Ελλάδα

Αναγνωστόπουλος: Στο σκαμνί με νέο δικηγόρο και στόχο το ελαφρυντικό ο γυναικοκτόνος

Αναβιώνει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η δολοφονία της Κάρολάιν -Έλλειψη ενσυναίσθησης, ψυχρότητα και σκληρότητα αποδίδει στον δράστη το πρωτόδικο δικαστήριο

Μπ. Αναγνωστοπουλος: Στόχος του η αναγνώριση ελαφρυντικού από το Εφετείο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος θα καθίσει σήμερα Δευτέρα (20-2) στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία της συζύγου του Κάρολαιν Κράουτς και του σκυλιού της οικογένειάς τους, μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα εννέα μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του κατηγορούμενου σε ισόβια και 11 έτη κάθειρξης.

Με νέα συνήγορο υπεράσπισης, την δικηγόρο Αικατερίνη Μαυροειδή, ο 35χρονος πιλότος, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, θα επιχειρήσει να επιτύχει την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού, ώστε να ελπίζει σε μείωση της ποινής του.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, που είχε εκδικάσει σε πρώτο βαθμό την υπόθεση δεν είχε αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο ελαφρυντικό.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είχε ισχυριστεί ότι ι δολοφόνησε την σύζυγό του και μητέρα του παιδιού του εν βρασμώ ψυχικής ορμής.

Όπως είχε υποστηρίξει, «θόλωσε» όταν η Καρολάιν απώθησε την μικρή Λυδία έπειτα από λεκτική αντιπαράθεση που είχαν. Όλα έγιναν μέσα σε πέντε λεπτά, είπε και ενώ βρίσκονταν πάνω στο σώμα της κοπέλας, η οποία ήταν στο κρεβάτι τους, θέλοντας να την ηρεμήσει.

Αναφορικά με το θέατρο που έπαιζε,πάνω από 30 ημέρες μετά το ειδεχθές έγκλημα, υποστηρίζοντας τότε ότι στην μεζονέτα στα Γλυκά Νεά είχαν εισβάλλει ληστές που δολοφόνησαν την γυναίκα του και το σκυλί, είχε ισχυριστεί πως η στάση του είχε σκοό να μην μείνει το παιδί του και χωρίς τον πατέρα του.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να πω ούτε στον εαυτό μου, ούτε στην Καρολάιν ούτε σε κανέναν που να μπορεί να φτάσει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσα» είχε αναφέρει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για να προσθέσει: «Ζητάω συγνώμη και κάθε μέρα θα ζητάω συγνώμη από τη γυναίκα μου. Δεν υπάρχουν αρκετές συγνώμες αλλά θα έδινα και τη ζωή μου για να γύριζε ο χρόνος πίσω και να ήταν εδώ. Το ίδιο συγνώμη πρέπει να ζητήσω και από την κορούλα μου που δεν θα γνωρίσει τη μητέρα της. Συγνώμη πρέπει να ζητήσω και από την πεθερά μου. Και από τη Ροξούλα (σ.σ το σκυλί της οικογένειάς που δολοφόνησε για να φανεί πιστευτό το σενάριο του περί ληστών). Ελπίζω κάποτε όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή του να με συγχωρέσουν. Ελπίζω ο Θεός να με συγχωρέσει. Εγώ δεν θα με συγχωρήσω ποτέ».

Έλλειψη ενσυναίσθησης, ψυχρότητα και σκληρότητα

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για αναγνώριση ελαφρυντικών ούτε και τον ισχυρισμό του περί βρασμού ψυχικής ορμής.

Οι δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην απόφασή τους:«σε κάθε περίπτωση οι περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκαν οι αξιόποινες πράξεις καταδεικνύουν την έλλειψη ενσυναίσθησης, την ψυχρότητα και την ιδιαίτερη σκληρότητα της προσωπικότητας του κατηγορουμένου, στοιχεία που μεγιστοποιούν την ποινική απαξία των πράξεών του, σε σχέση με το μέσο όρο των παρεμφερών υποθέσεων». Ακόμη, στην απόφαση αναφέρεται πως «καθ’ όλη τη διάρκεια τέλεσης της ανθρωποκτόνου πράξης, ο κατηγορούμενος είχε το χρόνο να υπαναχωρήσει από αυτήν, πλην όμως δεν λειτούργησαν οι ανασταλτικοί μηχανισμοί που θα τον απέτρεπαν από την διάπραξη της ανθρωποκτονίας, παρότι αυτός είχε πλήρη συναίσθηση, λόγω της άμεσης σωματικής επαφής του με το θύμα και των ειδικών γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών που διέθετε».

Σχετικά με τον ισχυρισμό περί λεκτικής αντιπαράθεσης με το θύμα εξαιτίας της οποίας οδηγήθηκε στο έγκλημα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι: «ακόμη και αν θεωρηθούν βάσιμα τα πραγματικά περιστατικά, που ο κατηγορούμενος ανέφερε (…) το συμβάν αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε τέτοια ένταση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έκρηξη ασυγκράτητών συναισθημάτων στον κατηγορούμενο, που να αποκλείουν την ήρεμη σκέψη αυτού».

Δείτε επίσης