Ελλάδα

Δεν... έπεισε η Πισπιρίγκου με τη μαραθώνια απολογία της - Προφυλακιστέα ξανά!

Εκ νέου προφυλακιστέα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Δεν... έπεισε η Πισπιρίγκου με τη μαραθώνια απολογία της - Προφυλακιστέα ξανά!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προφυλακιστέα κρίθηκε εκ νέου η Ρούλα Πισπιρίγκου μετά την απολογία της για τους θανάτους των δύο μικρότερων θυγατέρων της, Μαλένας ηλικίας 3,5 ετών στις 13 Απριλίου 2019 και της 6 μηνών Ίριδας στις 21 Μαρτίου 2021.

Η 35η τακτική ανακρίτρια, Ευγενία Τζωρτζάτου, με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα διέταξε την εκ νέου προσωρινή κράτηση της 34χρονης κατηγορούμενης.

Όπως είναι γνωστό, η Ρούλα Πισπιρίγκου κρατείται ήδη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού από τον περασμένο Απρίλιο που είχε απολογηθεί στην 18η τακτική ανακρίτρια, Χριστίνα Σαλάππα, και είχε κριθεί προφυλακιστέα για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, υπόθεση η οποία έχει φτάσει στο ακροατήριο με τη δίκη να έχει ξεκινήσει τις 9-1-2023 και να έχει ήδη διακοπεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο ανώτατο όριο για την προσωρινή κράτηση ενός υπόδικου κατηγορούμενου είναι οι 18 μήνες. Τον Απρίλιο η 34χρονη θα έχει συμπληρώσει 12 μήνες στη φυλακή για την υπόθεση της Τζωρτζίνας και ο χρόνος προσωρινής κράτησής της μπορεί να παραταθεί άλλους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2023

Με τη νέα απόφαση περί προφυλάκισης – για την υπόθεση των θανάτων των Μαλένας και Ίριδας που αποτελεί ξεχωριστή δικογραφία - θα ξεκινήσει να «μετράει» εκ νέου ο χρόνος προσωρινής κράτησης από τον Ιανουάριο του 2023. Άρα θεωρητικά και με την προϋπόθεση ότι το Δικαστικό Συμβούλιο θα παρατείνει το χρόνο κρατήσεώς της κάθε εξάμηνο, μπορεί να παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Το πέρας της ανάκρισης

Στην περίπτωση που η 35η τακτική ανακρίτρια, Ευγενία Τζωρτζάτου, δεν έχει κάποιο άλλο διαδικαστικό ζήτημα «ανοικτό», μπορεί μετά την απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου να κηρύξει το πέρας της ανάκρισης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή που αφορά την υπόθεση των θανάτων των Μαλένας και Ίριδας

Στη συνέχεια η ανακρίτρια θα διαβιβάσει τη δικογραφία στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας, μέσω του εισαγγελέα. Ο τελευταίος θα υποβάλλει πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο με βούλευμά του θα αποφανθεί αν θα παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη η 34χρονη και για την υπόθεση των θανάτων των Μαλένας και Ίριδας.

Αν το βούλευμα που θα εκδοθεί θα διατάσσει την παραπομπή σε δίκη της 34χρονης κατηγορούμενης, τότε η Εισαγγελία θα προσδιορίσει την ημερομηνία που θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Οι μάρτυρες

Η ανάκριση για την υπόθεση των θανάτων των Μαλένας και Ίριδας διεξήχθη με ταχύτατους ρυθμούς, με την κ. Τζωρτζάτου να έχει εξετάσει δεκάδες μάρτυρες μέσα σε χρονικό διάστημα, περίπου, έξι μηνών

Συγκεκριμένα, κατέθεσαν στις 18 Αυγούστου η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αγγελική Τσιόλα, η οποία διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στην Ίριδα, την 1η Σεπτεμβρίου η Χριστίνα Τσάκωνα, η ιατροδικαστής που διενήργησε την νεκροψία-νεκροτομή στη Μαλένα.

Την 1η Σεπτεμβρίου κατέθεσε, επίσης, ο παθολογοανατόμος, Χρήστος Ευτυχιάδης που διενήργησε τη έρευνα στα ιστοτεμάχια της Μαλένας και της Ίριδας , τα αποτελέσματα της οποίας περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση (πόρισμα) των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα.

Ακολούθησαν οι καταθέσεις γιατρών από το Νοσοκομείο Παίδων, όπου κατέληξε η μικρή Μαλένα, ενώ αμέσως μετά κατέθεσαν ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας που υπογράφουν το πόρισμα, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δύο κοριτσάκια είχαν ασφυκτικό θάνατο που προκλήθηκε από εξωγενή παράγοντα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου κατέθεσε ο πατέρας των παιδιών Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι θα δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά της εν διαστάσει συζύγου του, ενώ ένα μήνα αργότερα το κατώφλι της κ. Τζωρτζάτου πέρασε και η αδελφή της κατηγορούμενης, Δήμητρα Πισπιρίγκου, που βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας των παιδιών, την ημέρα που πέθανε η Ίριδα.

Επίσης η ανακρίτρια έλαβε καταθέσεις από τους παθολογανατόμους Εμμανουήλ Αγαπητό και Αντιγόνη Μητσέλου , που διενήργησαν τις ιστολογικές εξετάσεις στα δύο παιδιά.

Η 34χρονη κατηγορούμενη με αίτημα που κατέθεσε στην 35η τακτική ανακρίτρια και έγινε δεκτό, ζήτησε να κληθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων οι Χρήστος Κραβαρίτης, ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας και ο ιατροδικαστής Συμεών Μεσογίτης, Ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου-Καλαμάτας

Επίσης ζήτησε να κληθούν και να εξεταστούν συμπληρωματικά οι Νίκος Καρακούκης, Νίκος Καλόγρηας, και Χρήστος Ευτυχιάδης, αλλά και να εξεταστούν για πρώτη φορά η Χαρά Σπηλιοπούλου και ο Γεώργιος Σταυρουλάκης.

Οι ειδικοί επιστήμονες που πρότεινε η κατηγορούμενη εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της υπεράσπισης να θέσει εν αμφιβόλω το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη-Καλόγρηα που αποδίδει τους θανάτους των δύο κοριτσιών σε εγκληματική ενέργεια.

Μιας προσπάθειας που προς το παρόν δεν απέδωσε καρπούς, καθώς η εντολέας του Αλέξη Κούγια κρίθηκε εκ νέου προφυλακιστέα.

Δείτε επίσης