά την περίοδο των εορτών, βρίσκει τους γονείς ανήσυχους, καθώς αρκετοί φοβούνται νέα έξαρση των ιώσεων.

Σχολεία:  Επιστροφή των μαθητών στα θρανία με φόντο «κοκτέιλ» ιώσεων και γρίπης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι μαθητές επιστρέφουν σήμερα Δευτέρα (9/1) στα σχολεία, μετά την περίοδο των εορτών, με φόντο ένα «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού που συνεχίζει να ταλαιπωρεί χιλιάδες ανήλικους και ενήλικες.

Μέχρι στιγμής τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν ανακοινώσει, τη λήψη μέτρων.

Οι γονείς δεν παύουν να ανησυχούν, καθώς αρκετά παιδιά προσβάλλονται το τελευταίο διάστημα από επαναλαμβανόμενες ιώσεις, την στιγμή μάλιστα που στα παιδιατρικά νοσοκομεία γίνονται καθημερινά αρκετές εισαγωγές.

Την ίδια στιγμή η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, μετά την περίοδο των εορτών, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τους γιατρούς, καθώς αρκετοί φοβούνται ότι είναι πιθανό να καταγραφεί νέα έξαρση των ιώσεων.

Άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα

Το άνοιγμα των σχολείων πάντως θα γίνει χωρίς μέτρα, με τις Αρχές να υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται επί του παρόντος η επιστροφή της μάσκας στα σχολεία.

Αρκετοί είναι οι επιστήμονες, ωστόσο, οι οποίοι κάνουν σύσταση για χρήση μάσκας, καθώς δεν είναι μόνο ότι μπορεί να κολλήσει ένα παιδί μία ίωση, γρίπη ή κορωνοϊό, αλλά μπορεί να μεταφέρει τον ιό στο σπίτι και να κολλήσουν άτομα της οικογένειας που ενδεχομένως ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η χρήση μάσκας είναι προαιρετική, ενώ αναφορικά με τα παιδιά που θα λείπουν από τα σχολεία λόγω ίωσης, οι απουσίες θα καταγράφονται αλλά δεν θα προσμετρώνται για πέντε μέρες.

Για τις απουσίες θα απαιτείται ακόμη και απλή βεβαίωση ιδιωτικού γιατρού ή από δημόσιο νοσοκομείο.

Η άποψη των ειδικών για μάσκες και πιθανά μέτρα

Τις τελευταίες ημέρες λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τη λήψη πιθανών μέτρων στα σχολεία ενώ υπήρχαν και κάποιες μεμονωμένες φωνές που έκαναν προτάσεις να καθυστερήσει η έναρξη των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ δηλώνει έτοιμο να λάβει κάποια μέτρα αν διαπιστώσει έξαρση των κρουσμάτων στα σχολεία, τονίζει όμως κατηγορηματικά ότι δεν θα κλείσουν ολόκληρες τάξεις όπως τον πρώτο καιρό της πανδημίας.

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι διανύουμε τις μήνες όπου παραδοσιακά καταγράφεται έξαρση των ιώσεων, συνέστησε προσοχή με τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο χεριών και πρόσθεσε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν χρειάζεται ακόμη μάσκα.

«Αν κάποιο παιδί θέλουν οι γονείς του να το βάλουν μάσκα, ας του βάλουν», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη και πρόσθεσε πως ταυτόχρονα καλό θα είναι τα παιδιά «πριν πάνε στο σχολείο, να τους κάνουν ένα τεστ για κορωνοϊό».

Δείτε επίσης