Ελλάδα

Τσουχτερό κρύο και χιόνια ύψους 2 μέτρων έρχονται στην Ευρώπη – Η πορεία του χιονιά

Πολύ ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν αυτή την εβδομάδα την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Θα χιονίσει ακόμη και στη Βορειοδυτική Αφρική

Τσουχτερό κρύο και χιόνια ύψους 2 μέτρων έρχονται στην Ευρώπη – Η πορεία του χιονιά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έρχεται τσουχτερό κρύο και χιονιάς με μεγάλα ύψη χιονιού και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα πλήξουν την Ευρώπη και τη Βορειοδυτική Αφρική.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, πολύ ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και τη Βορειοδυτική Αφρική, προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις. Κατά τόπους αναμένονται πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη χιονιού (έως και πάνω από 2 μέτρα), ιδιαίτερα στις Άλπεις, στους ορεινούς όγκους της Ιβηρικής Χερσονήσου και στα ορεινά των Δυτικών Βαλκανίων.

Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τις προαναφερθείσες περιοχές θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16/1 και θα κορυφωθεί κατά το διάστημα Τετάρτη 18/1 - Σάββατο 21/1. Ενδεικτικό της έντασης της ψυχρής εισβολής είναι το ότι οι αέριες μάζες θα είναι κατά τόπους 10-12 βαθμούς ψυχρότερες από τις κανονικές τους για την εποχή τιμές.

Το αίτιο για την εκδήλωση αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και έχει να κάνει με την κίνηση του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Τις επόμενες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, θα εκτοπιστεί βορειότερα από τη μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Γροιλανδίας, ενώ στη συνέχεια θα στραφεί απότομα προς Νότο και θα αποκτήσει τροχιά προς τη Βρετανία, την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βορειοδυτική Αφρική, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο πολύ ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα.

Η πορεία του χιονιά
Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η εκτιμώμενη εξέλιξη της χιονοκάλυψης στην Ευρώπη και στην Αφρική, από την Κυριακή 15/1 έως τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 20/1:

Δείτε επίσης