Ελλάδα

Τέμπη:Αναζητούνται ποινικές ευθύνες ανώτατων στελεχών του ΟΣΕ και της Hellenic Train

Τι θα ψάξουν η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και οι ειδικοί εφέτες ανακριτές που όρισε η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας

Τέμπη: Αναζητούνται ποινικές ευθύνες ανώτατων στελεχών του ΟΣΕ και της Hellenic Train
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη των εταιρειών που εμπλέκονται στη λειτουργία των σιδηροδρόμων βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των Αρχών που διερευνούν τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Αυτό εκτιμούν νομικοί κύκλοι μετά τον έλεγχο τον οποίο θα διενεργήσει η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, κατόπιν εντολής του επικεφαλής της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, στην περιουσιακή κατάσταση υψηλόβαθμων στελεχών που είχαν θέσεις ευθύνης σε ΟΣΕ, ΤΡΕΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train (ιταλικών συμφερόντων).

Τα στελέχη τα οποία θα ελεγχθούν θα εμπλέκονται σε συμβάσεις της τελευταίας 15ετίας που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι ίδιοι κύκλο τονίζουν πως η εντολή του κ. Βουρλιώτη καταδεικνύει πως οι Αρχές οι οποίες διερευνούν την υπόθεση είναι αποφασισμένες να αποδώσουν στους ήδη κατηγορούμενους στην υπόθεση (τον προφυλακισμένο σταθμάρχη και τους δύο συναδέλφους του που αναμένεται να κληθούν σε απολογία μαζί με τον Επιθεωρητή του ΟΣΕ Θεσσαλίας, Δημήτρη Νικολάου) το μερίδιο ποινικής ευθύνης που τους αναλογεί.

Ένα μερίδιο που δεν είναι μικρό, καθώς σε περίπτωση ενοχής, μόνο για την διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος που αντιμετωπίζουν (σ.σ. κατηγορούνται και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και των σωματικών βλαβών κατά συρροή) προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 10 έτη έως και ισόβια.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από την κίνηση Βουρλιώτη, οι Αρχές δεν θα παραμείνουν σε αυτούς τους τέσσερις κατηγορούμενους αλλά θα αναζητήσουν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα και σε υψηλά ιστάμενα στελέχη των εταιρειών αρκεί από τα στοιχεία να προκύψουν ενδείξεις σύνδεσης των αιτίων της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη με τον μη εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και δόλος, έστω και ενδεχόμενος, που οδήγησε στον θάνατο 57 από τους επιβαίνοντες στις δύο αμαξοστοιχίες.

Στο δρόμο αυτό, της αναζήτησης ποινικών ευθυνών σε όσο το δυνατόν υψηλότερα κλιμάκια των εταιρειών, αναμένεται να βαδίσουν και οι ειδικοί εφέτες ανακριτές, που ορίστηκαν με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας, Σωτήρης Μπακαΐμης και Σοφία Λυμπεριάδου. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές οι δύο ειδικοί εφέτες ανακριτές με την εμπειρία και την νομική τους κατάρτιση θα αναζητήσουν στοιχεία ώστε να μπουν στο «κάδρο» των υπευθύνων ανώτατα και ανώτερα στελέχη των εταιρειών που έχουν σχέση με τη λειτουργία του σιδηροδρόμου.

Μαύρο χρήμα;

Πληροφορίες αναφέρουν πως με βάση την παραγγελία του κ. Βουρλιώτη οι ελεγκτές της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα αναζητήσουν στοιχεία για την τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως η δωροδοκία και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος)

Οι ελεγκτές στο πλαίσιο αυτό, θα κάνουν φύλο και φτερό την περιουσιακή κατάσταση του ΟΣΕ και των θυγατρικών της, καθώς και όσων είχαν κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια, θέσεις ευθύνης στις εταιρείες ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και είχαν πάρε δώσε με συμβάσεις και έργα για το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Δηλαδή, θα περάσουν από κόσκινο ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί τόσο των εταιρειών όσο και των εκπροσώπων τους καθώς και των εργολάβων που ανέλαβαν έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Από έλεγχο θα περάσουν και στελέχη της διοίκησης της εταιρείας Hellenic Train.

Ο έλεγχος θα διατρέξει το χρονικό διάστημα της τελευταίας 15ετίας με στόχο να διαπιστωθεί αν η οικονομική κατάσταση των ελεγχόμενων από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, την ακίνητη περιουσία τους κ.λ.π. δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Αν δεν δικαιολογείται τότε θα διερευνηθεί περαιτέρω αν εμπλέκονται σε δωροδοκίες (μίζες) ή άλλες αξιόποινες πράξεις καθώς και σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα συνταχθεί πόρισμα το οποίο θα διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για τις δικές τους ενέργειες.

