Ελλάδα

Πρωτιά Χριστοδουλίδη στο 91,9% των ψήφων - Πάει για μονομαχία με Μαυρογιάννη

Μάχη... κορυφής για Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάνη στο δεύτερο γύρο των εκλογών

Πρωτιά Χριστοδουλίδη στο 91,9% των ψήφων - Πάει για αναμέτρηση με Μαυρογιάννη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προβάδισμα στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου κατέχει, σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα, ο τέως υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τρίτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πιο συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 91.9% των ψήφων στην Κύπρο για την ανάδειξη νέου ΠτΔ, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι λαμβάνουν:

Ν. Χριστοδουλίδης: 31.7%

Α. Μαυρογιάννης: 29.7%

Α. Νεοφύτου: 26.2%.

Εάν αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής θα αναμετρηθούν ο Χριστοδουλίδης με τον Μαυρογιάννη.

Κομβικό ρόλο θα παίξει η στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος μένει τρίτος και είναι ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος του ΔΗΣΥ.

Επειδή και ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέρχεται από τον ΔΗΣΥ, θεωρείται βέβαιο πως η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του Αβέρωφ Νεοφύτου θα στηρίξει τον Νίκος Χριστοδουλίδη, και όχι τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίο στηρίζεται από το αριστερό ΑΚΕΛ.

Πώς ψήφισαν στο Βέλγιο

269 ψήφισαν στο Βέλγιο για τον πρώτο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών. Οι εγγεγραμμένοι ήταν 306. Έγκυρα ήταν 267 ψηφοδέλτια και άκυρα 2.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκεντρώνει 38,95% με 104 ψήφους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης 23,22% με 62 ψήφους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 21,35% με 57 ψήφους, ο Αχιλλέας Δημητριάδης 8,61% με 23 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 3,75% με 10 ψήφους, ο Γιώργος Κολοκασίδης 2,62% με 7 ψήφους, ο Χρίστος Χρίστου 0,37% με 1 ψήφο, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους 0,37% με 1 ψήφο, ο Ανδρόνικος Ζερβίδης 0,37% με 1 ψήφο και η Τσελεστίνα Ντε Πέτρο 0,37% με 1 ψήφο.

Μεγάλη η συμμετοχή

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή, παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στις 6 οι κάλπες στα περισσότερα εκλογικά κέντρα της Κύπρου έκλεισαν.

O συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Προεδρικές εκλογές, ανέρχεται στους 561.033, ενώ συνολικά 14 είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι.


Σύμφωνα με Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή έως τις 5 το απόγευμα ανήλθε στο 67,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Δείτε επίσης