Ελλάδα

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Τι ακολουθεί μετά το αίτημα εξαίρεσης της ανακρίτριας

Η απολογία και η εμπλοκή - Γιατί η υπεράσπιση καταλογίζει στην ανακρίτρια μεροληψία - Πως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι

Πισπιρίγκου: Νέο αίτημα εξαίρεσης της ανακρίτριας στην κρίση του Συμβουλίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εμπλοκή, την οποία θα άρει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, ανέκυψε χθες, Τετάρτη κατά την απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου, για την υπόθεση των θανάτων των μικρότερων θυγατέρων της, Μαλένας και Ίριδας Δασκαλάκη.

Συγκεκριμένα, η κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή, μέσω του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης της 35ης τακτικής ανακρίτριας.

Η 34χρονη, ξεκίνησε να απολογείται το πρωί της Τετάρτης στην δικαστική λειτουργό, για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της. Η διαδικασία διακόπηκε στις 17:00 το απόγευμα, όταν μέσω του δικηγόρου της, επικαλέστηκε μεροληψία της ανακρίτριας και υπέβαλε αίτημα για την εξαίρεσή της από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το αίτημα κατατέθηκε στον εισαγγελέα και σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το συντομότερο δυνατό, ώστε ενδεχομένως ακόμη και σήμερα, Πέμπτη να εκδοθεί βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που θα αποφανθεί για τους ισχυρισμούς εναντίον της ανακρίτριας, όπως προβάλλει η κατηγορούμενη.

Σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση εξαίρεσης, η απολογία της 34χρονης θα συνεχιστεί από το σημείο, όπου διακόπηκε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε καταθέσει και πάλι αίτημα εξαίρεσης της δικαστικής λειτουργού πριν λίγες μέρες, διεκδικώντας πριν την απολογία της να εξεταστούν συγκεκριμένοι ιατροδικαστές ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων. Η ανακρίτρια αποδέχθηκε να εξετάσει τους μάρτυρες και έτσι η απολογία της 34χρονης ορίστηκε για την Τετάρτη.

Τι ανέφερε η υπεράσπιση

Τα ζητήματα που ανέκυψαν τα οποία, κατά την υπεράσπιση την οδήγησαν στην υποβολή του αιτήματος εξαίρεσης , είχαν ως εξής σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια:

«Έχει δημιουργηθεί μια πολύ σοβαρή εμπλοκή. Της ετέθησαν ερωτήματα σε επίπεδο κουτσομπολιού. Γι' αυτά που κατέθεσαν οι ιατροδικαστές, καμία ερώτηση. Ζήτησα κι έκανα μια δήλωση στην ανακρίτρια, της είπα ότι αποδεικνύει τη μεροληπτικότητά της και πως μετά τις καταθέσεις των ιατροδικαστών, αρνήθηκε την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους.

«Η απολογία διεκόπη από την ίδια την κυρία ανακρίτρια, πριν υπογραφεί από την κατηγορουμένη. Αγνόησε το προσωπικό μου πρόβλημα, αποδεικνύοντας τη μεροληπτικότητά της. Είμαι σε παρά πολύ δύσκολη θέση. Η κυρία κατηγορουμένη ήταν άψογη. Ειλικρινής και ανθρώπινη. Υποχρεώνομαι να κάνω αίτηση εξαίρεσης. Αν μπορούσα για ένδειξη διαμαρτυρίας, θα παραιτούμουν της υπεράσπισης. Θα ζητήσω από τον δικηγορικό σύλλογο να διανείμω το υπόμνημα της κατηγορουμένης και την προφορική απολογία της, για να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει».

Η απολογία

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ξεκίνησε την απολογία της στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης καταθέτοντας στην 35η τακτική ανακρίτρια πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα, 132 σελίδων, με τις θέσεις και τις απόψεις της επί της κατηγορίας που αντιμετωπίζει.

Στο υπόμνημα η κατηγορούμενη υποστηρίζει πως είναι αθώα και ότι δεν αφαίρεσε τη ζωή των παιδιών της. Μάλιστα, προς επίρρωση του ισχυρισμού της επικαλείται γνωμοδοτήσεις ιατροδικαστών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά κατέληξαν από αδιευκρίνιστα αίτια. Πρόκειται για τους Χ.Κραββαρίτη, Σ.Μεσογίτη, Ο. Δημακοπούλου και Σ. Τσαντίρη.

Όταν η ανακρίτρια ολοκλήρωσε την ανάγνωση του υπομνήματος άρχισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβάλλει ερωτήσεις στην κατηγορούμενη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η 35η ανακρίτρια για την υποβοήθηση του έργου της στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, η οποία στηρίζεται κυρίως σε ιατροδικαστικά ευρήματα και στην επιστημονική ερμηνεία τους, έχει ζητήσει τη συνδρομή της ιατροδικαστού Χαράς Σπηλιοπούλου.

Ο κ. Κούγιας μετά τη διακοπή της απολογίας κατήγγειλε ότι στην εντολέα του τέθηκαν από την ανακρίτρια ερωτήματα «επιπέδου κουτσομπολιού».

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της Χαράς Σπηλιοπούλου.

Μάλιστα, δήλωσε πως «Δεν είναι δυνατόν για δύο ανθρωποκτονίες που επισείουν ποινή δισ. ισοβίου καθείρξεως να κάνεις ερωτήσεις κουτσομπολιού, είναι αδιανόητο».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η ανακρίτρια υπέβαλε στην κατηγορούμενη ερωτήσεις για τη σχέση της, την κρίσιμη για τους θανάτους των δύο κοριτσιών περίοδο, με τον σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν πως αν υποβλήθηκαν τέτοιες ερωτήσεις από την ανακρίτρια δεν έγιναν από... κουτσομπολίστικο ενδιαφέρον της δικαστικής λειτουργού, αλλά έχουν στόχο να διερευνήσουν την τυχόν ύπαρξη κινήτρου της κατηγορούμενης για να προχωρήσει σε πράξεις, όπως αυτές που της αποδίδει το κατηγορητήριο, το οποίο συντάχθηκε με βάση γνωματεύσεις επιστημόνων ( όπως το πόρισμα των Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα) που αποδίδουν τον θάνατο των δύο κοριτσιών σε εγκληματική ενέργεια και όχι σε παθολογικά αίτια.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως στη συγκεκριμένη κατηγορούμενη δεν θα μπορούσαν να υποβληθούν ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με επιστημονικά -ιατροδικαστικά ζητήματα, τα οποία προφανώς θα έχουν καλυφθεί από τις απόψεις που έχουν εκφράσει οι ειδικοί τόσο από την πλευρά της κατηγορούσας Αρχής, όσο και από την πλευρά της υπεράσπισης.

Άλλωστε, πρόσθεταν, ο τρόπος υποβολής ερωτήσεων και το περιεχόμενο αυτών δεν καταδεικνύουν την τυχόν μεροληπτική στάση του δικαστή ή του εισαγγελέα.

Δείτε επίσης