Ελλάδα

Φεβρουάριο η απόφαση για Φιλιππίδη - Αυτές είναι οι ποινές για την απόπειρα βιασμού

«Το “όχι” το άκουγε σαν “ναι”. Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι νέες ηθοποιοί τού λένε “όχι”. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή», είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της

Φεβρουάριο η απόφαση για Φιλιππίδη - Αυτές είναι οι ποινές για την απόπειρα βιασμού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινώσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας την ετυμηγορία του για τον Πέτρο Φιλιππίδη, που κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού, με θύματα τρεις γυναίκες συναδέλφους του.

Η εισαγγελέας της Έδρας Στέλλα Στόγια χαρακτηρίζοντας τον κατηγορούμενο ηθοποιό ως «κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει το “όχι” και όταν το άκουγε γινόταν αγρίμι», ζήτησε από το δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο για τις δύο απόπειρες βιασμού για τις οποίες παραπέμφθηκε, και αθώο, λόγω αμφιβολιών, για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Το Δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης της εισαγγελικής λειτουργού διέκοψε και όρισε η δίκη να συνεχιστεί στις 19 Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών.

Η κ. Στόγια κλείνοντας την αγόρευσή της την Παρασκευή, περιέγραψε με μελανά χρώματα την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του Πέτρου Φιλιππίδη λέγοντας: «Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση ο κατηγορούμενος, ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά. Το “όχι” το άκουγε σαν “ναι”. Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι νέες ηθοποιοί τού λένε “όχι”. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή, ο μάρτυρας Μπιμπίλας κατέθεσε για τον “αυτοκράτορα” Φιλιππίδη. Βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, νόμιζε μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε, όποια ήθελε. Μας είπε δεν είχε λόγο να βιάσει, αναρωτιέμαι, χρειάζεται λόγος; Ο βιαστής σκέφτεται ότι “έχω το δικαίωμα να κυριαρχώ επί του άλλου ατόμου…”».

Η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι πειστικός ο ισχυρισμός του ηθοποιού περί οργανωμένου σχεδίου σε βάρος του για να «ξαναμοιραστεί η πίτα», λέγοντας: «Για την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου απαιτείται ένας αρχηγός, ένας εγκέφαλος. Σε αυτό ο κατηγορούμενος δεν μας έδωσε οριστικές απαντήσεις... Πώς γνώριζαν οι αρχικές καταγγέλλουσες για την ιστορία των τριών φερόμενων θυμάτων; Αυτές οι κυρίες (φερόμενα θύματα) αποφάσισαν να υποβάλουν εαυτούς σε μία οδυνηρή διαδικασία, να εκθέσουν την προσωπική τους ζωή για να πλήξουν τον κατηγορούμενο; Εθελόντριες, όπως λέει ο ίδιος; Τελικά, μετά την αποκαθήλωση του κατηγορούμενου ξαναμοιράστηκε η πίτα;».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Η κ. Στόγια βάσισε την άποψή της «στις διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας Α.Μ.», οι οποίες δημιουργούν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Όπως τόνισε, η εν λόγω καταγγέλλουσα, «αρχικά κατήγγειλε μία πράξη πλημμεληματική, δηλαδή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, και στην ανάκριση έναν βιασμό». «Η καταγγέλλουσα σε τρία διαφορετικά Όργανα κατέθεσε διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων», κατέληξε η εισαγγελέας.

Οι ποινές για την απόπειρα βιασμού

Μετά το 2019, το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε ξανά το 2021 και έγινε πιο αυστηρό. Ο βιασμός με τον παλιό νόμο τιμωρούνταν με απλή κάθειρξη δηλαδή 5-15 χρόνια, ενώ πλέον με τον νέο νόμο τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, δηλαδή από 18 χρόνια και πάνω.

Σύμφωνα με νομικούς που μίλησε το in, 0 Πέτρος Φιλιππίδης με βάση την πρόταση του εισαγγελέα μπορεί να καταδικαστεί έως και σε 10 χρόνια κάθειρξη για κάθε απόπειρα βιασμού. Θα δικαστεί με τον παλαιό νόμο καθώς τα αδικήματα για τα οποία δικάζεται έγιναν σε παλαιότερο χρόνο. Βεβαίως, τίποτε απολύτως δεν έχει τελειώσει καθώς βρισκόμαστε στην εισήγηση της εισαγγελέως κι όχι στο τι θα αποφασίσει το Μεικτό Δικαστήριο. Μπορεί φυσικά και να τον αθωώσει, μπορεί εφόσον καταδικαστεί να συγχωνευτούν οι ποινές του ενώ θα μετρήσει και ο χρόνος που ήδη βρίσκεται προφυλακισμένος.

Τι ορίζει ο νέος Νόμος

Βιασμός
144. Όποιος έρχεται σε παράνομη συνουσία διά κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής διείσδυσης του πέους στο σώμα άλλου προσώπου, χωρίς τη συναίνεσή του ή με συναίνεση η οποία δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής ή φόβου είναι ένοχος κακουργήματος που καλείται βιασμός και υπόκειται στην ποινή φυλάκισης διά βίου.

Απόπειρα βιασμού
146. Όποιος αποπειράται βιασμό, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δέκα χρόνων.

Σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης
146Α. Όποιος προβαίνει σε οποιαδήποτε κολπική, πρωκτική ή στοματική διείσδυση σεξουαλικής φύσεως στο σώμα άλλου προσώπου με οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή αντικείμενο, χωρίς τη συναίνεσή του ή με συναίνεση η οποία δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής ή φόβου είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης
146Β. Όποιος αποπειράται σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Εξαναγκασμός σε διάπραξη βιασμού
146Γ. Όποιος εξαναγκάζει άλλον με τη χρήση βίας, απειλής ή φόβου σε διάπραξη βιασμού εναντίον τρίτου προσώπου είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Εξαναγκασμός σε σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης
146Δ. Όποιος εξαναγκάζει άλλον με τη χρήση βίας, απειλής ή φόβου σε διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης εναντίον τρίτου προσώπου είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Εξαναγκασμός σε διάπραξη συνουσίας ή άλλων πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα
146Ε. Όποιος εξαναγκάζει άλλον με τη χρήση βίας, απειλής ή φόβου σε διάπραξη συνουσίας ή άλλων πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη.

Δείτε επίσης