Ελλάδα

10% στους μισθούς των ενστόλων - Επέκταση του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών σε όλους

Το επικρατέστερο σχέδιο για τις αυξήσεις στο Στράτευμα

Αυξήσεις στις αποδοχές των ενστόλων
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αποφασισμένη να αποκαταστήσει μισθολογικές και συνταξιοδοτικές αδικίες στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η κυβέρνηση, η οποία έκανε την αρχή με σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για επιδόματα και μερίσματα.

Ανάσα για τους ένστολους αποτελεί το νομοσχέδιο που από την περασμένη Τρίτη είναι νόμος του κράτους και προβλέπει αύξηση των εισοδημάτων των στρατιωτικών, καθώς και μία σειρά από πρόνοιες που στηρίζουν κοινωνικά και οικονομικά τις οικογένειές τους. Πέρα από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την καθιέρωση Ειδικού Μισθολογίου από την επόμενη χρονιά, που θα περιλαμβάνει αυξημένους μισθούς και επιδόματα, η κυβέρνηση νομοθέτησε βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων την αύξηση στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας. Επίσης, η κυβέρνηση αποκαθιστά αδικίες του παρελθόντος σε βάρος των ενστόλων, αφού αποφάσεις που είχαν υπογραφεί πριν από έξι χρόνια επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και έμεναν στο «ράφι», υλοποιούνται σήμερα.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε το 2017 η πρόβλεψη για την αποζημίωση της νυκτερινής εργασίας των στρατιωτικών, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε αφού ποτέ δεν εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση. Κάτι που συνέβη τώρα, και πλέον το επίδομα νυκτερινής εργασίας, που χορηγείται από 1.1.2023, θα είναι κατά τις πληροφορίες μας 2,77 ευρώ την ώρα. Χορηγείται, επίσης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή (κάτι το οποίο διεκδίκησε η προηγούμενη Διοίκηση του ΓΕΝ επί ναυάρχου Πετράκη), ενώ προστέθηκε και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή (το διεκδίκησε και το κέρδισε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος), δηλαδή οι Ειδικές Δυνάμεις.

Με την κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών καθορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης προσαύξησης του συγκεκριμένου επιδόματος, η δαπάνη του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αρχικά είχε προϋπολογιστεί στα 19 εκατ. ευρώ. Το επίδομα ισχύει από 1ης Ιανουαρίου, και τα ποσά που θα εισπράξουν οι ένστολοι κυμαίνονται –ανάλογα με το βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας– από 105 έως 500 ευρώ.

Για τα στελέχη που είναι έγγαμα χωρίς τέκνα, το επίδομα έχει προσαύξηση 55 ευρώ, και για όσους έχουν τέκνα αυξάνεται κατά 115 ευρώ. Το επίδομα θα λάβουν αποκλειστικά όσα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού υπηρετούν στα πλοία του Στόλου και για όσο χρόνο βρίσκονται σε αυτά. Κατά μέσο όρο, οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού περνούν 5 με 6 μήνες εν πλω. Τα ίδια ισχύουν για τα στελέχη που εκτελούν Ειδικές Αποστολές και ανήκουν στο Ναυτικό (ΟΥΚ) και το Στρατό Ξηράς.

Η δεύτερη αδικία που αποκαθιστά ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, αφορά τους Εθελοντές Μακράς Θητείας, οι οποίοι πλέον θα αποστρατεύονται με το βαθμό του Λοχαγού, ενώ θα πληρώνονται ανάλογα με το βαθμό τους. Κάτι που ναι μεν είχε νομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Ο νέος νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικό επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας (πλοία, και ειδικές αποστολές), συστήνονται λογαριασμοί Πρόνοιας στο Στρατό ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία, για να καλύπτονται οι δαπάνες υγείας των ίδιων και των οικογενειών τους, συνταγογράφηση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, έκτακτο μέρισμα σε δικαιούχους του ΜΤΣ, κατάργηση μειώσεων του 2012 για τους δικαιούχους του ΜΤΣ, αποζημίωση στο προσωπικό των ΤΕΝΞ (ναρκαλιευτές), κατάργηση της παρακράτησης υπέρ μισθών, και αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης.

Αυξήσεις στις αποδοχές των ενστόλων - ΠΙΝΑΚΑΣ- ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Να σημειώσουμε ότι το ισχύον μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς έχει ως εξής:
- Λοχίας από Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών με 3 χρόνια υπηρεσίας, βασικός μικτός μισθός 985 ευρώ.
- Ανθυπολοχαγός από Σχολή Ευελπίδων με 3 χρόνια υπηρεσίας, βασικός μικτός μισθός 1.155 ευρώ.
- Ανθυπολοχαγός από Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών με 14 χρόνια υπηρεσίας, βασικός μικτός μισθός 1.039 ευρώ.
- Λοχαγός από Σχολή Ευελπίδων με 8 χρόνια υπηρεσίας, βασικός μικτός μισθός 1.355 ευρώ.
- Λοχαγός από Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών με 22 χρόνια υπηρεσίας, βασικός μικτός μισθός 1.429 ευρώ.
- Συνταγματάρχης από Σχολή Ευελπίδων με 20 χρόνια υπηρεσίας, βασικός μικτός μισθός 1.925 ευρώ.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο μισθολόγιο

Περίπου το 10% θα αγγίξει η αύξηση των μισθών των στρατιωτικών στο νέο μισθολόγιο που θα ισχύει από το ερχόμενο έτος. Ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά σε επίπεδο σχεδιασμού και προτάσεων έχει προηγηθεί επεξεργασία από ειδική επιτροπή που τελεί υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ και θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις συνολικά για το μισθολόγιο.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως θα αναμένει την εισήγηση του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο κ. Σκυλακάκης θα είναι αυτός που θα κάνει τις πρώτες συζητήσεις, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό του μισθολογίου, και συνομιλητές του τονίζουν ότι «οι προτάσεις που ακούστηκαν αρχικά για 15% αύξηση, δεν συζητούνται καν».

Όμως, το 10% είναι μέσα στις αντοχές της Οικονομίας υπό τις παρούσες συνθήκες, έστω και δύσκολα, αλλά η κυβέρνηση ποντάρει στην ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, η οποία, εάν ληφθούν υπόψη τα αισιόδοξα νέα στον Τουρισμό και τις εξαγωγές, αλλά και η μείωση των τιμών Ενέργειας που αναμένουν, θα κινηθεί σε επίπεδα που θα επιτρέψει υπέρβαση.

Κατά πληροφορίες, οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του προσωπικού των Ε.Δ. θα γίνουν κατά τα πρότυπα των μεταβολών που νομοθετήθηκαν για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Δηλαδή, από το επόμενο έτος, αύξηση βασικού μισθού των ένστολων και χορήγηση αυξήσεων στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, που κυμαίνεται σήμερα από 45 έως 615 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό, και το επίδομα θέσης ευθύνης, που κυμαίνεται από 30 έως 550 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό.

Η αύξηση των βασικών μισθών με το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει και αύξηση στα μερίσματα που θα λάβουν οι ένστολοι κατά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, καθώς ο βασικός μισθός αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μερισμάτων. Επομένως, όσο υψηλότερες θα είναι οι αποδοχές του νέου μισθολογίου, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μέρισμα κατά τη συνταξιοδότηση.

Δείτε επίσης