Ελλάδα

Πιερρακάκης: Οι digital πληρωμές είναι βασικό συστατικό του ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ημερίδα «Future Trends in B2B Digital Payments in Hospitality» μίλησε για την σημασία των νέων ψηφιακών τεχνολογιών

Πιερρακάκης:Οι digital πληρωμές είναι βασικό συστατικό του ψηφιακού μετασχηματισμού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, του κράτους και των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην ημερίδα «Future Trends in B2B Digital Payments in Hospitality» που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο «Sofitel Athens Airport» και συνδιοργανώνεται από τον Όμιλο Mitsis Hotels και την Voxel υπό την αιγίδα του ΣΕΤΕ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η «ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια να μεταμορφώσει το δημόσιο και τις υπηρεσίες που παρέχει για να υποστηρίξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το "κέντρο" αυτής της "μεταμόρφωσης" είναι το gov.gr, είναι το κεντρικό portal της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε ήδη ψηφιοποιήσει πάνω από 1500 υπηρεσίες και διαδικασίες ως τώρα και ο συνολικός αριθμός αυξάνεται σχεδόν καθημερινά. Έχουμε σχεδιάσει και καταμετράμε τον συνολικό αριθμό υπηρεσιών που μπορούμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα 4 χρόνια. Στην παρούσα φάση, η μέτρηση, με μια πρόχειρη εκτίμηση μας δείχνει ότι ο αριθμός αυτός είναι 4500 διαδικασίες και υπηρεσίες, τις οποίες πρέπει να ψηφιοποιήσουμε».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνέδεσε τον ψηφιακό μετασχηματισμού του κράτους με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα τις ψηφιακές πληρωμές, εξηγώντας: «Αυτό είναι ένα σχέδιο που είναι συνδεδεμένο και σχετικό με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, με τις ψηφιακές πληρωμές ειδικότερα. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν από σήμερα το πρωί ενεργοποίησαμε το Market Pass. Και ο μηχανισμός που το υλοποιούμε αυτό το σχέδιο είναι ένας μηχανισμός δια μέσου των ψηφιακών πληρωμών».

Μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δει πως το κράτος θα ενεργοποιήσει αυτές τις ψηφιακές πληρωμές, αποτελεσματικά, ουσιαστικά και με ευκολία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις: «Το κάνουμε αυτό επειδή συνολικά, πληρωμές, υπηρεσίες και ταυτότητα είναι οι τρεις πλευρές του "τριγώνου" του σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Γι' αυτό οι ψηφιακές πληρωμές είναι βασικό "συστατικό" του σχεδίου της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της χώρας. Όπως επίσης και οι μηχανισμοί αυθεντικοποίησης και οι μηχανισμοί ταυτοποίησης που έχουν σχέση με τις ψηφιακές πληρωμές. Ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας είναι ουσιαστικά μετασχηματισμός στις πληρωμές».

Ειδικά σε τομείς, κλάδους και χώρες με υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής τα προηγούμενα χρόνια, όπως επισήμανε με νόημα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τουρισμό

Όσον αφορά στις ψηφιακές πληρωμές στον τουριστικό τομέα ως μέρος της «μετάβασης» στην ψηφιακή οικονομία με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε τον καθοριστικό, κομβικό, ρόλο του τουρισμού: «Προφανώς θα αλλάξει η τεχνολογία τον τρόπο που λειτουργούν συνολικά οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Και ο τουρισμός είναι κεντρικός τομέας στην εθνική στρατηγική μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έχει κεντρικό ρόλο στην στρατηγική μας ως κυβέρνηση. Όλα τα στοιχεία και οι δείκτες μετρήσεων δείχνουν ότι η οικονομία μας αναπτύχθηκε με την χρήση τεχνολογιών και την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο και είναι άλλη μια πτυχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που βλέπουμε πως συμβαίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Ειδικότερα για τον ελληνικό τουρισμό ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως «ο τουριστικός τομέας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία. Η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών και οι δυνατότητες χρήσης ψηφιακών πληρωμών είναι εξαιρετικά κρίσιμο από πολλές πλευρές και για πολλούς λόγους».

Τέλος, όσον αφορά στην ψηφιακή μετεξέλιξη της χώρας γενικότερα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις διεθνών αναλυτών πριν από μερικά χρόνια για το λεγόμενο «ψηφιακό χάσμα», αποκαλύπτοντας ότι επέρχονται σημαντικές αλλαγές: «Υλοποιώντας τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχουν σχεδιαστεί και όσα δεν είχαν προχωρήσει παλαιότερα, μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, θα μου επιτρέψετε να πω ότι μέχρι το 2027 η οικονομία μας θα είναι πλήρως ψηφιακή και το κράτος θα είναι πλήρως ψηφιακό. Κι αυτό σημαίνει πάρα πολλά για την χώρα».

Δείτε επίσης