Ελλάδα

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ ανατολικά της Ρόδου - Έγινε αισθητή μέχρι Κρήτη

Δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές, καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ ανατολικά της Ρόδου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Ρόδου και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κάρπαθο, την Κρήτη, αλλά και την Τουρκία και το Λίβανο.

Δεν καταγράφηκαν, ωστόσο, σοβαρές ζημιές λόγω του ότι η δόνηση καταγράφηκε σε θαλάσσια περιοχή.

Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, υπολογίζεται σε 22 χλμ ενώ η τοποθεσία 58 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα, το Γεωδυναμικό έδινε το μέγεθος της δόνησης στα 5,7 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Στα 5,9 Ρίχτερ υπολογίζει τον σεισμό και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Ρόδο, οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για ζημιές, όσο για τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικών, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Mέγεθος 5,9, επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο 60 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου. Έντονα αισθητός στο νησί. Η απομάκρυνση από την παράκτια ζώνη θα είναι μια καλή κίνηση».

«Πρόκειται για εναν μεγάλο σεισμό πάνω στο επονομαζόμενο ελληνικό τόξο περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ρόδου και με βάθος περίπου 30-40 χιλιόμετρα. Το φαινόμενο παρακολουθείται αλλα εκτιμώ οτι δεν θα έχει επιπτώσεις. Μόνο ένας πολύ ισχυρός σεισμος των 7 Ρίχτερ θα μπορούσε να είχε σοβαρές επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές εκει» τόνισε ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.




Δείτε επίσης