Οι δύο ειδικοί εφέτες ανακριτές

Χθες Παρασκευή συνεδρίασε η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας, στην οποία ήταν παρόντες 19 από τους συνολικά 21 δικαστικούς λειτουργούς που υπηρετούν στο Εφετείο της Θεσσαλικής πρωτεύουσας και αποφάσισε ομόφωνα τον ορισμό ειδικών εφετών ανακριτών οι οποίοι από εδώ και στο εξής αναλαμβάνουν την ανάκριση για την τραγωδία στα Τέμπη.

Οι εφέτες όρισαν ως ειδικό εφέτη ανακριτή τον Σωτήρη Μπακαΐμη και ως αναπληρώτριά του την Σοφία Λυμπεριάδου οι οποίοι θα αναλάβουν τις ανακρίσεις μόλις καθαρογραφεί η απόφαση της Ολομέλειας και η 3η ανακρίτρια Λάρισας, που εκτιμάται ότι μέχρι τώρα διενήργησε με ταχύτητα τις έρευνες και προχώρησε σε βάθος, τους διαβιβάσει τη δικογραφία.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ολομέλεια Εφετών συγκλήθηκε μετά από αίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου., ο οποίος στο σχετικό έγγραφό του τόνιζε μεταξύ άλλων πως «ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου του Ποινικού Κώδικα (291) περί διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων»

Ο κ. Δασκαλόπουλος, που ανέπτυξε και ενώπιον των εφετών Λάρισας το αίτημά του, θα συνδράμει τα μέγιστα στο έργο των δύο ειδικών εφετών ανακριτών καθώς από την αρχή των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα ασκούσε ενεργά την ανώτατη εποπτεία τους, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Οικονομική Εισαγγελία: Τρεις εισαγγελείς στην έρευνα

Στο μεταξύ, στην Οικονομική Εισαγγελία βρίσκεται ανοικτό ένα τρίτο... μέτωπο ερευνών που αφορά τις συμβάσεις οι οποίες υπογράφηκαν το διάστημα 2005-2015 και αφορούν έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου

Η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες από την Οικονομική Εισαγγελία που αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων από την ΕΡΓΟΣΕ, ως αναθέτουσας αρχής, αλλά και ιδιωτών από την πλευρά των εργοληπτών.

Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτή, τα οποία ενδεχομένως διαπράχθηκαν από τις ανολοκλήρωτες συμβάσεις, τις ανανεώσεις και όλες τις κωλυσιεργίες που ουσιαστικά άφησαν ανεκτέλεστα μία σειρά από έργα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο... στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας βρίσκονται τέσσερις συμβάσεις οι οποίες αποτελούν ένα μέρος από το πλέγμα αναθέσεων που έχουν γίνει για υποδομές και μέτρα για την ασφάλεια της γραμμής.

Αναλυτικότερα πρόκειται για:

-Μία σύμβαση του 2005 που σχετίζεται σε εργασίες σηματοδότησης του εθνικού δικτύου

- Δύο συμβάσεις του 2013 που αφορούν έργα ολοκλήρωσης και

-Μία σύμβαση του 2015 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS

Οι συμβάσεις αφορούν διαφορετικά τμήματα του δικτύου.

Για την σύμβαση 717 που ήρθε στην επικαιρότητα καθώς αφορά την τηλεδιοίκηση όπως και τις επεκτάσεις ή ανανεώσεις της, με αρχή το έτος 2014, η Οικονομική Εισαγγελία είχε διενεργήσει έρευνα η οποία κατέληξε σε αρχειοθέτηση καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις για τη διάπραξη του ερευνώμενου αδικήματος της απιστίας.

Ωστόσο, πριν περίπου έναν χρόνο η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, ενόψει νέων στοιχείων σχετικά με το σκέλος που αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο ερευνάται πλέον από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Λίγες ημέρες μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, με παραγγελία του προς τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστο Μπαρδάκη, ζήτησε την κατά απόλυτη προτεραιότητα διερεύνηση όλων των συμβάσεων.

Μετά την παραγγελία Ντογιάκου, ο κ. Μπαρδάκης ανέθεσε τις έρευνες για τα έργα σε τρεις εισαγγελείς.

-Τον εισαγγελέα εφετών Μιχάλη Μιχαλόπουλο που θα είναι και ο επικεφαλής του εισαγγελικού κλιμακίου και

-Τους εισαγγελείς Δημήτρη Αποστολά και Αθανασία Βλάχου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κ. Βλάχου ήταν η εισαγγελική λειτουργός που είχε χειριστεί τις έρευνες για τη σύμβαση 717 του 2014 η οποία αφορά τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Η επίμαχη σύμβαση δεν υλοποιήθηκε και υπογράφηκε συμπληρωματική με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί.

Η έρευνα της εισαγγελέως Αθανασίας Βλάχου για τη σύμβαση 717 αφορούσε την τυχόν τέλεση του αδικήματος της απιστίας, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες το δημόσιο είχε υποστεί ζημία ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από τις καθυστερήσεις των έργων.

Η εν λόγω έρευνα τέθηκε στο αρχείο το 2021 γιατί σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας που διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε ζημιά σε βάρος του δημοσίου.

.

Δείτε επίσης