Ελλάδα

Τι είναι το πρωτόκολλο Renegade που ενεργοποιήθηκε στην πτήση της Ryanair

Φάρσα η ειδοποίηση για βόμβα στο Boeing από Πολωνία

Τι είναι το πρωτόκολλο  Renegade – Πότε δίνεται εντολή κατάρριψης ενός αεροσκάφους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Φάρσα τελικά αποδείχθηκε η ειδοποίηση για βόμβα στο Boeing της Ryanair που είχε απογειωθεί από την Πολωνία με 192 επιβαίνοντες. Η πληροφορία για τη βόμβα υπήρξε από την ώρα που απογειώθηκε και στη συνέχεια σήμανε συναγερμός στο νατοϊκό στρατηγείο.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ακολουθώντας το πρωτόκολλο Renegate για τέτοιες περιπτώσεις.

Τι λέει το Πρωτόκολλο Renegate

Στην Ελλάδα, το πρωτόκολλο «Renegade» όταν ενεργοποιείται σημαίνει συναγερμό στα αεροδρόμια Λήμνου, Σκύρου, Αγχιάλου, Τανάγρας ή της Σούδας, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το αεροσκάφος που έχει θεωρηθεί ως απειλή.

Στη γλώσσα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας σημαίνει συναγερμός για πιθανή αεροπειρατεία που περιλαμβάνει ακόμη και ενδεχόμενο κατάρριψης ενός αεροσκάφους γεμάτο πολίτες, σε θαλάσσια περιοχή ή μη κατοικημένη.

Το πρωτόκολλο «Renegade» σημαίνει ότι ενημερώνεται ο πιλότος μαχητικού αεροσκάφους ότι υπάρχει απειλή ή το αεροσκάφος έχει ήδη καταληφθεί από πειρατές.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους.

Προβλέπει -εφόσον είναι δυνατό- την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο αναχώρησης με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών με μια πτήση αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς υπάρχει περίπτωση οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας να λάβουν εντολή κατάρριψης.

Τα δυο μαχητικά που χρησιμοποιήθηκαν , στην περίπτωση του αεροσκάφους της Ryanair πλησιάζουν το πολιτικό και είναι οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος. Το ένα μένει πίσω για να έχει συνολική εικόνα της κατάστασης. Το δεύτερο πλησιάζει και κάνει από κοντά οπτικό έλεγχο για το εσωτερικό του αεροσκάφους.

Ο πιλότος αυτού του μαχητικού είναι που θα αναλάβει και τις συνεννοήσεις με το πλήρωμα εάν είναι αυτό εφικτό.

Υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού των πιλότων των μαχητικών το κακό σενάριο. Όταν δηλαδή του πολιτικό αεροσκάφος είτε έχει καταληφθεί είτε έχει χαθεί ο έλεγχος.

Τα πολεμικά καλούν τον κυβερνήτη να ακολουθήσει τις οδηγίες τους. Αν δεν ανταποκριθεί ή εάν υπάρχουν τρομοκράτες που αρνούνται να συμμορφωθούν, τότε λαμβάνουν θέσεις κατάρριψης.

Οι πιλότοι αναμένουν εντολές. Η εντολή για κατάρριψη έρχεται μόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η περίπτωση της χθεσινής πτήσης αποδείχθηκε φάρσα και είχε αίσιο τέλος.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε επιτυχώς στον δυτικό διάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17.40.

Τα μαχητικά μετά την προσγείωση επέστρεψαν στον Βόλο.

Δείτε επίσης