Ελλάδα

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας - Πλήθος κόσμου στα συλλαλητήρια

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα - Ακινητοποιημένα τρένα, λεωφορεία και προαστιακός - Ποιες ώρες λειτουργού Μετρό και Τραμ

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας - Πλήθος κόσμου στα συλλαλητήρια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη η χώρα, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις με αφορμή τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη. Απροσπέλαστο είναι αυτή την ώρα το κέντρο της Αθήνας, αφότου στις 12.30 ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος και του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας προς την Βουλή, που θα πραγματοποιήσουν συνδικάτα και εργατικά κέντρα. Ειδικότερα έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστήμιου και στην οδό Σταδίου.

Ήδη στο κέντρο έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου προκειμένου να συμμετάσχει στην κινητοποίηση. «Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Έγκλημα είναι τα Τέμπη», γράφεται στα συνθήματα των διαδηλωτών. «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας», γράφουν σε πλακάτ έξω από τα Προπύλαια.

Απεργία 7

Απεργία  6
Απεργία 5

Απεργία 3

Απεργία 4

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα Μέσα Μεταφοράς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα και μόνο οι γραμμές του Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν για λίγες ώρες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους διαδηλωτές που θα κατέβουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Πιο αναλυτικά, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα θα κυκλοφορούν οι συρμοί του Μετρό Γραμμές 2 και 3 λόγω της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ.

Στο διάστημα της λειτουργίας του Μετρό, με εντολή της ελληνικής αστυνομίας οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Ομόνοια», «Μοναστηράκι» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί ενώ οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Η Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς-Κηφισιά» (ΗΣΑΠ) και το Τραμ θα λειτουργήσουν μόνο από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, για την διευκόλυνση των μετακινήσεων των διαδηλωτών. Σημειώνεται πως τις υπόλοιπες ώρες, όλα τα παραπάνω μέσα, θα ακινητοποιηθούν λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια ολόκληρο το 24ωρο, ενώ ακινητοποιημένες θα παραμείνουν και σήμερα όλες οι αμαξοστοιχίες του Προαστιακού στην Αττική, που υπάγονται στην Hellenic Train.

Πιο συγκεκριμένα, η ΣΤΑ.ΣΥ αναφέρει

«Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ., βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ., την προμήθεια όλων των αναγκαίων ανταλλακτικών και την αποκατάσταση όλων των συρμών. Θεωρούμε ότι η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. πρέπει να σταματήσει να αναζητά τρόπους ποινικοποίησης των αγώνων μας και να επιζητήσει τον διάλογο με τους εργαζόμενους, να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις μας και να προωθήσει το συντομότερο δυνατό λύσεις, ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των συγκοινωνιών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, καθώς και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στην πλατεία Συντάγματος και ώρα 13:00. Προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενημερώνουμε ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 17:00

Τα Δ.Σ.

*Υ.Γ. Την ευθύνη για την ανακοίνωση των πρώτων και τελευταίων δρομολογίων φέρει αποκλειστικά η Διοίκηση της εταιρείας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το χρονικό διάστημα που απαιτείται αντίστοιχα, για τη θέση των μέσων σταθερής τροχιάς σε λειτουργία και στάθμευση, όπως γίνεται καθημερινά».

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

ΗΣΑΠ
- από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
- από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02

Γραμμές 2 και 3 Μετρό

- από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 15:46,
- από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 15:42,
- από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 15:40,
- από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:07,
- από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:10,
- από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:42
- δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται μεταξύ 12:00 - 16:00

Τραμ

Αναχώρηση συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45

Στα λιμάνια...δεμένα τα πλοία

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, αφού η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχοντας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων...» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Απεργία στο δημόσιο

Σήμερα υπολειτουργούν εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία , σχολεία και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει 24ωρη απεργία απαιτώντας να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δείτε επίσης