Ελλάδα

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πολικές θερμοκρασίες και παγετός την Πέμπτη

Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει - Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πολικές θερμοκρασίες και παγετός την Πέμπτη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι τοπικές χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (9/2).

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού, για το επόμενο 24ωρο αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο και χιονόνερο στα παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, των Σποράδων και της Εύβοιας.

Παγετός θα επικρατεί τις βραδινές και πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά και τοπικά ισχυρός και ολικός στα βόρεια τμήματα, ισχυροί άνεμοι στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου 49 μετεωρολογικοί σταθμοί σε διάφορα σημεία τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Ελλάδα κατέγραψαν συνθήκες ολικού παγετού, δηλαδή υπό το μηδέν θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καιρός: Έντονο κρύο, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν την Πέμπτη 9/2/23

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά καθώς και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μαγνησίας, της βόρειας Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Λίγες παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά των βόρειων Κυκλάδων και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι-βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά ανατολικοί 6 με 7 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 8 με 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τοπικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά κατά τόπους ολικός.

Ενδεικτικές τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών στα βόρεια -5 βαθμούς Κελσίου, όπου στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4-5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη, και στα κεντρικά -2 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή την Πέμπτη 9/2/23

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, με ασθενείς χιονοπτώσεις στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -5 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: Ανατολικοί 4 με 6, στο νότιο Ιόνιο 7 με 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες, στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Ειδικότερα, στην ανατολική Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης λίγες παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παροδικές νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 στα βόρεια πρόσκαιρα τοπικά 7 Μποφόρ. Στα νότια βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 με 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες θα εκδηλώνονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως στα βόρεια, όπου κατά διαστήματα θα είναι πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και θα σημειωθεί παγετός.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -5 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές στις οποίες θα πέφτουν χιόνια και την Πέμπτη 9/2/23

Για την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr προβλέπει τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, τοπικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου, στα ορεινά της Κρήτης και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Θεσσαλίας, κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, Σποράδων και Εύβοιας.

Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία ενδέχεται να είναι κατά τόπους πυκνές.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 5 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία από -12 έως 1 βαθμούς), -3 έως 6 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, 2 έως 9 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -4 έως 4 βαθμούς), 3 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 1 έως 8 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 4 έως 9 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στη θάλασσα Κυθήρων σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο ισχυροί 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα στον Πατραϊκό Κόλπο σχεδόν θυελλώδεις 7 Μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με χιονόνερο στα παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού, αναμένονται στην Αττική. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Δείτε επίσης