Ελλάδα

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Τι είναι η τροπονίνη που βρέθηκε στο αίμα της μικρής Τζωρτζίνας

Αποκαλυπτικό έγγραφο από τις εξετάσεις του μικρού παιδιού φέρνει νέα τροπή στην υπόθεση

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Τι είναι η τροπονίνη που βρέθηκε στο αίμα της μικρής Τζωρτζίνας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, έρχονται στο φως τις τελευταίες ώρες. Ο λόγος για την τροπονίνη, ουσία που ανιχνεύτηκε σε αυξημένη ποσότητα στο αίμα του άτυχου κοριτσιού λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Τα νέα αυτά στοιχεία, αναφέρονται σε έγγραφο ντοκουμέντο που αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο MEGA και το Live News.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο αφορά εξετάσεις της 9χρονης στην παιδιατρική κλινική στο νοσοκομείο της Πάτρας, πριν αυτή μεταφερθεί στο «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα και αφήσει την τελευταία της πνοή τον Ιανουάριο του 2022, αποκαλύπτει μια νέα ουσία που αναμένεται να ρίξει νέο φως στην υπόθεση.

Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις αυτές είχαν γίνει προκειμένου να δικαιολογηθούν οι δυσεξήγητες μεταπτώσεις της υγείας της Τζωρτζίνας

Όπως φαίνεται στο έγγραφο που παρουσιάζει το MEGA, η 9χρονη παρουσίασε μια αλματώδη αύξηση της ουσίας τροπονίνης στο αίμα της.



Η φυσιολογική συγκέντρωση της ουσίας στο αίμα, είναι περίπου στο 10.

Η τροπονίνη είχε ανακαλυφθεί πριν την κεταμίνη και, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα μπορούσε να δείξει κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα στο μυοκάρδιο, που, με τη σειρά του, θα μπορούσε να εξηγεί το θάνατο του παιδιού.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Δημήτρη Γαλεντέρη, «οι μυοκαρδιακές ίνες όταν νεκρώνονται, ελευθερώνουν στο αίμα την τροπονίνη και μπορεί να ανιχνευθεί. Η απελευθέρωση στο αίμα δείχνει ένδεια τροφής, οξυγόνου δηλαδή, στο μυοκάρδιο».

Όπως λέει ο ιατροδικαστής, «πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει πρόβλημα στην κάρδιά ή δευτερογενές αίτιο που το προκαλεί», όπως, θα μπορούσε να είναι ενδεχόμενη ασφυξία.

Τι είναι η τροπονίνη; Ειδικός εξηγεί στο Vradini.gr

Η τροπονίνη ή σύμπλεγμα τροπονίνης είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών ( τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T ) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύες. Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου.

Πιο συγκεκριμένα, γνωστός καρδιολόγος μιλώντας στο Vradini.gr, εξηγεί πως η τροπονίνη είναι ουσία της καρδιάς, η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα, όπως η στεφανιαία νόσος. Με δύο λόγια, ο αυξημένος δείκτης της τροπονίνης αποτελεί ένδειξη εμφράγματος.

Δείτε επίσης