Ελλάδα

Τέμπη: Καταθέτουν στην ανακρίτρια εν ενεργεία και συνταξιούχοι σταθμάρχες

Πρώτη αποτίμηση στοιχείων από την ανακρίτρια και τους δικαστικούς πραγματογνώμονες

Τέμπη: Καταθέτουν στην ανακρίτρια εν ενεργεία και συνταξιούχοι σταθμάρχες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το αίτημα για τη σύκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας προκειμένου να ορίσει ειδικό εφέτη ανακριτή στην υπόθεση της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη, δεν έχει σταματήσει τις έρευνες της Δικαιοσύνης για τα αίτια και τις ευθύνες της εθνικής τραγωδίας.

Συγκεκριμένα, από το πρωί της Τρίτης περνούν το κατώφλι της ανακρίτριας Λάρισας εν ενεργεία και συνταξιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και καταθέτουν προκειμένου να συλλεχθούν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για το πολυνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας μεταβαίνουν, επίσης και δικηγόροι συγγενών, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας, προκειμένουν να έχουν δικαίωμα να λάβουν γνώση της δικογραφίας.

.Η ανακρίτρια Λάρισας αναμένεται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, να προβεί μαζί με τους πραγματογνώμονες, που ορίστηκαν από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση, σε μία πρώτη αποτίμηση των δεδομένων και του υλικού που έχει συγκεντρωθεί.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανασφέρουν ότι η δικαστική λειτουργός με την βοήθεια των πραγματογνωμόνων θα ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή της η έρευνα και θα αξιολογήσουν από κοινού το υλικό, ώστε να δημιουργηθεί ο «χάρτης» της πορείας και των επόμενων βημάτων.

Ανάμεσα στα κρίσιμα δεδομένα που θα αξιολογηθούν και ενδεχομένως δώσουν απαντήσεις για εκείνα που συνεβησαν πριν την μοιραία σύγκρουση είναι και το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας , που είναι στη διάθεση των Αρχών, αλλά και όσα αποτυπώθηκαν στο κέντρο ελέγχου κίνησης. Τα δεδομένα θεωρούνται σημαντικά, καθώς αναμένεται να συμβάλουν στην ανασύνθεση των αιτιών που επέδρασαν για την μοιραία σύγκρουση.

Η βοήθεια των πραγματογνωμόνων σε αυτό το σημείο είναι πολύτιμη καθώς αυτοί θα δώσουν το στίγμα για την αποσαφήνιση ειδικών, τεχνικών θεμάτων που αφορούν τα ευρήματα, την εξήγηση μαρτυριών, συνομιλιών, βιντεοληπτικού υλικού και άλλων δεδομένων, ώστε να καταγραφούν οι συγκλήσεις και αποκλίσεις σε σοβαρότατα θέματα.

Ο «χάρτης» που θα διαμορφωθεί θα είναι και αυτός που θα τροφοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις του ανώτερου δικαστικού λειτουργού που σναμένεται να αναλάβει την έρευνα μετά την σύγκληση Ολομέλειας Εφετών Λάρισας που αναμένεται να συγκληθεί άμεσα.

Δείτε επίσης