Ελλάδα

Στο έλεος του χιονιά για 4η ημέρα - Τί ισχύει για σχολεία, Δημόσιο και καταστήματα

Όλα τα μέτρα ενάντια στον συνεχιζόμενο χιονιά

Στο έλεος του χιονιά για 4η ημέρα - Τί ισχύει για σχολεία, Δημόσιο και καταστήματα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» με πυκνές χιονοπτώσεις, πολικές θερμοκρασίες και παγετό, βρίσκεται η χώρα για 4η συνεχόμενη ημέρα, με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και την Πολιτική Προστασία να καλεί τους πολίτες να ακολουθήσουν τα παρακάτω μέτρα «επιβίωσης» ενάντια στο νέο «κύμα», που καλπάζει και στην Αττική.

Ειδικότερα, και σήμερα, Τετάρτη στις 10 το πρωί θα προσέλθουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ενώ τα καταστήματα θα ανοίξουν μετά τις 11.00 στο βόρειο κομμάτι της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτό αποφασίστηκε σε συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για να αξιολογηθούν τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα και να επικαιροποιηθούν οι οδηγίες προς τους αρμόδιους φορείς για αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε καθώς, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και μέχρι νωρίς το απόγευμα σήμερα, με χιονοπτώσεις και ισχυρό παγετό κυρίως στη Βόρεια, Βορειοανατολική και Βορειοδυτική Αττική καθώς και σε Μαγνησία, Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια.

Όλα τα μέτρα

Αναλυτικά, αποφασίστηκε:

Πρώτον, σήμερα 8 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα προσέλθουν στις υπηρεσίες τους στις 10:00 το πρωί στην Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σχετική ανακοίνωση έχει εκδοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Δεύτερον, όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σήμερα, 8 Φεβρουαρίου τα καταστήματα στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, θα είναι ανοικτά από τις 11:00 το πρωί. Επίσης, απαγορεύεται η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι τις 11.00 το πρωί.

Τρίτον, ανάλογα με την εξέλιξη των μετερεωλογικών δεδομένων θα αποφασιστεί εάν και κατά πόσο θα γίνει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στα Εθνικά Οδικά Δίκτυα που επηρεάζονται από την κακοκαιρία.
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Από την ΓΓΠΠ επαναλαμβάνεται η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες και για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες.

Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Στη σύσκεψη μετείχαν:

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Σωτήριος Αναγνωστόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς και ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Διευθυντής Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος, Χρήστος Παπαφιλίππου, ο Διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νικόλαος Παπαευσταθίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

Πότε ανοίγουν την Τετάρτη οι Δημόσιες Υπηρεσίες, καταστήματα, τι ισχύει με courier-delivery

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το έκτακτο ωράριο που ανακοίνωσε το υπ. Εσωτερικών για το Δημόσιο, την Τετάρτη οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν από τις 10:00 λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» σε Αττική, Βοιωτία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα.

Επίσης, όπως ενημέρωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τις 11 το πρωί θα μπορούν να ανοίξουν αύριο, Τετάρτη, τα εμπορικά καταστήματα στην Αττική και τη Θήβα, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Παράλληλα, απαγορεύεται την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι ώρα 11.00 π.μ.

Αναλυτικά: Στο δήμο Θηβαίων καθώς και σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 από ώρα 11.00 π.μ., λόγω παγετού. Από τα ως άνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη

Σύμφωνα με απόφαση της περιφέρειας Αττικής κλειστά θα μείνουν τα σχολεία σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Μαραθώνα κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (8/2).

Αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Αττικής:

ΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:

Κλειστά στους δήμους:

Ωρωπού
Διονύσου
Αχαρνών
Παλλήνης

Στον Δήμο Μαραθώνα θα είναι κλειστά σε Βαρνάβα-Γραμματικό και σε Μαραθώνα-Ν. Μάκρη ανοιχτά.

Ανοιχτά στους δήμους:

Ραφήνας-Πικερμίου
Παιανίας
Σπάτων-Αρτέμιδος
Λαυρεωτικής
Σαρωνικού
Κρωπίας (Ανοιχτά όλα. Κλειστό μόνο το Ειδικό Σχολείο του δήμου Κρωπίας)
Μαρκοπούλου
Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
ΠΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ:

Κλειστά στους δήμους:

Αμαρουσίου
Βριλησσίων
Ηρακλείου
Κηφισιάς
Λυκόβρυσης-Πεύκης
Μεταμορφώσεως
Νέας Ιωνίας
Πεντέλης
Χαλανδρίου
Φιλοθέης-Ψυχικού
Ανοιχτά στους δήμους:

Αγίας Παρασκευής
Παπάγου-Χολαργού
ΠΕ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ:

Όλα ανοιχτά (εκτός από συγκεκριμένα σχολεία του Δήμου Πετρούπολης*)

Ανοιχτά στους δήμους:

Αγίας Βαρβάρας
Αναργύρων-Καματερού
Αιγάλεω
Ιλίου Δήμο Περιστερίου
Χαϊδαρίου
*Στον Δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα, εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:

Νηπιαγωγείο 1ο / 2ο / 6ο / 7ο / 12ο / 15ο / 16ο / 17ο /17ο Παράρτημα / 19ο / 20ό
Δημοτικό 1ο / 4ο / 7ο / 8ο / 9ο
Γυμνάσιο 4ο / 6ο
Γενικό Λύκειο 2ο /3ο
ΠΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:

Κλειστά στους δήμους:

Ελευσίνας
Μάνδρας-Ειδυλλίας
Φυλής
Ανοιχτά στους δήμους:

Ασπροπύργου
Δήμος Μεγαρέων
ΠΕ ΝΗΣΩΝ:

Κλειστά στον δήμο:

Σαλαμίνας

Ανοιχτά στους δήμους:

Αγκιστρίου
Αίγινας
Κυθήρων
Πόρου
Σπετσών
Ύδρας
Τροιζηνίας-Μεθάνων

ΠΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ:

Όλα ανοιχτά

Αθηναίων
Βύρωνος
Γαλατσίου
Δάφνης-Υμηττού
Ζωγράφου
Ηλιούπολης
Καισαριανής
Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας
ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ:

Όλα ανοιχτά

Πειραιώς
Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη
Κορυδαλλού
Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Περάματος
ΠΕ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ:

Όλα ανοιχτά

Αγίου Δημητρίου
Αλίμου
Γλυφάδας
Ελληνικού-Αργυρούπολης
Καλλιθέας
Μοσχάτου-Ταύρου
Νέας Σμύρνης
Παλαιού Φαλήρου

Μeteo: Νέο κύμα χιονοπτώσεων

Σημειώνεται ότι το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξέδωσε νωρίτερα νέα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» θα επιμείνει, φέρνοντας νέο κύμα χιονοπτώσεων στα ανατολικά ηπειρωτικά -και την Αττική- εξέδωσε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μετά το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, το meteo.gr επισημαίνει οτι οι παροδικές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 07/02, από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 07/02 και κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Τετάρτης 08/02 θα ενταθούν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μαγνησίας, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική), της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου δίνοντας νέα ύψη χιονιού σε αυτές τις περιοχές.

Δείτε επίσης