Οικονομία

Νέο «καλάθι» και market pass κόντρα στην ακρίβεια

«Έρχεται» το «καλάθι της Σαρακοστής» μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου - Τι θα περιλαμβάνει - Στο τραπέζι και παράταση - Αντίστροφη μέτρηση για το market pass

Νέο «καλάθι» και market pass κόντρα στην ακρίβεια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έρχεται το «καλάθι της Σαρακοστής», ένα μέτρο που έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο Ανάπτυξης και είναι πλέον θέμα ημερών ή και… ωρών οι ανακοινώσεις για το πότε θα ξεκινήσει και τι θα περιέχει.

Πρόκειται για ένα «καλάθι» στα πρότυπα του «καλαθιού των Χριστουγέννων», στο οποίο θα περιλαμβάνονται σαρακοστιανά, όπως χαλβάς, κονσέρβες με θαλασσινά, ντολμαδάκια, γίγαντες, ταραμοσαλάτα κ.ά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡ, δήλωσε χθες ότι το «καλάθι της Σαρακοστής», και τα πρόσθετα είδη που θα περιλαμβάνει, θα ανακοινωθούν είτε σήμερα, είτε αύριο, Πέμπτη.

Ο κ. Παπαθανάσης, συγκεκριμένα, τόνισε πως όπως έγινε με το «καλάθι των Χριστουγέννων», τώρα θα προστεθούν νηστίσιμα τρόφιμα, προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά, «ώστε να μπορέσουν όλοι οι συμπολίτες μας να αγοράσουν τα βασικά που απαιτούνται για την Σαρακοστή», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Ανάπτυξης καθώς το υφιστάμενο «καλάθι του νοικοκυριού» ανανεώνεται κάθε Τετάρτη, μια πιθανή ημερομηνία έναρξης του «καλαθιού της Σαρακοστής» θα μπορούσε να είναι η 15η Φεβρουαρίου.

Προς παράταση το «καλάθι του νοικοκυριού»;

Αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση για το καλάθι του νοικοκυριού, που κανονικά λήγει στις 31 Μαρτίου, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως εφόσον η ακρίβεια παραμένει, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την στήριξη και όπως είχε ειπωθεί εξ αρχής, οδεύοντας προς την λήξη του μέτρου, θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, για να δοθούν οι σχετικές παρατάσεις.

Απαντώντας στο ερώτημα, τι εξοικονομεί μια οικογένεια αγοράζοντας από το καλάθι, ο κ. Παπαθανάσης, επανέλαβε πως μία τετραμελής οικογένεια κερδίζει περίπου 80 ευρώ τον μήνα.

Μαζί με την κάρτα αγορών, για την οποία ξεκινούν οι αιτήσεις στις επόμενες ημέρες και έως 3 Μαρτίου θα γίνει η καταβολή των ποσών, το Market Pass, θα δώσει ένα ποσό το οποίο είναι 10% στις αγορές των καταναλωτών. «Για μία τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει 52 ευρώ και αν χρησιμοποιεί η ίδια η οικογένεια και το καλάθι μπορεί να έχει ένα όφελος 80 ευρώ. Δεν μπορούμε 100% να καλύψουμε την ακρίβεια. Θα ήταν ψέματα να το πούμε, αλλά κάνουμε κάθε τι, ό,τι μπορούμε, προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Δείτε επίσης