Ελλάδα

Οι 200 υψηλοί προσκεκλημένοι στην κηδεία του Κωνσταντίνου - Το αυστηρό πρωτόκολλο

Ποιοι γαλαζοαίματοι έρχονται στην Αθήνα για την τελετή της Δευτέρας - Φρούριο η πόλη - Επί ποδός η ΕΛΑΣ

Οι 200 υψηλοί προσκεκλημένοι στην κηδεία του Κωνσταντίνου - Το αυστηρό πρωτόκολλο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πέντε βασιλιάδες, πέντε αρχηγοί κρατών δηλαδή, δύο διάδοχοι θρόνων της Ευρώπης και άλλοι εκπρόσωποι βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Οι εκτιμήσεις για το ποιοι τελικά θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα ξεπεράστηκαν, με τις απαντήσεις των βασιλικών οίκων να είναι κατά κύριο λόγο. Κάποιοι αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν.

Οι δεσμοί της οικογένειας του Κωνσταντίνου με τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης ήταν στενές, με κάποιες από αυτές στενές συγγενικές (Ισπανία, Δανία) και με άλλες εξαιρετικά φιλικές (Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Βρετανία).

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η κυβέρνηση αποφάσισε και την αναβάθμιση της εκπροσώπησής της στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να παραστεί ως εκπρόσωπος του Μαξίμου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τελικά την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει επίσης και ο αντιπρόεδρος αυτής, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Την ίδια ώρα και άλλοι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, καθώς, όπως σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δεν έχει τεθεί απαγορευτικό για παρουσία στην κηδεία. Εναπόκειται στον καθένα το τι θα πράξει. Ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης έχει δηλώσει ότι θα παραβρεθεί, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα λείπει στο Κουβέιτ, αλλιώς θα παρίστατο και εκείνος στην κηδεία.

200 προσκλήσεις για την κηδεία

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα ανέρχονται από 187 έως 200, εκ των οποίων οι 50 έως 60 από την Ελλάδα.

Θα παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ όσοι εξ αυτών θελήσουν θα μεταβούν και στο Τατόι, όπου ο Κωνσταντίνος θα ταφεί δίπλα στους προγόνους του.

Για λόγους ασφαλείας μόνον αυτοί οι 200 θα έχουν πρόσβαση στις δύο επίσημες τελετές. Όσοι απλοί πολίτες θελήσουν, θα μπορέσουν να βρεθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά από τις 6 ως τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 50 προσκλήσεις αποστέλλονται από το γραφείο του τέως βασιλιά στην Αθήνα και, μεταξύ άλλων, αποδέκτες είναι φίλοι, παλαιοί συμμαθητές του εκλιπόντος, επιχειρηματίες, όπως η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κ.ά.

Οι υπόλοιπες προσκλήσεις στέλνονται από το γραφείο του Λονδίνου.
Εντατικές προετοιμασίες στο Τατόι

Σημειώνεται ότι ο τέως βασιλιάς θα ταφεί δίπλα στον πατέρα του, Παύλο, και στη μητέρα του, Φρειδερίκη. Στο Τατόι γίνονται εντατικές προετοιμασίες, από συνεργεία που όλες αυτές τις μέρες εργάζονται πυρετωδώς, απομακρύνοντας ξερά κλαδιά και πεσμένους κορμούς δέντρων, ενώ σήμερα δημιουργήθηκε και διάδρομος με χαλίκια που οδηγεί στον ιερό ναό που υπάρχει στα βασιλικά κτήματα.

Χθες νωρίς το πρωί μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου βρέθηκαν στο Τατόι ώστε να δουν από κοντά τις προετοιμασίες στους βασιλικούς τάφους.
Πόσοι βασιλιάδες θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα

Ισχυρή θα είναι η παρουσία «γαλαζοαίματων» στην κηδεία του Κωνσταντίνου. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι θα παρευρεθούν πέντε βασιλείς.

Δείτε επίσης