Ελλάδα

Στο σκαμνί οι υπεύθυνοι του γηροκομείου όπου «έσβησαν» 28 ηλικιωμένοι λόγω Covid

Παραπέμπονται στο Μικτο Ορκωτό Δικαστήριο

Θεσσαλονίκη: Θα δικαστούν οι υπεύθυνοι του γηροκομείου στο οποίο πέθαναν 28 ηλικιωμένοι από covid
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο ΜΟΔ παραπέμπονται για να δικαστούν, με βούλευμα, οι υπεύθυνοι οίκου ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη, στον οποίο τον Αύγουστο του 2020 είχε εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων Covid-19, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι από επιπλοκές συνδεόμενες με τον κορωνοϊό.
Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για τους υπεύθυνους του οίκου ευγηρίας

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η κατηγορία με την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη είναι αυτή της παραβίασης των μέτρων για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ατόμων (σε βαθμό κακουργήματος).
Παραβίαση των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού

Είχε προηγηθεί εισαγγελική παρέμβαση και ακολούθησε έρευνα από αρμόδια ελεγκτική αρχή, το πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και παραγγέλθηκε ποινική δίωξη. Το πόρισμα, στο οποίο στηρίχθηκε η δίωξη, περιέγραφε μια σειρά από παραβιάσεις των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού, όπως υπεράριθμοι τρόφιμοι, μη τήρηση αποστάσεων σε χώρους φιλοξενίας των ηλικιωμένων, μη διενέργεια ανά τακτά διαστήματα δειγματοληπτικών τεστ κ.ά.

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή είχαν αρνηθεί την κατηγορία, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έλαβαν όλα τα μέτρα που προβλέπονταν από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις για την πανδημία.

Δείτε επίσης