Ελλάδα

Άρειος Πάγος: Αναβλήθηκε η εκδίκαση αναίρεσης 30χρονου που σκότωσε τη γιαγιά του

Ο 30χρονος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα σε ισόβια και 10ετή κάθειρξη., Κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της γιαγιάς του για μία τηλεόραση

Άρειος Πάγος: Αναβλήθηκε η εκδίκαση αναίρεσης 30χρονου που σκότωσε τη γιαγιά του
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Στ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ανέβαλε την εκδίκαση της αναίρεσης που άσκησε ο 30χρονος που δολoφονησε και έκλεψε την 69χρονη γιαγιά του.

Ο εγγονός της 69χρονης, που έχει καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και 10 ετών τελεσιδίκως άσκησε αίτηση για την αναίρεση της υπ’ αρίθμ. 64/2018 αποφάσεως του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου εκδόθηκε την 5η Νοεμβρίου 2018 και καθαρογράφηκε την 3η Ιουλίου 2020.

Το χρονικό

Όπως μεταδίδει το dimokratiki.gr, στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου είχαν καθίσει ο 30χρονος και η αδελφή του, 33 ετών, που είχαν καταδικαστεί με δύο αντιφατικές αποφάσεις των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων Κω και Ρόδου σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και 10 ετών.

Ο 30χρονος, συνελήφθη το πρωί της 26ης Μαρτίου 2018 από αστυνομικούς της δημόσιας ασφάλειας και του τμήματος φυγόποινων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, σε αγροτική περιοχή στ’ Ασγούρου και συγκεκριμένα σε σπηλιά κοντά στην οικία του, στο ύψος του δημόσιου ΚΤΕΟ. Τα δύο εγγόνια εφέροντο να δολοφόνησαν από κοινού την 3η Νοεμβρίου 2014 την γιαγιά τους, στην οικία της για μια… τηλεόραση.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ομοφώνως αθώα λόγω αμφιβολιών την εγγονή της 69χρονης και ένοχο, όπως και πρωτοδίκως, τον 30χρονο στον οποίο επιβλήθηκε η ίδια ποινή.

Το δικαστήριο της Κω έχει κρίνει τον 30χρονο ένοχο οπλοκατοχής και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ, με τριετή αναστολή.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε στην πορεία ότι η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω στο αθωωτικό της σκέλος δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά σε συμπεράσματα.

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου η αθωωτική απόφαση ανετράπη. Για την απόφαση ενοχής του κατηγορούμενου το δικαστήριο εκτίμησε και αξιολόγησε την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας, αστυνομικού, ο οποίος υποστήριξε στο ακροατήριο ότι ο 26χρονος, μετά την προσαγωγή του στο Τμήμα Ασφαλείας Ρόδου και ενώ συνεχίζονταν οι έρευνες της αστυνομίας για την ανακάλυψη του υπαιτίου ή των υπαιτίων της δολοφονίας και της ληστείας σε βάρος της γιαγιάς του, παραδέχθηκε ενώπιόν του την ενοχή του, λέγοντάς του: «εγώ το έκανα, ευχαριστήθηκες τώρα;»

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος δεν παρουσίασε άλλοθι για τις κινήσεις του κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 21.00 και 22.30 της 3-11-2014, εντός του οποίου τοποθετείται από τον ιατροδικαστή Παναγιώτη Κοτρέτσο ο θάνατος της Ουρανίας Γερολύμου.

Αξιολογήθηκε επίσης μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας η φράση «άσε, τα έκανα σκ….» που είπε ο δεύτερος κατηγορούμενος σε φίλο του όταν ο τελευταίος τον ρώτησε για ποιο λόγο του παρέδιδε άλλη μάρκα τηλεοράσεως από εκείνη που είχαν συμφωνήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας, φράση η οποία αποτελεί έμμεση ομολογία ενοχής.

Επιπλέον, αξιολογήθηκε ο εντοπισμός του D.N.Α. του κατηγορουμένου στη θήκη του μαξιλαριού που χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει το πολτοποιημένο κεφάλι της, στοιχείο που υποδηλώνει σαφώς τη σωματική του παρουσία στον τόπο του εγκλήματος αλλά και τον συνδέει με ένα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεσή του.

Επιπλέον, φέρεται να αξιολογήθηκε η κατάθεση ενός φίλου του, που είχε κατηγορηθεί για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συγκεκριμένα της τηλεόρασης στον οποίο είχε πει να μην πει τίποτε για την πώλησή της στην αδελφή του.

Δείτε επίσης