Ελλάδα

Στους 43 οι νεκροί - Ολοκληρώθηκαν οι νεκροψίες - νεκροτομές

«Οι σοροί είναι σε πολύ κακή κατάσταση δυστυχώς» δήλωσε η Ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεοντάρη

Σύγκρουση τρένων-Τέμπη: Στους 43 οι νεκροί -Ολοκληρώθηκε η διαδικασία νεκροψίας- νεκροτομής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο μακάβριος και θλιβερός απολογισμός μέχρι σήμερα το βράδυ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την φρικτή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών έφτασαν τους 43, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της Ιατροδικαστού.

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας ακόμη άνθρωπος προστέθηκε στην μακάβρια λίστα ανεβάζοντας τους νεκρούς στους 44.

Άνθρωποι που βρίσκονταν στο εστιατόριο κυλικείο στο πρώτο βαγόνι και οι οποίοι είτε πέθαναν ακαριαία από την σύγκρουση, είτε κάηκαν ζωντανοί από την φωτιά που εκδηλώθηκε αμέσως, είτε έσβησαν από ασφυξία από τους αποπνικτικούς καπνούς.

Δυστυχώς σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έχουν περισυλλεγεί και μέλη από σώματα ανθρώπων τα οποία θα ταυτοποιηθούν με την μέθοδο του DNA.

Ιατροδικαστής: Δύσκολη η αναγνώριση

Νέοι άνθρωποι σύμφωνα με τις δηλώσεις της Προισταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας κ. Ρουμπίνη Λεοντάρη η οποία επιβεβαίωσε παράλληλα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της νεκροψίας νεκροτομής σε 43 ανθρώπους.

Όπως είπε η κ. Λεοντάρη μιλώντας στην ΕΡΤ «ολοκληρώθηκε η διαδικασία νεκροψίας – νεκροτομής σε 43 σορούς». Όταν ρωτήθηκε ξανά από τον παρουσιαστή της ΕΡΤ για τον αριθμό αν είναι ακριβής, το επιβεβαίωσε.

Παράλληλα η κ. Λεοντάρη ανέφερε σχετικά με την ταυτοποίηση των θυμάτων πως δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτό αναμένεται να γίνει αύριο «μέσω dna και λόγω πρωτοκόλλου της αστυνομίας. Αύριο εκτιμώ πως θα ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των θυμάτων».

Η ιατροδικαστής σημείωσε πως τα περισσότερα θύματα είναι ηλικίας 20 με 30 ετών. «Εκεί περίπου εκτιμώ την ηλικία τους. Οι σοροί είναι σε πολύ κακή κατάσταση δυστυχώς» είπε.

«Έπρεπε να τηρηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα με το ειδικό τμήμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήρθε από την Αθήνα και το οποίο χειρίζεται το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές με τη διενέργεια των εξετάσεων», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «το πρωτόκολλο αυτό λέει το εξής: Ότι έρχεται το συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από κει και πέρα φωτογραφίζεται η κάθε σορός και το κάθε στοιχείο το οποίο μπορεί να έχει επάνω, ένα μενταγιόν, ένα ρολόι και μετά και μετά γίνεται η λήψη DNA από τη σορό και φυσικά από τους συγγενείς. Είναι πραγματικά χρονοβόρα διαδικασία».

«Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής και των 43 σορών, που ήρθαν. Δυστυχώς, η ταυτοποίηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου με τη μέθοδο DNA και θεωρώ κατά τα λεγόμενα της αστυνομίας ότι αύριο το μεσημέρι θα έχουν ταυτοποιηθεί αυτές οι 43 σοροί ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν. Πρέπει βέβαια να πω, όπως πληροφορήθηκα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο και ανήκουμε, ότι θα γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία. Εδώ η Περιφέρεια έχει ενδιαφερθεί, έχει κλείσει ξενοδοχεία για τους οικείους και για όλον τον κόσμο που έχει έρθει. Υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός, αλλά δεν παύει ο πόνος να είναι πολύ μεγάλος και να είναι σίγουρα από τους οικείους μη διαχειρίσιμος», δήλωσε η Ιατροδικαστής.

Δόθηκαν δείγματα DNA

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα 53 δείγματα DNA ανθρώπων που δεν έχουν βρει τα συγγενικά τους πρόσωπα μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη αναμένεται να υπάρχουν αποτελέσματα αύριο Πέμπτη.

