Ελλάδα

Χρυσάνθη Λαιμού για Κωνσταντίνο: Ήταν λάτρης της Ελλάς - Ήταν η πατρίδα του

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο για λαϊκό προσκύνημα

Χρυσάνθη Λαιμού για Κωνσταντίνο: Ήταν λάτρης της Ελλάς - Ήταν η πατρίδα του
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την τελευταία του πνοή άφησε, το βράδυ της Τρίτης, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 83 ετών ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία» με εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να κηδευτεί ως ιδιώτης και να μην τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Για τη κυβέρνηση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσον αφορά στο αίτημα της οικογένειας για κηδεία δημοσίας δαπάνης και για το εάν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα, όπως είθισται στους ηγέτες της μεταπολιτευτικής χώρας.

Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας του τέως βασιλιά και του Μέγαρου Μαξίμου όταν και οι ίδιοι πια γνώριζαν πως η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε. Τα παιδιά του τέως βασιλιά μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι την προγραμματισμένη ώρα ωστόσο όταν έγινε η συνάντηση, συμφωνήθηκε το να γίνει η Εξόδιος Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα και όχι δημοσία δαπάνη.

Πληροφορίες ήθελαν μέλη της οικογένειας να επιθυμούν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, σενάριο όμως που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Το ζήτημα της τελετής και ταφής του πρώην μονάρχη αποτελούσε σημαντικό «αγκάθι» και η οικογένειά του προσπαθούσε όλες τις προηγούμενες μέρες να διευθετήσει μία σειρά από νομικές εκκρεμότητες.

Αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πως η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλου και Φρειδερίκης.

Στην Εξόδιο Ακολουθία αναμένεται να χοροστατήσει ο Αριχεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τα μέτρα της αστυνομίας τη Δευτέρα θα είναι δρακόντεια καθώς αναμένεται να έρθουν πολλά σημαίνοντα πρόσωπα από το εξωτερικό. Όσον αφορά στον βαφτιστήρα του τέως βασιλιά, πρίγκιπα Γουίλιαμ, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα.

Φίλη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Χρυσάνθη Λαιμού, μίλησε στο MEGA για την φιλική σχέση τους.

«Ναι τον ξέραμε ( σ.σ. τον τέως βασιλιά), δεν θα έλεγα ότι ήμασταν πολύ φίλοι. Τον βλέπαμε ( σ.σ. στο Λονδίνο) και στο σπίτι είχε έρθει και εμείς είχαμε πάει στο δικό του. Είχε δημιουργήσει ένα ελληνικό κολλέγιο που πήγαιναν τα παιδιά του, ο Νικόλαος ο Παύλος, και τα παιδιά μου εκεί πήγαιναν, που μάθαιναν ελληνικά», είπε αρχικά.

«Δεν πιστεύω ότι ήρθε ένα τέλος εποχής με τον θάνατό του, θα ήθελα να πιστεύω ότι οι πρίγκιπες θα συνεχίσουν να κάνουν εκδηλώσεις, να βοηθούν διάφορους σκοπούς. Ήταν λάτρης της Ελλάς ο Κωνσταντίνος. Ήταν η πατρίδα του. Στην Ελλάδα γεννήθηκε στην Ελλάδα πέθανε. Το ότι πέθανε στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικό», συνέχισε.

Σε εμάς, στον σύζυγό μου και εμένα, δεν είχε πει ότι ήταν πικραμένος, σε άλλους θα είχε εκφράσει», ανέφερε κλείνοντας η κ. Λαιμού.

Δείτε επίσης