Ελλάδα

Καιρός: Απανωτές ψυχρές εισβολές φέρνουν βαρυχειμωνιά-Η πρόβλεψη έως τον Φεβρουάριο

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την πορεία του καιρού τις επόμενες εβδομάδες

Καιρός: Απανωτές ψυχρές εισβολές φέρνουν βαρυχειμωνιά-Η πρόβλεψη έως τον Φεβρουάριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Διακυμάνσεις με άστατο καιρό αλλά και μεγάλα κρύα αναμένεται να φέρει η πορεία του καιρού για τις επόμενες εβδομάδες. Οι δυο μετεωρολόγοι, Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης συμφωνούν ότι έρχεται αλλαγή του καιρού το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι ψυχρές εισβολές αναμένονται τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, Κλέαρχο Μαρουσάκη, καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του καιρού είναι το «ατμοσφαιρικό βουνό» που βρίσκεται στα πιο νότια τμήματα της Ευρώπης και θα παραμείνει εκεί μέχρι να κινηθεί, στη συνέχεια, προς τα ανατολικά.

«Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει το δρόμο από κακοκαιρίες από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και άρα μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε άρτατο καιρό όπου οι βροχές θα εναλλάσσονται με ηλιοφάνειες και τις θερμοκρασίες να είναι πιο συμβατές με την εποχή» εξήγησε, αλλά διευκρινίζει ότι ο άστατος καιρός αυτός «δεν θα φέρει κάτι ακραίο» αλλά μόνο βροχοπτώσεις. «Τα σκληρά κρύα θα πρέπει να τα περιμένουμε μέσα στον Φεβρουάριο με το "βουνό" να κινείται πιο βόρεια προς την Αγγλία ώστε να οδηγήσει τις ψυχρές πολικής προέλευσης αέριες μάζες νοτιότερα προς την περιοχή μας», είπε.

Το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου επιστρέφει ο χειμώνας λέει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.
Αναφερόμενος στον καιρό των επόμενων 24ωρων, την Παρασκευή οι ενδείξεις είναι ότι θα είναι άστατος στις Σποράδες και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο με συννεφιές και τοπικές μπόρες στις Κυκλάδες ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, «θέλει προσοχή από την βόρεια Κρήτη προς τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο».

Όσο για τους ανέμους, είπε ότι στα Δωδεκάνησα θα επικρατούν ανατολικοί άνεμοι που δεν αποκλείεται να φτάσουν σε ένταση τα 6 μποφόρ με ριπές έως και 8 μποφόρ, ενώ το Σαββατοκύριακο, ο καιρός θα ξεκινήσει το Σάββατο με συννεφιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά με μια προσωρινή διαταραχή χωρίς ένταση στα φαινόμενα, και θα συνεχιστεί την Κυριακή με βοριάδες που θα προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας.

[/

Από τη Δευτέρα η τάση του καιρού δείχνει νοτιάδες και από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Ιανουαρίου) σχηματίζονται ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι το διήμερο 19-20 Ιανουαρίου θα μετατοπιστούν πιο ανατολικά «και μετά τις 21-22 Ιανουαρίου ίσως να ρίξουν πιο πολύ τη θερμοκρασία και να θυμίσουν ότι είμαστε στον χειμώνα», είπε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Δείτε επίσης