Δίκη Άλκη: Για «οργανωμένο έγκλημα» έκανε λόγο ο πατέρας του - «Ήθελαν να σκοτώσουν»
«Ήταν απλός φίλαθλος του Άρη, αγαπούσε τον Άρη. Ζήτημα να είχε πάει πέντε φορές στο γήπεδο. Δεν ανήκε σε κανέναν σύνδεσμο»

Για προσχεδιασμένο, οργανωμένο και ψυχρό έγκλημα μίλησε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, στην κατάθεσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, με την οποία άνοιξε ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων, στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, εναντίον του 19χρονου φοιτητή, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022.
Κάνοντας επίκληση στην ιδιότητά του ως πρώην στρατιωτικός και αναφερόμενος στον τρόπο που ενήργησαν οι 12 κατηγορούμενοι, ο Αριστείδης Καμπανός χρησιμοποίησε εκφράσεις, όπως «επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου», «φάλαγγα» και «σιγή ασυρμάτου».
«Ήθελαν να σκοτώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αριστείδης Καμπανός, υπογραμμίζοντας ότι μαζί με τη ζωή του Άλκη κατέστρεψαν τη ζωή όλης της οικογένειάς του.
Συγκινησιακά φορτισμένος, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια του Άλκη, όταν ο άτυχος πρωτοετής φοιτητής εκλιπαρώντας τους κατηγορούμενους φώναξε «μη με χτυπάτε άλλο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω πώς είναι ο ψυχισμός του ανθρώπου και πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό».
«Ας ζητήσουν συγχώρεση από το Θεό»
Ανέφερε δε, ότι ουδέποτε έχει πάει στο σημείο της δολοφονίας, ενώ για τη συγγνώμη που ζήτησαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, ο Αριστείδης Καμπανός τόνισε: «Άλλο η συγγνώμη κι άλλο η συγχώρεση. Ας ζητήσουν συγχώρεση από το Θεό».
Περιγράφοντας τον χαρακτήρα του γιου του, ο μάρτυρας είπε ότι ήταν ένα παιδί ήσυχο, ήρεμο που δεν έκανε ποτέ φασαρίες και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα. «Δεχόμασταν ευμενείς σχολιασμούς για την ποιότητα του χαρακτήρα του», κατέθεσε, αποκαλύπτοντας πως ο 19χρονος υπήρξε πνευματικός του πατέρας. «Πιθανόν να ακουστεί ειρωνικό. Ήταν ο πνευματικός μου πατέρας, η φωνή της συνείδησης», ανέφερε και εξήγησε: «Εγώ ως στρατιωτικός συγχυζόμουν και θύμωνα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μου συνιστούσε να συμπεριφέρομαι φιλικά προς τους ανθρώπους, να μην συγχύζομαι, να μην θυμώνω».
Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας για το εάν ο γιος του ήταν οπαδός, ο Αριστείδης Καμπανός κατέθεσε: «Ήταν απλός φίλαθλος του Άρη, αγαπούσε τον Άρη. Ζήτημα να είχε πάει πέντε φορές στο γήπεδο. Δεν ανήκε σε κανέναν σύνδεσμο».
Χωρίς να γυρίσει να κοιτάξει ούτε στιγμή τους 12 κατηγορούμενους, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον γιο του, λέγοντας τα εξής: «Η τελευταία επικοινωνία μας ήταν στις 31 Ιανουαρίου, στις 8.15 το βράδυ. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μέσω εφαρμογής και μου είπε ότι βρισκόταν στην φοιτητική λέσχη και θα επέστρεφε για να συνεχίσει το διάβασμα καθώς έγραφε την επόμενη μέρα μάθημα. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα βγήκε για βόλτα με τους φίλους του στη Χαριλάου. Ο αδελφός μου επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου, για να μού πει για το περιστατικό».
Ένταση στη δίκη και βαριές κουβέντες Κούγια-Ταουξή
Στο μεταξύ, νωρίτερα ένταση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, ένταση σημειώθηκε μεταξύ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, όταν με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ζήτησε να λάβει τον λόγο ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του 12ου κατηγορούμενου Βασίλης Ταουξής, προκειμένου να κάνει δήλωση, σχολιάζοντας χθεσινή τοποθέτηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Αλέξη Κούγια, ο οποίος με αφορμή τη δίκη έκανε λόγο για κλίμα τρομοκρατίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Κούγιας απάντησε σε υψηλούς τόνους και ακολούθησαν λεκτικοί διαξιφισμοί με εκατέρωθεν βαριές εκφράσεις. Το δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο πατέρας του 19χρονου Άλκη, η εξέτασή του οποίου είναι σε εξέλιξη.
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ο πατέρας του Αλκη Καμπανού, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς ανέβαινε και σήμερα τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η δίκη είπε ότι «Θα προτιμούσα τη συγγνώμη να την πουν μπορούσα από το μνήμα του Άλκη».
Χθες, μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, οι 12 κατηγορούμενοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν. Και οι 12 παρότι παραδέχτηκαν ότι ήταν παρόντες στο συμβάν αρνήθηκαν ότι χτύπησαν τον Άλκη Καμπανό. Τέσσερις εξ αυτών δε, ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του αδικοχαμένου Άλκη.
Ο Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε προφορικά μήνυση σε βάρος των 12 κατηγορουμένων ζητώντας την επέκταση των κατηγοριών και για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων.
Και χθες οι 12 κατηγορούμενοι αποδοκιμάστηκαν έντονα τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αποχώρησή τους από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, από πλήθος που συγκεντρώθηκε στα δικαστήρια, ενώ υπήρξαν και επεισόδια στο δρόμο μπροστά από τα δικαστήρια και χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΛΑΣ.