Ελλάδα

«Ξεμένουν» τα καταστήματα από αντιολισθητικές αλυσίδες

Πόσο κοστίζουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες

«Ξεμένουν» τα καταστήματα από αντιολισθητικές αλυσίδες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία, όσοι οδηγοί κινηθούν στους δρόμους της Αττικής τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά αντιολισθιτικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες ειδάλλως θα επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ.

Ανάρπαστες έχουν γίνει οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα καταστήματα καθώς οι οδηγοί «τρέχουν» στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή να τις προμηθευτούν αφενός για να αποφύγουν το πρόστιμο, αφετέρου για να μην κολλήσουν στα χιόνια ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμάσμενοι.

Η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.

Όταν σε μία περιοχή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή η Αστυνομία εκδίδει ανακοινώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα ή χιονοπτώσεις, θα πρέπει οι οδηγοί που κινούνται προς το συγκεκριμένο μέρος να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες υποχρεωτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα του καταβληθεί είναι 80 ευρώ.

Πόσο κοστίζουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Το κόστος των αντιολισθητικών αλυσίδων σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκουν. Οι αλυσίδες που είναι πλαστικές και μίας χρήσης μπορεί κάποιος να τις βρει στο εμπόριο από 7 έως 30 ευρώ.

Ένας άλλος τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων είναι οι χιονοκουβέρτες, που κοστίζουν από 22 έως 60 ευρώ.

Συμβατικές αλυσίδες από 30 έως 489 ευρώ

Προβληματισμό προκαλούν οι τιμές των συμβατικών αλυσίδων αφού η τιμή τους κυμαίνεται από 30 έως 489 ευρώ. Η τοποθέτησή τους είναι πολύ πιο εύκολη, «αφού κουμπώνουν επάνω σε κάποια εξαρτήματα των αυτοκινήτων» και κυρίως «ενδείκνυνται για ελαστικά μεγάλων μεγεθών που φέρουν πολύ μεγάλα και πανάκριβα SUV», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ανδρή.

Ενόψει της κακοκαιρίας “Barbara”, οι τιμές των αντιολισθητικών αλυσίδων έχουν ανέβει, «από τότε που είχαν 25-30 ευρώ τώρα τις βρίσκεις 35-40 ευρώ».

Δείτε επίσης