Ελλάδα

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Αττική - Που εντοπίζονται προβλήματα, οι κλειστοί δρόμοι

Σχεδόν το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε μία ώρα έπεσε στην Αττική-Καθίζηση οδοστρώματος στη Χαριλάου Τρικούπη-Απάντληση υδάτων σε σημείο της Ποσειδώνος

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Αττική - Που εντοπίζονται προβλήματα, οι κλειστοί δρόμοι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στη δίνη της σφοδρής κακοκαιρίας που «χτυπά» αλύπητα τη χώρα βρίσκεται η Αττική, όπου καταγράφονται προβλήματα στους δρόμους, τη στιγμή που η Πολιτική Προστασία εκπέμπει προειδοποιητικό μήνυμα αποφυγής μετακινήσεων.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος του Παλαιού Ιπποδρόμου, στο ρεύμα προς Πειραιά, λόγω απάντλησης υδάτων. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, αποδόθηκε στην κυκλοφορία η δεξιά λωρίδα.

Παράλληλα, σε διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη από το ύψος της Ναυαρίνου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, προχώρησε η Αστυνομία. Περί τις 6 το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων ξεκίνησε να διεξάγεται εκ νέου κανονικά.

Ακόμη, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο γεφυράκι «Βάρδας» στη Ραφήνα, στο ρεύμα προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Δύσκολο διάστημα 14.00-17.00 για την Αττική- Μήνυμα 112, εγκλωβισμένα ΙΧ στο Μαρούσι

Δύσκολο διάστημα 14.00-17.00 για την Αττική- Μήνυμα 112, εγκλωβισμένα ΙΧ στο Μαρούσι

«Καμπανάκι» Αρναούτογλου για τις Κυκλάδες

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου εφιστά την προσοχή στους κατοίκους των Κυκλάδων κατά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Φίλες και φίλοι: Mεγάλη Προσοχή στα έντονα αλλά και δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές - καταιγίδες) τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες (κυρίως τα βορειοτερα τμήματα του νησιωτικού συμπλέγματος) και κατά τη διαρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της Παρασκευής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους!».

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αποτυπώνει την ένταση της κακοκαιρίας που «σαρώνει» την πρωτεύουσα, σημειώνοντας σε ανάρτησή του πως μέσα σε μια ώρα έπεσε στην Αττική το 1/10 της βροχής που πέφτει μέσα σε ένα χρόνο στον νομό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Μέσα σε 1 ώρα, σημειώθηκε σχεδόν το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική με κατά τόπους απίστευτες ραγδαιότητες που άγγιζαν τα 280 mm/h! Ήταν πολύ ισχυρό το σύστημα που πέρασε πάνω από το νομό, όπως σας είχα ενημερώσει και προετοιμάσει από τα δελτία του MEGA εδώ και μέρες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Λακωνία, μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 (!!) της ετήσιας βροχόπτωσης, δείγμα ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι η πιο ισχυρή για τον φετινό χειμώνα γι’ αυτό και προκάλεσε τόσα προβλήματα.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της σημερινής ημέρας. Πραγματικά “χτυπήθηκε” το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (προφανώς και της Αττικής) και της Κεντρικής Εύβοιας. Πλέον επηρεάζονται και οι Σποράδες».

«Ποτάμια» οι δρόμοι στη Νέα Σμύρνη

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στη Νέα Σμύρνη, στη συμβολή Ιωνίας και Αιγαίου

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στη Νέα Σμύρνη, στη συμβολή Ιωνίας και Αιγαίου

Ποιά σχολεία κλείνουν

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής:

«Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με τους Δημάρχους της Αττικής, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα σε όλη την Αττική, όλα τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης για προληπτικούς λόγους, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες Υπ. Πολιτικής Προστασίας και σε κάθε περίπτωση αν πρέπει υποχρεωτικά να μετακινηθούν, κατά την έξαρση των καιρικών φαινομένων να φροντίσουν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, μέχρι την εκτόνωση των φαινομένων.

«Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια τόσο των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού όσο και αυτών που μετακινούνται από και προς τα σχολεία για να μεταφέρουν τα παιδιά. Προτεραιότητά μας η ασφάλεια τους», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης.

Εγκλωβισμένα οχήματα στο Μαρούσι

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η κακοκαιρία σφυροκοπά την πρωτεύουσα, ενώ ήχησε και το 112, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Ήδη έχουν προκληθεί προβλήματα στην κυκλοφορία, με οχήματα να εγκλωβίζονται στην υπόγεια διάβαση της Σπύρου Λούη στο Μαρούσι.

Δύσκολο διάστημα 14.00-17.00 για την Αττική- Μήνυμα 112, εγκλωβισμένα ΙΧ στο Μαρούσι

Σε αρκετές περιοχές βρέχει καταρρακτωδώς, αρκετοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας πέφτει έντονο χαλάζι. Παράλληλα, εικόνες παράλυσης καταγράφονται στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Αττικής, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να ταλαιπωρούνται επί ώρα μέσα στα ακινητοποιημένα οχήματά τους.

Κακοκαιρία 1

Σημειώνεται πως στο Μαρούσι αυτοκίνητα «πνίγηκαν» στην λίμνη που είχε δημιουργηθεί στον δρόμο. Συγκεκριμένα στην οδό Σπύρου Λούη, πολύ κοντά στο στάδιο.

Δύσκολο διάστημα 14.00-17.00 για την Αττική- Μήνυμα 112, εγκλωβισμένα ΙΧ στο Μαρούσι

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα φαινόμενα ήταν αρκετά έντονα στα νότια προάστια και το κέντρο της πόλης, όπου έπεσε και χαλάζι.

Δύσκολο διάστημα 14.00-17.00 για την Αττική- Μήνυμα 112, εγκλωβισμένα ΙΧ στο Μαρούσι

Η κίνηση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, μέχρι και αυτή την ώρα, διεξάγεται με σημαντικά προβλήματα. Μποτιλιάρισμα θα συναντήσουν οι οδηγοί επί της Αττικής Οδού, στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο από κόμβο Μεταμόρφωσης έως τον κόμβο Κηφισίας.

.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα φαινόμενα ήταν αρκετά έντονα στα νότια προάστια και το κέντρο της πόλης, όπου έπεσε και χαλάζι.

Η κίνηση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, μέχρι και αυτή την ώρα, διεξάγεται με σημαντικά προβλήματα. Μποτιλιάρισμα θα συναντήσουν οι οδηγοί επί της Αττικής Οδού, στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο από κόμβο Μεταμόρφωσης έως κόμβο Κηφισίας.

Έκτακτο δελτίο από ΕΜΥ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προχώρησε σε νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24-01-2023) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο αφορούν μόνο στα υψόμετρα όπου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

- μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

- από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα

- από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
- από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
- από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

- στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
- στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
- στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
- από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

αταγράφηκε βροχόπτωση/χιονόπτωση κατά το διάστημα 10:10 – 10:25 της Πέμπτη 26/01.

Δείτε επίσης