Ελλάδα

Πισπιρίγκου:Ο μάρτυρας Δασκαλάκης και ο «πόλεμος» των ιατροδικαστών για την κεταμίνη

Στο σκαμνί η Ρούλα με πρώτο μάρτυρα τον αγνώριστο Μάνο - Τί θα υποστηρίξει ο πατέρας των τριών νεκρών παιδιών - «Μύλος» οι ιατροδικαστές, πώς απαντά ο Κούγιας

Ρ. Πισπιρίγκου: Ο Μ. Δασκαλάκης και η «μάχη» των ιατροδικαστών για την κεταμίνη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Μάνος Δασκαλάκης φέρεται ότι πλέον θεωρεί «ύποπτο» το γεγονός ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου στην κηδεία της Τζωρτζίνας έβαλε στο φέρετρο το τάμπλετ του παιδιού, αν και αρχικά ήταν σίγουρος για την αθωότητα της εν διαστάσει συζύγου του.

Στη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, που ξεκίνησε τη Δευτέρα και διέκοψε για σήμερα, Τετάρτη, με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου για δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας της 9χρονης κόρης τους θα είναι ο πρώτος μάρτυρας κατηγορητηρίου ο Μάνος Δασκαλάκης. Και αναμένεται να μιλήσει για τη μητέρα, που τότε δεν είχε δώσει αφορμή, ώστε να την υποπτευθεί κάποιος για το θάνατο της Τζωρτζίνας. Επιπλέον, ο ίδιος φέρεται ότι θα αναφερθεί και στην ανησυχία της να μην αποκαλυφθεί κάτι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το τραγικό τέλος της κόρης τους.

Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν σήμερα, Τετάρτη θα ξεκινήσει πράγματι η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της Τζωρτζίνας. Και αυτό γιατί η 34χρονη κατηγορούμενη θα οδηγηθεί πρώτα ενώπιον της 35ης τακτικής ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθεί για τους θανάτους των μικρότερων θυγατέρων της, Μαλένας και Ίριδας Δασκαλάκη.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί η Ρούλα Πισπιρίγκου αναμένεται να περάσει το κατώφλι της ανακρίτριας, η οποία έχει συντάξει σε βάρος της κατηγορητήριο σχετικό με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή, με θύματα τις θυγατέρες της Μαλένα και Ίριδα ηλικίας 3,5 ετών και 6 μηνών, αντίστοιχα.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας από την άλλη έχει διακόψει τη συνεδρίασή του για τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα, Τετάρτη.

Την... αστοχία της απόφασης επεσήμανε στο δικαστήριο ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας μετά την απόρριψη του αιτήματός του για αναβολή της δίκης. Ο κ. Κούγιας, συγκεκριμένα, αντέδρασε λέγοντας ότι είναι αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί η απολογία. «Μόνο το υπόμνημα είναι 120 σελίδες!», ανέφερε στην πρόεδρο, η οποία απάντησε πως εάν υπάρξει πρόβλημα, το δικαστήριο θα ξαναδιακόψει.

Όπως είπε η πρόεδρος, «πρώτιστο μέλημα του δικαστηρίου είναι η απονομή της δικαιοσύνης. Η κατηγορούμενη πρέπει να δικαστεί, χωρίς να πρέπει να παραμένει στη φυλακή επειδή δεν λήγει άμεσα το 18μηνο. Είναι σεβαστά τα προβλήματα υγείας και τα άλλα κωλύματα, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με διακοπή».

Τι θα καταθέσει ο Μάνος Δασκαλάκης

Ο εν διαστάσει σύζυγος της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν ανέβει στο βήμα του μάρτυρα αναμένεται να καταθέσει αρκετά από αυτά που είχε πει πριν από εννέα μήνες στην 18η τακτική ανακρίτρια, Χριστίνα Σαλάππα.

