Ελλάδα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Μεσίστιες οι σημαίες στο Καλλιμάρμαρο

Ήταν τέως πρόεδρος της ΕΟΕ και χρυσός Ολυμπιονίκης

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Μεσίστιες οι σημαίες στο Καλλιμάρμαρο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την τελευταία του πνοή άφησε, το βράδυ της Τρίτης, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 83 ετών ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία» με εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να κηδευτεί ως ιδιώτης και να μην τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο Κωνσταντίνος υπήρξε επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μαζί με τον Βασιλιά της Νορβηγίας, Χάραλντ Ε΄.

Με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής οι σημαίες στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στα γραφεία της ΕΟΕ κυματίζουν μεσίστια για την απώλεια του τέως Πρόεδρου της ΕΟΕ και χρυσού Ολυμπιονίκη, τέως Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου, όπως αναφέρεται.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Μεσίστιες οι σημαίες στο Καλλιμάρμαρο

Το 1960 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Ντράγκον μαζί με τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη που αποτελούσαν το πλήρωμα του σκάφους «Νηρεύς». Υπήρξε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας από το 1912. Συμμετείχε ακόμη και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα τοιχοσφαίρισης με πολλές δεύτερες και τρίτες νίκες στο διπλό.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την κηδεία και την ταφή στο Τατόϊ

Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Αναστάσεως στο Τατόι οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου.

Το πρωί της Πέμπτης τα μέλη της οικογένειάς του Κωνσταντίνου έφτασαν στα άλλοτε βασιλικά κτήματα, συνοδεία αστυνομικής δύναμης και η κεντρική πύλη του κτήματος έκλεισε σε κάμερες και δημοσιογράφους, προκειμένου ανενόχλητοι να επιθεωρήσουν το χώρο.

Ο τέως βασιλιάς μετά την εξόδιο ακολουθία, που θα ψαλεί στη Μητρόπολη Αθηνών θα ταφεί δίπλα στους γονείς του, τον πατέρα του Παύλο και τη μητέρα του Φρειδερίκη, που ετάφη τελευταία στο Τατόι το 1981, όπως ήταν και η προσωπική του επιθυμία.

Από χθες στο κτήμα , που έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, γίνονται εργασίες καλλωπισμού οι οποίες ξεκίνησαν παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Πρωταρχικός στόχος είναι να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί των δέντρων από τον περίβολο της εκκλησίας και να καθαριστεί ο χώρος εν όψει της ταφής και της έλευσης μελών βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη, καθώς τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή.

Από νωρίς το πρωί σκαπτικά μηχανήματα, μπουλντόζες και φορτηγά φτάνουν στο κτήμα προκειμένου οι εργασίες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρωθούν έγκαιρα.

Δείτε επίσης