Πρόκειται για 53 περιπτώσεις προσώπων που ταξίδευαν με την επιβατική αμαξοστοιχία και οι συγγενείς τους δεν τους έχουν εντοπίσει.

Την ίδια στιγμή μάχη για να κρατηθούν στην ζωή δίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα Νοσοκομεία της Λάρισας έξι νέοι άνθρωποι ηλικίας 20-25 ετών, ενώ υπάρχουν και περισσότεροι από 50 τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται και δέχονται την φροντίδα και φαίνεται να πάνε καλά.

«Δύσκολο να υπάρχει επιζών, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»

Τι είπε ο διασώστης της ΕΜΑΚ για την φονική σύγκρουση των τρένων

Την άποψη ότι δύσκολα θα εντοπιστούν επιζώντες μέσα ή και κάτω από τις λαμαρίνες του επιβατικού τρένου που συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία χθες το βράδυ στα Τέμπη, εξέφρασε ο διασώστης της ΕΜΑΚ Νίκος Ζυγούρης.

Ο διασώστης που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της φονικής σύγκρουσης και ο οποίος είχε συμμετάσχει πριν μερικές εβδομάδες στους απεγκλωβισμούς ανθρώπων από τον σεισμό στην Τουρκία, χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κοιλάδα των Τεμπών πολύ δύσκολη σε ότι αφορά την πιθανότητα εξεύρεσης επιζώντων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, σημειώνοντας ωστόσο πως δύσκολα θα βρεθούν άλλοι επιζόντες.

«Είναι διαφορετικό το πεδίο εδώ σε σχέση με την Τουρκία και διαφορετικά τα μεγέθη προφανώς. Δεν παύει να είναι πολύ δύσκολο όμως… Έχουν ανασυρθεί από την 8η ΕΜΑΚ οκτώ σοροί. Τελευταίος ήταν ο μηχανοδηγός του ενός τρένου. Οι επιχειρήσεις σταμάτησαν και μόνο ο γερανός προσπαθεί να ανασύρει τη μηχανή του τρένου» είπε αρχικά.

«Η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Όπου επιχειρήσαμε υπήρχαν ευρήματα. Είτε σοροί είτε κάτι άλλο. Υπάρχουν σημεία που πιθανόν να βρεθούν κι άλλοι σοροί. Κάνουμε το καθήκον μας γιατί οι οικογένειες πρέπει να παραλάβουν τους ανθρώπους τους. Δυστυχώς…» πρόσθεσε ο διασώστης της ΕΜΑΚ.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι κάτω από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας ο κ. Ζυγούρης είπε: «Υπάρχουν σημεία που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Θα συνεχίσουμε την αναζήτηση. Από τη μορφολογία του πεδίου υπάρχουν σημεία που πρέπει να ερευνηθούν. Δε ξέρω αν θα τελειώσουμε αύριο. Η πυροσβεστική διευθύνει όλη την έρευνα. Είναι δύσκολο το πεδίο. Δεν μπορούν να ενεργήσουν οι διασώστες χωρίς την βοήθεια των γερανών και γι’ αυτό έπαυσαν οι ενέργειες εκεί. Δύσκολα θα υπάρχει επιζών, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Οι διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα με ειδικά εργαλεία κόβουν λαμαρίνες από τα πρώτα βαγόνια και με τη συνδρομή σκύλων διασωστών, ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια.

Τραγικές είναι οι σκηνές, καθώς συγγενείς έρχονται στο σημείο και αναζητούν δικούς τους ανθρώπους που ως τώρα δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και στη συνέχεια μεταβαίνουν στα νοσοκομεία για να τους αναζητήσουν.

Οι πληροφορίες μιλούν για 40 νεκρούς, ενώ οι Αρχές έχουν λάβει DNA από 50 συγγενείς πρώτου βαθμού, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν 10 ακόμη άτομα που δεν έχουν εντοπιστεί, απεγκλωβιστεί ή έχουν διαμελιστεί.

Μήνυμα Μητσοτάκη: «Ποτέ ξανά, θα αποδοθούν ευθύνες» - Ο Γεραπετρίτης υπ. Μεταφορών

«Ποτέ ξανά» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπερκομματική επιτροπή θα εξετάσει τα αίτια της τραγωδίας και τις καθυστερήσεις στα έργα, ενώ ανακοίνωσε ότι μεταβατικός υπουργός Μεταφορών μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός.

Σας το υπόσχομαι.»

