Ελλάδα

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Μωϋσή Ελισάφ

Στην κηδεία θα παραστεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Μωϋσή Ελισάφ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα Γιάννενα θα αποχαιρετήσουν σήμερα στις 1μμ τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ στην Εβραϊκή Συναγωγή Ιωαννίνων.

Στην τελετή αναμένεται να παρευρεθούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων, επικεφαλείς διπλωματικών αποστολών, τα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβούλιου .

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής. Η ταφή του Μωυσή Ελισάφ θα γίνει στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων. Το βιβλίο συλλυπητηρίων που βρίσκεται από χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα παραμείνει ανοιχτό και μετά την ταφή, μέχρι το απόγευμα.

Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Ο θάνατος του δήμαρχου Ιωαννίνων, Μωϋσή Ελισάφ, αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την πόλη, την οποία υπηρέτησε ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά και ως δήμαρχος από το 2019, χωρίς ωστόσο να προλάβει να ολοκληρώσει τη θητεία του.

Ο Μωυσής Ελισάφ είχε γεννηθεί το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μάζωξη κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, με ένα 9% της κοινότητας να επιβιώνει.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Ήταν καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό «Γιάννενα - Νέα Εποχή». Στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 23,82% και στον δεύτερο επικράτησε έναντι του συνυποψηφίου και προκατόχου του, Θωμά Μπέγκα, με 50,33%. Ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εκλέχτηκε στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης