Ελλάδα

Ρόδος: Πρόταση παράτασης προφυλάκισης κατηγορούμενων για τη δολοφονία του εργολάβου

H εισαγγελέας ζητά να παραταθεί η προσωρινή κράτηση πατέρα και γιου. Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία

Ρόδος: Πρόταση παράτασης προφυλάκισης κατηγορούμενων για τη δολοφονία του εργολάβου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση για τη δολοφονία εργολάβου οικοδομών Τζάνη Τοπάλυ του Χαμίτ, 46 ετών, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών

Η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου πρότεινε την 31η Ιανουαρίου 2023 στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου την παράταση (έως την 6η Σεπτεμβρίου 2023) της προσωρινής κράτησης του 53χρονου Έλληνα και του 20χρονου γιού του, κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία, του άτυχου άνδρα.

Παράλληλα, με το υπ’ αρίθμ. 132/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου απορρίφθηκε η προσφυγή που υπέβαλε ο 20χρονος κατηγορούμενος για την ακύρωση του υπ’ αριθ. 34/2022 εντάλματος προσωρινής κράτησης της Ανακρίτριας του Δ’ Θερινού Τμήματος Πλημμελειοδικών Ρόδου και την άρση, άλλως επικουρικώς, την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης, που επιβλήθηκε σε βάρος του, δυνάμει του ανωτέρω εντάλματος, με περιοριστικούς όρους.

Δολοφονία εργολάβου οικοδομών:

Όπως έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα πορεία της κύριας ανάκρισης, κατόπιν φραστικού επεισοδίου και διαπληκτισμού του πρώτου κατηγορουμένου, με τον δολοφονηθέντα λόγω οικονομικών διαφορών, στις 28.08.2022, κατόπιν συναπόφασης και από κοινού ενεργώντας αμφότεροι οι κατηγορούμενοι, επέφεραν το θάνατο του Jani Topalli με χρήση βίας, εν συνεχεία, τοποθέτησαν το πτώμα του σε Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο, μάρκας MITSUBISHI, μοντέλο L200, ιδιοκτησίας του πρώτου κατηγορουμένου και το απέρριψαν σε ορεινή ερημική περιοχή στην Ψίνθο, ενώ μετέφεραν το αυτοκίνητο, μάρκας HONDA, του θύματος στις Καλυθιές και ακολούθησε προσπάθεια αποπροσανατολισμού των αρχών, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η πράξη τους.

Αναφορικά με τον τρόπο επέλευσης του θανάτου του αποβιώσαντος, όπως ανέφερε στην προηγούμενη κρίση του το δικαστικό συμβούλιο, έπεσαν σε πλήθος αντιφάσεων κατά την προανακριτική απολογία τους και στην απολογία τους ενώπιον της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Σύμφωνα με το dimokratiki.gr, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ειδικότερα ότι δεν εναρμονίζεται με τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής η εκδοχή που υποστηρίζει ο πατέρας του 20χρονου ότι κατόρθωσε μόνος του, χωρίς την βοήθεια του προσφεύγοντος, να περάσει το σκοινί από το λαιμό του αποβιώσαντος, ο οποίος είχε τα χέρια του ελεύθερα και να τον τραβήξει με αυτό περί τα πέντε μέτρα σε ανηφορικό δρόμο, ενώ ο αποβιώσας προσπαθούσε να ελευθερωθεί από το σκοινί στο λαιμό του, μέχρι που έπεσε στο έδαφος αναίσθητος.

Και τούτο λόγω της σωματικής διάπλασης του θανόντος, που είχε ύψος 1,90 μέτρα και βάρος περίπου των 150 κιλών. Επεσήμανε εξάλλου το δικαστικό συμβούλιο ότι και ο πατέρας του στην απολογία του ενώπιον της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ρόδου, θεωρούσε ότι μόνο με τύχη θα μπορούσε να καταφέρει να δέσει τον λαιμό του αποβιώσαντος με το σκοινί, γιατί, αλλιώς, δεν είναι εφικτό, αναφέροντας αυτολεξεί στην ως άνω απολογία του, ότι «ήταν τύχη» που κατόρθωσε να περάσει το σκοινί από τον λαιμό του αποβιώσαντος.

Επίσης, υπέρ της συναυτουργικής τέλεσης της αξιόποινης πράξης και από τους δύο συγκατηγορουμένους συνηγορεί και η ιατροδικαστική έκθεση, η οποία, αναφέρει, ότι «στο ινιακό οστό και στα όριά του με τα κροταφικά οστά, αμφοτεροπλεύρως, παρατηρούνται δύο εμπιεσματικά κατάγματα με ουσιαστικά πανομοιότυπους χαρακτήρες, ήτοι, κυκλικού σχήματος διαμέτρου 3, 5 – 4 εκ.», κατάγματα δηλαδή που προκλήθηκαν και στις δύο πλευρές της κεφαλής του αποβιώσαντος, ουσιαστικά πανομοιότυπα και τα οποία συνάδουν με την αιτία θανάτου του αποβιώσαντος, που σύμφωνα με την ως άνω ιατροδικαστική έκθεση, ήταν η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται ο προσφεύγων δεύτερος κατηγορούμενος στην προσφυγή του και επαναλαμβάνει και στο επ’ αυτής υπόμνημά του.

Δείτε επίσης