Ελλάδα

Καιρός: «Έρχεται» τριήμερη κακοκαιρία με μποφόρ και τσουχτερό κρύο - Πού θα χιονίσει

«Καμπανάκι» μετεωρολόγων για ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό με βροχές και καταιγίδες - Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από Παρασκευή - Θα πέσει πυκνό χιόνι

Καιρός: «Έρχεται» τριήμερη κακοκαιρία με μποφόρ και τσουχτερό κρύο - Πού θα χιονίσει
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ραγδαία αλλάζει από την Παρασκευή το καιρικό σκηνικό, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για τσουχτερό κρύο, πυκνό χιόνι και θυελλώδεις ανέμους, έντονα φαινόμενα που αναμένεται να διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Πιο αναλυτικά, ο καιρός με μια ματιά:

-Βροχές κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο , περισσότερες από την Παρασκευή και μετά

-Η θερμοκρασία μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα

-Οι νότιοι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ και τοπικά 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση την Πέμπτη

«Άνοιξη» μέχρι την Πέμπτη

Μέχρι και την Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της χώρας μας θα κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες με τους νοτιάδες να μεταφέρουν και αφρικανική σκόνη όπου για παράδειγμα στην Αθήνα θα συναντάμε θερμοκρασίες κατά 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον μήνα που διανύουμε η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα είναι περίπου οι 12 με 13 βαθμοί και θα βρισκόμαστε κοντά στους 20°, αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Γερή» κατεβασιά κρύου

Ωστόσο, από την Παρασκευή πολικές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα θα φτάσουν μέχρι και την Ιταλία όπου εκεί καθώς θα συγκρουστούν με θερμότερες και υγρότερες από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να σχηματίσουν αυτό που στην Μετεωρολογία ονομάζουμε «Μετεωρολογική βόμβα», δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Καθώς αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα μας το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια στα βουνά μας αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις στη δυτική Μακεδονία, καθώς και τις ισχυρές βροχές - καταιγίδες.

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται προς τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, με συνέπεια την επικράτηση εκεί καθαρά χειμωνιάτικων συνθηκών που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Στην πρόγνωσή του ο Δημήτρης Ζιακόπουλος κάνει λόγο αξιόλογες κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

Δείτε επίσης