Ελλάδα

Τσελέντης για το σεισμό στην Κρήτη: Το φαινόμενο δεν έχει λήξει

«Βλέπουμε μια υποτονική μετασεισμική ακολουθία, που σημαίνει ότι είναι σίγουρο ότι θα έχουμε κάποιους ισχυρούς μετασεισμούς» δήλωσε ο Τσελέντης στην ΕΡΤ

Τσελέντης για το σεισμό στην Κρήτη: Το φαινόμενο δεν έχει λήξει
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με πιο πρόσφατο το χτύπημα των 4,2 βαθμών του Εγκέλαδου στο Λασίθι της Κρήτης, το πρωί της Δευτέρας μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Γεωδυναμικου Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Μιλώντας για το επίκεντρο της σεισμικής δραστηρίοτητας που καταγράφηκε 40 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου ο κ. Τσελέντης είπε ότι είναι μια περιοχή η οποία εδώ και 15 μέρες περίπου έχει μια ενεργοποίηση.

«Μας δίνει (σεισμικά) γεγονότα από 2 έως 4 Ρίχτερ. Δεν με προβληματίζει πολύ, διότι το ρήγμα αυτό από ότι φαίνεται είναι σχετικού μικρού μήκους, στον υποθαλάσσιο χώρο και η επίδρασή του στον οικοδομικό οικοδομικό ιστό της πόλης είναι μικρή», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικου Ινστιτούτου Αθηνών.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή σχολίασε ότι υπάρχει το μεγάλο ρήγμα της Ιεράπετρας, το οποίο ουσιαστικά κόβει την Κρήτη στα δύο, και το οποίο παρακολουθούν οι επιστήμονες με πιθανότερο σενάριο «το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί με το σεισμό αυτής της τάξης μεγέθους.

«Οφείλουμε ως επιστήμονες να κοιτάμε μήπως έχουν κάποια μετατόπιση, κάποια ενεργοποίηση αυτού του ρήγματος, το οποίο το θεωρώ μάλλον απίθανο», είπε και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα φαινόμενο το οποίο από καιρό σε καιρό εμφανίζεται, απλώς έτυχε τώρα αυτή η σεισμική δόνηση να γίνει κοντά σε αστικά κέντρα και να γίνουν πολύ αισθητά».

Όπως είπε «κάθε μέρα έχουμε δεκάδες περιπτώσεις σεισμών στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο» καθησυχάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες.

«Άκουσα κάποιους να λένε ότι έχουμε τελειώσει 100%. Στη σεισμολογία και στα ρήγματα δύο μέρες μετά από κάποιο σεισμό, πότε λέμε να πούμε ότι υπάρχει 100% πιθανότητα. Η εκτίμηση μου είναι ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει λήξει τελείως. Θα μας δώσει μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Δυστυχώς, τις τελευταίες τις τελευταίες ώρες βλέπουμε μια υποτονική μετασεισμική ακολουθία, όπερ και σημαίνει ότι είναι σίγουρο ότι θα έχουμε κάποιους ισχυρούς μετασεισμούς» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «τα δεδομένα τα οποία έχουμε μέχρι στιγμής δεν μας δείχνουν ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός». Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η περιοχή αυτή έχει ένα πολύ άσχημο οικοδομικό ιστό γι’ αυτό καλό είναι οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να ακολουθούν τις συμβουλές των αντίστοιχων τεχνικών υπηρεσιών.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο των κατολισθήσεων επισήμανε ότι ο κόσμος θα πρέπει να αποφεύγει να κάθεται κοντά σε τέτοια μεγάλα πρανή.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9:11 το πρωί της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 38 χλμ βόρεια, βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος του νέου σεισμού ήταν στα 14,4 χλμ. Τρεις ώρες νωρίτερα το ίδιο σημείο έδωσε σεισμό μεγέθους 3,8 Ρίχτερ.

Δείτε επίσης