Ελλάδα

Κώστας Νίκας: «Ίδιο αίμα, ίδιος πόνος, ίδια θλίψη» λέει ο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ

Συγκλονιστική ανάρτηση του γιου του ηρωικού πυροσβέστη Παναγιώτη Νίκα

Κώστας Νίκας: «Ίδιο αίμα, ίδιος πόνος, ίδια θλίψη» λέει ο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Λίγες ώρες πριν η Ελληνική ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ, αναχωρήσει από την κατεστραμμένη από τον σεισμό Τουρκία, ένας από τους πυροσβέστες της, ανέβασε μια συγκλονιστική ανάρτηση στο Facebook, θέλοντας να δώσει ένα και μοναδικό μήνυμα: ότι όλοι είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα, και σαν άνθρωποι τα συναισθήματα στις δύσκολες και τραγικές στιγμές είναι τα ίδια, ο πόνος, η θλίψη, ο σπαραγμός, η ελπίδα.

Ο νεαρός πυροσβέστης Κώστας Νίκας, ο γιος του Παναγιώτη ο οποίος στον σεισμό του 1995 είχε απεγκλωβίσει σώο τον 11χρονο τότε Ανδρέα από τα συντρίμμια του ερειπωμένου κτιρίου στο Αίγιο, προχώρησε σε μια συγκλονιστική ανάρτηση.

Ο νεαρός πυροσβέστης που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά της Τουρκίας, ένα από τα μέλη της πρώτης αποστολής της ΕΜΑΚ που παρέδωσε μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς στην γείτονα χώρα έγραψε στο FacebookQ

«Ίδιο αίμα, ίδια σάρκα, ίδιος πόνος, ίδια θλίψη, και ίδιος σπαραγμός. Όπως όμως είναι ίδια η ελπίδα και μια μεγάλη αγκαλιά», έγραψε ο Κώστας Νίκας, ο οποίος είναι μηχανικός του πυροσβεστικού σώματος, και έσπευσε στην Τουρκία για βοήθεια.

Θυμίζουμε ότι ο πατέρας του, Παναγιώτης Νίκας, πριν από 28 χρόνια, είχε απεγκλωβίσει ζωντανό 21 ώρες μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο Αίγιο, τον 11χρονο τότε Ανδρέα Μπογδάνο.

Για την επιτυχημένη αυτή επιχείρησή στον Παναγιώτη Νίκα είχε απονεμηθεί τιμητικό μετάλλιο ανδραγαθίας με τον ίδιο να συμμετέχει και στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Ρικομέξ μετά τον φονικό σεισμό του 1999 στην Αττική.

Ο πατέρας του Κώστα Νίκα, έφυγε από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 55 ετών αλλά φαίνεται ότι η «κληρονομιά» του ηρωισμού πέρασε στον γιο του.

Ο Κώστας Νίκας είναι μέλος της 1ης ΕΜΑΚ άνδρες της οποίας συμμετέχουν στην πρώτη αποστολή που έστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Όπως είπε συγγενής του στην ΕΡΤ, ο Κώστας Νίκας αρχικά πέρασε στην Σχολή Ικάρων από την οποία, όμως, αποχώρησε μετά από έξι μήνες. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την φοιτήσή του στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών και μετά τον θάνατο του πατέρα του αποφάσισε να μπει στη σχολή υπαξιωματικών της Πυροσβεστικής.

Ο Κώστας Νίκας μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας Δημήτρη Ρούπα ήταν τα δύο μέλη της ομάδας που σύρθηκαν μέσα στα συντρίμμια στο Χατάι προκειμένου να σώσουν την 7χρονη αδερφή της 8χρονης Φατμά που είχε εντοπιστεί πρώτη αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

νικας

Δείτε επίσης