Ελλάδα

«Πειθάρχησα στην εντολή του διευθυντή» λέει ο γιατρός που έδωσε άδεια δίχως εξέταση

Τι αναφέρει στην κατάθεσή του στην ΕΔΕ - Στην ανακρίτρια το πόρισμα

«Πειθάρχησα στην εντολή του διευθυντή μου» λέει ο γιατρός που υπέγραψε την άδεια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην ανακρίτρια παραδόθηκε το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, το αμέσως επόμενο πρωί μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, πέρασε το μεσημέρι της Τρίτης το «κατώφλι» της ανακρίτριας στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, αφότου έγινε γνωστό πως οι δύο γιατροί που εμπλέκονται στην υπόθεση χορήγησης της άδειας, τέθηκαν σε αργία. Μάλιστα, οι δύο παραπέμπονται και στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, μετά την εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, διενεργήθηκε η ΕΔΕ η οποία έδειξε πως ο επιθεωρητής πήρε 30ήμερη αναρρωτική άδεια χωρίς καν να υποβληθεί σε εξετάσεις, δεν προσήλθε στα επείγοντα, δεν είχε ραντεβού και πηγαίνοντας στο νοσοκομείο ζήτησε μόνο τον διευθυντή της κλινικής για να μπορέσει να του δώσει την άδεια.

Να σημειωθεί ότι για να εκδοθεί αναρρωτική άδεια πρέπει να προηγηθεί επίσκεψη σε ΤΕΠ ή σε τακτικό ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία ενώ θα πρέπει να γίνει και διαγνωστικός έλεγχος. Μάλιστα για να χορηγηθεί άδεια ενός μηνός πραγματοποιούνται και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι από μονάδες Υγείας.

Του έδωσαν 30 ημέρες άδεια χωρίς ακτινογραφία

Νωρίτερα την Τρίτη σε δηλώσεις του μιλώντας στο MEGA, ο κ. Πλεύρης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε έναν επόπτη που μετά το δραματικό συμβάν ζητά αναρρωτική άδεια. Αυτό αυτόματα δημιουργεί προβληματισμούς ότι πρέπει να ελεγχθεί. Η αναρρωτική άδεια δεν συνδέεται με ένα αιφνίδιο γεγονός, αλλά με κάποιους πόνους μυοσκελετικούς».

«Υπάρχουν τα εξής δεδομένα που οδηγούν και στην έρευνα. Φαίνεται να έχει εξεταστεί από Διευθυντή Κλινικής, ο οποίος δεν ήταν εκείνη την ημέρα να εφημερεύει στο εξωτερικό ιατρείο. Φαίνεται να έχει εξεταστεί χωρίς να έχει τακτικό ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία. Φαίνεται ότι εξετάζεται και πιστοποιείται ότι έχει κάποιο πρόβλημα και εν συνεχεία ο υφιστάμενος του Διευθυντή εκδίδει μία γνωμάτευση για 30 ημέρες αδείας χωρίς να έχει γίνει καμία διαγνωστική πράξη, μία ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Δείχνει» τον διευθυντή του

Την ίδια ώρα, ο ένας γιατρός που υπέγραψε την αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, στρέφεται κατά του διευθυντή του.

Συγκεκριμένα, ο επιμελητής γιατρός στην κατάθεσή του στην ΕΔΕ φαίνεται ότι στρέφει τα... βέλη του εναντίον του διευθυντή του -ο οποίος, όπως υποστηρίζει, τον παρότρυνε να υπογράψει την άδεια στο στέλεχος του ΟΣΕ.

«Έδειξα εμπιστοσύνη στον διευθυντή μου και πειθάρχησα στις εντολές του» φέρεται να λέει στην κατάθεσή του ο γιατρός, ο οποίος εξηγεί στο πόρισμα της ΕΔΕ ότι δεν εξέτασε τον επιθεωρητή διότι τον είχε δει νωρίτερα ο διευθυντής του -ο οποίος τον γνώριζε ως ασθενή.

Ο επιμελητής αναφέρει ότι του τηλεφώνησε ο διευθυντής του και τον παρότρυνε να χορηγήσει την αναρρωτική άδεια ενός μηνός, και εκείνος δείχνοντάς του εμπιστοσύνη δεν εξέτασε τον ασθενή. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι γνώριζε από το παρελθόν πως αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Φέρεται, μάλιστα, να σημειώνει ότι επειδή ο διευθυντής του δεν εφημέρευε και δεν μπορούσε να εκδώσει γνωμάτευση, γι’ αυτό και υπέγραψε ο ίδιος το έγγραφο της άδειας.

Ο διευθυντής της κλινικής βρέθηκε στο νοσοκομείο εκείνη την ημέρα, γι’ αυτό και έχει καταχωρηθεί το όνομα του επιθεωρητή του ΟΣΕ στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά στη συνέχεια δεν ακολουθήθηκε το απαραίτητο πρωτόκολλο για να του δοθεί αναρρωτική άδεια ενός μηνός.

Όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε σειρά διαγνωστικών εξετάσεων που να αποδεικνύουν ότι απαιτείται άδεια ενός μηνός για την ανάρρωση του.

Δείτε επίσης