«Σε κανέναν από την οικογένειά μας ή τους φίλους μας, η κατηγορούμενη δεν είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα ότι θα μπορούσε να κάνει κακό στο παιδί. Ίσα ίσα που το φρόντιζε, όπως όλα τα παιδιά μας, με πάρα πολλή αγάπη και έκανε τα πάντα μόνη της», είχε υποστηρίξει, ενώ αναφερόμενος στη σχέση του με την 34χρονη είχε αναφέρει: «Μέχρι το 2019 που απεβίωσε η μικρή μας Μαλένα, της οποίας η αιτία θανάτου ήταν η ηπατική ανεπάρκεια, ήμασταν μια χαρά σαν οικογένεια. Ήταν όλα ιδανικά μεταξύ μας. Από το έτος 2019 και μετά, και λόγω του θανάτου της μικρής μας Μαλένας, άρχισαν τα μικροπροβλήματα στη σχέση μας χωρίς αυτό όμως να έχει αντίκτυπο στα παιδιά μας».

Σχετικά με την ημέρα του θανάτου της Τζωρτζίνας, ο Μάνος Δασκαλάκης, φέρεται να είχε πει ότι «την ώρα που μου ανήγγειλαν ότι πέθανε η Τζωρτζίνα, ήμουν στο λεωφορείο στην περιοχή του Κιάτου. Φθάνω στην Αθήνα, με παραλαμβάνει το αφεντικό μου και πήγαμε κατευθείαν στο νοσοκομείο. Εκεί, βλέπω τη Ρούλα καθισμένη σε μια καρέκλα έξω από το δωμάτιο.«Της μίλαγα, αλλά δεν απαντούσε, ήταν σε κατάσταση σοκ και μετά από λίγο βγήκαν οι νοσηλεύτριες από το δωμάτιο και μας είπαν να μπούμε μέσα να δούμε το παιδί».

Ο Μάνος Δασκαλάκης καταθέτοντας στο δικαστήριο αναμέεται να αναφερθεί και στη στιγμή που εντόπισε τις πρώτες περίεργες κινήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου.. «Μετά από 5 ημέρες περίπου από το τραγικό συμβάν και αφού είχε γίνει η νεκροψία – νεκροτομή, η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στην Πάτρα για να γίνει η κηδεία της. Ενώ εξελισσόταν η ταφή, η κατηγορουμένη, επειδή και στους προηγούμενους θανάτους την ώρα της ταφής έβαζε μαζί με το παιδί και κάποιο αγαπημένο του αντικείμενο, εκείνη την ημέρα έβαλε στο φέρετρο το τάμπλετ του παιδιού. Εκείνη την στιγμή δεν μου έκανε εντύπωση γιατί ήταν κάτι που το είχε κάνει και στις δύο προηγούμενες ταφές. Τώρα όμως το βλέπω ύποπτο».

«Δεν μπορώ να πιστέψω...»

Αρχικά εμφανιζόταν σίγουρος ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν αθώα. Ωστόσο άλλαξε στάση μετά από όσα αποκάλυψαν οι έρευνες των αρχών και των επιστημόνων. Μάλιστα στις 6 Απριλίου του 2022, μιλώντας στους δημοσιογράφους , έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, είχε πει: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η γυναίκα που υποστήριζα, έχει διαπράξει κάτι τέτοιο. Τα στοιχεία όμως είναι αδιάσειστα και δηλώνουμε υποστήριξη της κατηγορίας».

Στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια είχε κάνει λόγο και για της ανησυχίες της Ρούλας Πισπιρίγκου για όσα ανέφεραν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το θάνατο της Τζωρτζίνας. «Διαπίστωσα ότι είχε μια ανησυχία και βρισκόταν συνεχώς στα τηλεοπτικά μέσα εκθέτοντας τις δικές της απόψεις και έχοντας συνεχώς το νου της αν θα πουν κάτι σχετικά με το θάνατο της Τζωρτζίνας ή αν έχουν ανακαλύψει κάτι. Ο τρόπος αυτός δεν μου άρεσε και μάλιστα της έλεγα για ποιο λόγο είχε απορροφηθεί τόσο πολύ και είναι συνεχώς εκτεθειμένη σε τηλεοπτικές εκπομπές, μιλώντας για τα αίτια θανάτου του παιδιού μας».