1.300 βαθμοί Κελσίου στο βαγόνι-εστιατόριο

Την ίδια ώρα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο βαγόνι-εστιατόριο της επιβατικής αμαξοστοιχίας, το οποίο από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης βρέθηκε πάνω σε δύο άλλα βαγόνια. Με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων μετακινήθηκε στο έδαφος και ελέγχθηκε.

Στο συγκεκριμένο βαγόνι ξέσπασε πυρκαγιά και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που έπιασαν ακόμη και τους 1.300 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των ατόμων που βρίσκονταν εντός.

Τώρα οι πυροσβέστες επιχειρούν στο δεύτερο βαγόνι και με διασωστικά εργαλεία αφαιρούνται τμηματικά τα κομμάτια του, ενώ, όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας σε αυτό, οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν τις ενέργειες έρευνας και στο τρίτο βαγόνι.

Σηκώνουν κομμάτια από τα βαγόνια για να εντοπίσουν τους επιβάτες

Το τοπίο στο σημείο του δυστυχήματος θυμίζει πεδίο μάχης, καθώς τα πρώτα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών. Οι διασώστες προσπαθούν με χειρουργικές κινήσεις να μπουν σε τμήματα του τρένου, ενώ ειδικά γερανοφόρα οχήματα σηκώνουν συντρίμμια για να τους βοηθήσουν στον εντοπισμό των αγνοουμένων.

40 νεκροί, 72 τραυματίες

Την ίδια ώρα, η τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Τετάρτης (1-3) για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης λίγο πριν τη σήραγγα των Τεμπών, κάνει λόγο για 40 νεκρούς από τη φονική σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής εξήγησε πως η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού επικεντρώνεται στα τρία πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όπου δεν αποκλείεται να εντοπιστούν άνθρωποι που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία και θεωρούνται αγνοούμενοι.

Παραιτήθηκε ο Κώστας Καραμανλής «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων»

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής, μετά τη σύγκρουση των τρένων στη Λάρισα.

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος. Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα.

Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά. Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα.

Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη. Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος. Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την εξέλιξη των διαδικασιών ενώ συνομίλησε με συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

Εμφανώς συγκινημένος, ο ίδιος είπε ότι «είναι μια ανείπωτη τραγωδία, η σκέψη μας είναι με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες, να ταυτοποιήσουμε τους νεκρούς. Ένα μπορώ να εγγυηθώ ότι θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να μην ξανασυμβεί».

Ο πρωθυπουργός ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το συντονιστικό κέντρο και τους αρμόδιους υπουργούς από τα πρώτα λεπτά της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Κοριτσάκι μόλις 6,5 μηνών ανάμεσα στους τραυματίες - Αγνοείται πυροσβέστης

Ανάμεσα στους δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, βρίσκεται και ένα κοριτσάκι μόλις 6,5 μηνών, το οποίο βρίσκεται στη χειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ως τραυματίας της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Την ίδια ώρα, ένα αγόρι 8 ετών νοσηλεύεται στην παιδοχειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οι τραυματίες, εκτός από το νοσοκομείο της Λάρισας, έχουν μοιραστεί σε ΑΧΕΠΑ και Γεννηματάς Θεσσαλονίκης και δύο ακόμη νοσηλεύονται στο ΓΝ Κατερίνης. Έξι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, 20 άτομα νοσηλεύονται σε ΑΧΕΠΑ, Γεννηματά και Νοσοκομείο Κατερίνης, 22 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, 32 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και έξι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στη Λάρισα. Επίσης, δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Στο μεταξύ, κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανάμεσά τους είναι και ένας πυροσβέστης με τη σύντροφό του, τα κινητά των οποίων είναι κλειστά.

Η κόλαση στο πρώτο βαγόνι - Πάνω από 1.300°C!

Η νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 36, ωστόσο όπως υπογραμμίστηκε από τον κ. Βαθρακογιάννη ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Την ίδια στιγμή ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος μίλησε για 72 νοσηλευόμενους, ενώ τόνισε ότι το έργο της ταυτοποίησης είναι πολύ δύσκολο καθώς στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά αναπτύχθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι οι πυροσβέστες επιχειρούν αυτήν τη στιγμή και στο δεύτερο βαγόνι, με τις δραματικές προσπάθειες να συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμο Β' Κωνσταντία Δημογλίδου, συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών. Συγγενείς θυμάτων και τραυματιών μπορούν να κινηθούν προς ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί.

