Ελλάδα

Σύγκρουση τρένων - Τέμπη: Την Παρασκευή η απόφαση για τον εφέτη - ανακριτή

Συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας

Σύγκρουση τρένων - Τέμπη: Την Παρασκευή η απόφαση για τον εφέτη - ανακριτή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας συγκαλείται το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής, 10 Μαρτίου 2023, προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Τη σύγκλιση της Ολομέλειας των 21 προέδρων Εφετών και Εφετών της Λάρισας έχει ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Θεσσαλικής πρωτεύουσας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Στο σχετικό έγγραφο προς τον πρόεδρο της Διεύθυνσης του Εφετείου κ. Δασκαλόπουλος τόνιζε:

«Ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου 291του Ποινικού Κώδικα (διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων)».

Η Ολομέλεια των Εφετών, έχει τον τελικό λόγο για το αν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή, κάτι όμως που δικαστικές πηγές το θεωρούν βέβαιο.

Στην περίπτωση που πράγματι οι 21 δικαστές αποφασίσουν να ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή, τότε θα ορίσουν παράλληλα και επίκουρο ειδικό εφέτη ανακριτή..

Την ίδια στιγμή, η ανακρίτρια της υπόθεσης συνεχίζει να εξετάζει ως μάρτυρες σταθμάρχες που υπηρετούν στη Λάρισα και άλλους εργαζόμενους του ΟΣΕ, ενώ ήδη έχει διατάξει την προσωρινή κράτηση του σταθμάρχη της Λάρισας, Βασίλη Σαμαρά.

Νομικοί κύκλοι, συντεκτιμώντας τα έως σήμερα δεδομένα, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ποινικές ευθύνες για την φονική σύγκρουση των τρένων φέρουν και άλλα πρόσωπα εκτός του σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά.

Οι ίδιοι κύκλοι διατυπώνουν την άποψη ότι η ανάθεση της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή έχει το προτέρημα ότι ο δικαστικός λειτουργός που θα αναλάβει την ανάκριση, διαθέτει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από έναν πρωτοδίκη, στον οποίο με την φυσιολογική πορεία των πραγμάτων θα χρεωνόταν, ενώ παράλληλα θα είναι συντομότερος ο χρόνος ολοκλήρωσης της έρευνας. Και αυτό γιατί ο εφέτης που θα αναλάβει την ανάκριση απαλλάσσεται των λοιπών καθηκόντων του και απασχολείται μόνο με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Νέα έρευνα για το δυστύχημα στο Άδενδρο

Υπενθυμίζεται, ότι χθες εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017, κατά το οποίο είχαν χασει τη ζωή τους 4 άτομα.

Στόχος του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού είναι να διαπιστώσει αν είχαν διαπραχθεί αδικήματα από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες, σχετικά με την τότε κατάσταση του δικτύου, οι οποίες περιγράφηκαν ως τραγικές και δεν αποκλείεται να συνιστούν ενδείξεις διάπραξης του κακουργήματος της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών από την οποία επήλθε θάνατος.

Στην περίπτωση που κριθεί ότι εκείνη η δικογραφία περιλαμβάνει ενδείξεις τέλεσης κακουργημάτων τότε ο κ. Ντογιάκος θα ζητήσει τη διεξαγωγή νέας έρευνας υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που έχουν ανακύψει από την τραγωδία στα Τέμπη



Δείτε επίσης