Ελλάδα

Ρομά παρίσταναν σώματα ασφαλείας και ξάφριζαν φαρμακοποιούς - Λεία 600.000 ευρώ

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που άρπαζε υπέρογκα ποσά από επιχειρηματίες μέσα από τηλεφωνικές απάτες

Ρομά παρίσταναν σώματα ασφαλείας και ξάφριζαν φαρμακοποιούς - Λεία 600.000 ευρώ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εξακόσιες και πλέον χιλιάδες ευρώ κατάφεραν να αποσπάσουν από τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών μέσα σε διάστημα τριών μηνών, τα μέλη σπείρας, που προσποιούνταν τους εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή Ενόπλων Δυνάμεων και προχωρούσαν σε τηλεφωνικές απάτες, με τα θύματά τους να βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, όπως σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρόπαια Αρκαδίας, Πάτρα, Κοζάνη, Αγρίνιο, Αλεξάνδρεια, Κασσάνδρα, Ιωάννινα, και Γρεβενά .

Η δράση τους φέρεται να άρχισε στις 2 Ιανουαρίου 2022 και ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου του 2022 με την σύλληψη, μελών του κυκλώματος. Το συνολικό τους όφελος, σύμφωνα με την αστυνομία ανέρχεται σε 638.693 ευρώ , από 19 περιπτώσεις απάτης.

Η δικογραφία σε βάρος 11 Ρομά αφορά: Εγκληματική οργάνωση, απάτη με υπολογιστή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα

Όπως αναφέρουν πληροφορίες σε αστυνομικές υπηρεσίες ανά την επικράτεια έφτασαν καταγγελίες από ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων και κυρίως φαρμακείων όπου ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα απάτης .

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Τα μέλη της οργάνωσης , πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις σε επιχειρήσεις και προσποιούνταν τους εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια προέβαιναν στην παραγγελία μεγάλων ποσοτήτων φαρμακευτικών προϊόντων και ζητούσαν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου καθώς και τον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων τους .

Έπειτα έστελναν μέσω sms ένα link(υπερσύνδεσμο) και τα θύματα έπρεπε να ακολουθήσουν τα βήματα με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ένα περιβάλλον διαδικτυακό πανομοιότυπο με τραπεζικό, εκεί όπου διατηρούσαν τα θύματα του λογαριασμούς τους .

Όταν έβαζαν τους κωδικούς e-banking οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στην ηλεκτρονική διαχείριση των τραπεζικών τους λογαριασμών και πραγματοποιούσαν μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς που διαχειρίζονταν αυτοί και μετά σε άλλους λογαριασμούς προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους .

Δυο από τους κατηγορούμενους είχαν συλληφθεί και πάλι τον Οκτώβριο του 2022 από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων, για τηλεφωνικές απάτες.

Δείτε επίσης