Μια άμορφη μάζα σιδερικών που δεν θύμιζε σε τίποτα το πρώτο βαγόνι του επιβατηγού τρένου που συγκρούστηκε με εμπορικό χθες βράδυ στη Λάρισα, σηκώθηκε από τα γερανοφόρα της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο της τραγωδίας.

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται ο σταθμάρχης Λάρισας

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία κατηγορείται ο 59χρονος σταθμάρχης του ΟΣΕ Λάρισας, που συνελήφθη μετά την κατάθεσή του στο Τμήμα της Τροχαίας.

Ο ίδιος αρνείται ότι φταίει για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο μεταξύ, νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι το δυστύχημα φαίνεται να οφείλεται σε λάθος χειρισμό του Σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος στο τμήμα «Λάρισα – Ευαγγελισμός» κατεύθυνε το επιβατικό τρένο στη γραμμή καθόδου κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να βρεθεί στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό. Σημειώνεται ότι σε όλο το μήκος της η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη είναι διπλή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μοιραία, όπως αποδείχθηκε, εντολή του Σταθμάρχη Λάρισας προς την επιβατική αμαξοστοιχία 62 ήταν «περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων (σ.σ. ο επόμενος σταθμός μετά από αυτόν της Λάρισας)».

Ο σταθμάρχης, ο οποίος έχει προσαχθεί στην αστυνομική διεύθυνση Λάρισας, φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα.

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Με αφορμή το συνταρακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει συγκινήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, οι Υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφασίζουν την τέλεση της κηδείας των θυμάτων με δημόσια δαπάνη.

Παράλληλα, με απόφαση του κ. Βορίδη, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες ενώ αναστέλλεται και κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση, σε εφαρμογή της κήρυξης από τον Πρωθυπουργό τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Μητσοτάκης από Τέμπτη: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μην ξανασυμβεί»

Στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην κοιλάδα των Τεμπών έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έως τώρα εξελίξεις από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων των σωστικών συνεργείων.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Υποδομών Κ. Καραμανλής, Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο σημείο της τραγωδίας όπου συγκρούστηκαν τα δυο τρένα στα Τέμπη, έφτασε λίγο μετά τις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον πρωθυπουργό συνοδεύει υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Εμφανώς συγκινημένος είπε ότι «είναι μια ανείπωτη τραγωδία, η σκέψη μας είναι με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες, να ταυτοποιήσουμε τους νεκρούς. Ένα μπορώ να εγγυηθώ ότι θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να μην ξανασυμβεί».

Αναβάθμιση της έρευνας

Την ίδια ώρα και ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας είχε ήδη αναλάβει αυτεπαγγέλτως τη διερεύνηση της υπόθεσης του δυστυχήματος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος αναβάθμισε την έρευνα αναθέτοντας την εποπτεία του συνόλου της προανάκρισης στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών από διασώστες που έχουν σπεύσει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπιθαμή, ενώ η έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι συνεχίζεται.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, η πυροσβεστική νωρίτερα είχε ανακοινώσει από τις 6:20 τα ξημερώματα ότι υπήρχαν 32 νεκροί και 66 τραυματίες, ενώ υπήρχαν και εγκλωβισμένοι επιβάτες της αμαξοστοιχίας, η οποία λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο, λίγο έξω από τη Λάρισα.

Ταυτοποίηση νεκρών

Σε νέα ενημέρωση στις 07:30 ο εκπρόσωπος Τύπου έδωσε τηλέφωνα επικοινωνίας για συγγενείς επιβατών των τρένων που συγκρούστηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, οι συγγενείς των επιβατών μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2410 683175 και 2410 683176. Όπως είπε η ίδια στο νοσοκομείο Λάρισας έχει ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης νεκρών ενώ για την οριστική αναγνώριση θα πρέπει να γίνει διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι «η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων παραμένει σε εξέλιξη εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες έρευνας έχουν επικεντρωθεί στα δύο πρώτα βαγόνια που έχουν ανασηκωθεί με τη βοήθεια γερανοφόρων».

Η ενημέρωση των 06:20 όπου αποκαλύφθηκε ο τελευταίος απολογισμός νεκρών και τραυματιών:DISS4

DISS3

DISS2

DISS1

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύσσεται τριήμερο πένθος για τα θύματα της σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Δείτε επίσης