Ελλάδα

Ποιους δρόμους έκλεισε η «Μπάρμπαρα» και πού χρειάζονται αλυσίδες - Επί ποδός η ΕΛΑΣ

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Σε επιφυλακή 1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛΑΣ - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Πού εντοπίζονται προβλήματα

Κακοκαιρία: Πού εντοπίζονται προβλήματα – Πού χρειάζονται αλυσίδες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα με αρκετές περιοχές της χώρας να έχουν «ντυθεί» στα λευκά ενώ δεν έλειψαν τα προβλήματα λόγω των χιονοπτώσεων.

Από το βράδυ του Σαββάτου στην Αττική σήμανε συναγερμός, με τους κατοίκους της Περιφέρειας να λαμβάνουν μήνυμα από το 112 προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου, ενώ στις 13:00 πρόκειται να υπάρξει έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από προμεσημβρινές ώρες της 5/2/2023 στην βόρεια, βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το προειδοποιητικό μήνυμα.

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Τροχαία Αττικής προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους του λεκανοπεδίου:

Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι τον Αγιο Πέτρο.

Στην παλαιά Εθνικό οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000).

Στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Επίσης διεκόπη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην ΠΕΟ Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως και τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας

Σημειώνεται ότι στην Νέα Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από έξοδο Αγίου Στεφάνου έως την έξοδο Καπανδρίου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

«1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα σε επιφυλακή για την κακοκαιρία»

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή τέθηκαν 1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, υπάρχει πλήρης συντονισμός με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια.

Την ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων ανέφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά: «1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία στην Αττική. Υπάρχουν 34 σημεία ελέγχου» επεσήμανε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Υπάρχει πλήρης συντονισμός με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια».

Πούλμαν με 40 επιβάτες εγκλωβίστηκε στο καταφύγιο Δίρφυος

Πυκνό χιόνι πέφτει αυτή την ώρα σε όλα τα χωριά του Δήμου με τα μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου να προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα πούλμαν με 40 επιβάτες έφτασε στο καταφύγιο της Δίρφυς με αποτέλεσμα το πούλμαν ακινητοποιηθεί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και οι 40 επιβάτες αυτή τη στιγμή επιστρέφουν με τα πόδια στην Στενή.

Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΓΑΔΑ, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, αναφέρεται πως για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 18.00΄ ώρα σήμερα 04.02.2023 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Περαιτέρω, από την 18:00΄ ώρα σήμερα 04.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.
Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).
Αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κ. Μακεδονία
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στους ακόλουθους οδικούς άξονες:

Ημαθία

από το 91 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)
στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3/5 Πηγάδια
Πέλλα

από το 10 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας – χιονοδρομικό κέντρο Βόρας

Χαλκιδική

από το 40 έως το 50 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (Γαλάτιστα – Άγιος Πρόδρομος)
από το 77 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιοχώρι – Στάγειρα)
από το 54 έως το 70 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο – Ταξιάρχης)
στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου
στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος
στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Καλυβών
στα δημοτικά διαμέρισματα Ταξιάρχη & Βάβδου.

Δεμένα τα πλοία

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Αρκίτσα-Αιδηψός, καθώς και από το λιμάνι του Βόλου προς τις Σποράδες

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Δείτε επίσης