Ούτε ένα βλέμμα

Την Δευτέρα η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης βρέθηκαν μετά από πολλούς μήνες στον ίδιο χώρο. Ήταν η δικαστική αίθουσα όπου συνεδρίασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο που θα δικάσει την υπόθεση του θανάτου της Τζωρτζίνας.

Εκείνη οδηγήθηκε στο εδώλιο, ενώ εκείνος μπήκε αμίλητος στη δικαστική αίθουσα και κάθισε μαζί με τους δικηγόρους του στην πρώτη σειρά των εδράνων.

Με την είσοδό της στο δικαστήριο η Ρούλα Πισπιρίγκου έψαξε με το βλέμμα της τον Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος απέφυγε να την κοιτάξει.

Θάνατος Τζωρτζίνας: Τι αναφέρει το παρταπεμπτικό βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, η κατηγορούμενη είχε προσπαθήσει να σκοτώσει την κόρη της με κεταμίνη μέσα στο νοσοκομείο των Πατρών τον Απρίλιο του 2021. Δεν τα κατάφερε αλλά το παιδί κατέστη εξαιτίας της τετραπληγικό.

Ο εισαγγελέας Γ. Νούλης σημείωνε στην πρότασή του, που υιοθετήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο, ότι η απόπειρα δολοφονίας αποφεύχθηκε όχι επειδή η Ρούλα Πισπιρίγκου υπαναχώρησε, «αλλά από αίτια ανεξάρτητα της θελήσεώς της». Ειδικότερα, αν και το προσωπικό του νοσοκομείου ενημερώθηκε «καθυστερημένα» από την ίδια και βρήκε το παιδί «άσφυγμο, απνοϊκό, ωχρό και με μυδρίαση, επιχείρησε επιτυχώς καρδιακή και πνευμονική αναζωογόνησή του». Έπειτα από πενήντα λεπτά, το παιδί «ανένηψε και τελικώς επέζησε», αλλά με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του, δηλαδή «υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, που του επέφερε σπαστική τετραπληγία, με περαιτέρω αποτέλεσμα τη μόνιμη αναπηρία του».

Ύστερα από δέκα μήνες, στις 29 Ιανουαρίου 2022, η χορήγηση κεταμίνης υπήρξε, κατά το βούλευμα, θανατηφόρα για την 9χρονη. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έκριναν ότι η κατηγορουμένη τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η Πισπιρίγκου, κατά κρίση των δικαστών του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, φέρεται ότι «χορήγησε στην 9χρονη, δολίως και εν αγνοία των θεραπόντων ιατρών, σκεύασμα που περιείχε τη δραστική ουσία κεταμίνη», η οποία συγκαταλέγεται στις ναρκωτικές ουσίες και «επιφέρει αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή». Η χορήγησή της ουσίας είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του παιδιού, έπειτα από λίγη ώρα.

«Μάχη» ιατροδικαστών για την κεταμίνη

Στην υπόθεση των θανάτων των Μαλένας και Ίριδας, για την οποία θα απολογηθεί σήμερα Τετάρτη στην ανακρίτρια η Ρούλα Πισπιρίγκου, σημαντική για την υπεράσπιση είναι η αποδόμιση του πορίσματος των Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα στο οποίο οι δύο ιατροδικαστές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πίσω από την τραγική κατάληξη των δύο κοριτσιών κρύβεται εγκληματική ενέργεια και όχι παθολογικά αίτια.

Το πόρισμα αυτό ήταν καθοριστικό για την απόδοση κατηγορίας στην Ρούλα Πισπιρίγκου για τους δύο θανάτους.

Και στην υπόθεση της Τζωρτζίνας κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν οι διαπιστώσεις των ειδικών ότι ο θάνατος επήλθε από τη χορήγηση στο παιδί μεγάλης δόσης της ουσίας κεταμίνης.

Για το λόγο αυτό ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας θεωρεί πως σημαντική για την εξέλικη της δίκης είναι η κατάθεση της ιατροδικαστού Ουρανίας Δημακοπούλου, η οποία θα εξεταστεί ως εμπειρογνώμονας, διορισμένη από την υπεράσπιση.

Η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Το Πρωινό», τόνισε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε άλλαξε την θέση της για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, αναφορικά με τα όσα είχε υποστηρίξει στο παρελθόν.

«Όταν μίλησα πέρσι στις 31 Μαρτίου, είχα βάλει ένα μεγάλο “αν” μπροστά, λέγοντας πως “αν ισχύει αυτό που λέγεται για απόφραξη αεροφόρων οδών”, τότε ναι μιλάμε για εγκληματική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως τότε δεν είχε γνώση των σχετικών εκθέσεων και απλά ανέφερε μια επιστημονική άποψη.

Αναφερόμενη στην ποσότητα των 6,5 MG κεταμίνης που βρέθηκαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας μετά τον θάνατο της, είπε ότι η ποσότητα αυτή χορηγήθηκε πέριξ της στιγμής του θανάτου του παιδιού, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται στην ώρα της ανάνηψης.

Συμπλήρωσε δε πως χθες για πρώτη φορά είδε από κοντά και γνώρισε την Ρούλα Πισπιρίγκου, όταν τις σύστησε ο κ. Κούγιας και της έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν συντετριμμένο άνθρωπο που μάλιστα δάκρυσε κάποια στιγμή που της απευθύνθηκε ο εισαγγελέας.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινική φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, η οποία αφού εξέφρασε την λύπη της για το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά «βρισκόμαστε πάλι εδώ για την ίδια υπόθεση», είπε ότι δε θα διαφωνήσει με την κυρία Δημακοπούλου στον ισχυρισμό της ότι το ίδιο φάρμακο μπορεί να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά τα 6,5 MG κεταμίνηςπου ανιχνεύθηκαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας είναι μια υπέρμετρη δόση που δεν χρησιμοποιείται από κανέναν ακόμη και στη διαδικασία μιας ανάνηψης.

Ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, από την πλευρά του, σχολίασε τις εξελίξεις στην πολύκροτη δίκη της Πάτρας, λέγοντας πως .«Η κα. Δημακοπούλου είναι αυτό που περιγράφει για άλλους ο συνήγορος ότι δεν έχουν κάνει καμία νεκροτομή»

Ο ιατροδικαστής, Σωτήρης Μπουζιάνης, απαντώντας στην Ουρανία Δημακοπούλου, που χαρακτήρισε τα 6,5 MG κεταμίνης… θεραπευτική δόση, τόνισε ότι ο ίδιος «τη δόση αυτή την έχω χαρακτηρίσει θανατηφόρα»

Κούγιας: Δεκάδες ιατροδικαστές θα καταθέσουν υπέρ της Πισπιρίγκου

Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, για την πολύκροτη υπόθεση των θανάτων των 3 παιδιών της, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και υποστήριξε ότι η υπόθεση ξεκίνησε από την φαντασία κάποιων δημοσιογράφων που για να κάνουν τηλεθεάσεις «έστησαν» την υπόθεση, «διορίζοντας» ακόμη και τους δικηγόρους που την υπερασπίστηκαν, πλημμελώς κατά την άποψη του.

Ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την υπόθεση, άρχισε να στέλνει τα στοιχεία σε ιατροδικαστές και άλλους επιστήμονες ζητώντας την άποψη τους και από εκεί που δεν υπήρχε κανείς να έχει εκφράσει υπερασπιστική άποψη για την κατηγορουμένη, τώρα υπάρχουν περίπου 10 ιατροδικαστές και κάποιοι παθολογοανατόμοι που θα καταθέσουν ότι ο θάνατος των παιδιών οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Κούγιας εστίασε στο γεγονός – το οποίο χαρακτήρισε οξύμωρο – ότι η ίδια η Πισπιρίγκου που κατηγορείται για τους θανάτους των παιδιών της, είναι αυτή που αμφισβήτησε τις αρχικές γνωματεύσεις που απέδιδαν τους θανάτους σε παθολογικά αίτια και ζήτησε την διερεύνηση των υποθέσεων.

Δείτε επίσης