Ελλάδα

Ληστρική συμμορία Ρομά: Ο αρχηγός έκανε μεγάλη ζωή και κόζα... μόστρα στο TikTok

Έδινε στον σκύλο του και χρυσές λίρες

Ληστρική συμμορία Ρομά: Ο αρχηγός έκανε μεγάλη ζωή και κόζα... μόστρα στο TikTok
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση συλλαμβάνοντας, μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αρκαδία, Κορίνθια και Αττική, πέντε μέλη της. Η λεία της συμμορίας υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Όλοι οι συλληφθέντες ήταν Ρομά, ηλικίας 21 έως 40 ετών. Ανάμεσά τους και ο 40χρονος αρχηγός τους που έκανε μεγάλη ζωή με τα κλοπιμαία τα οποία επιδείκνυε με θράσος στο TikTok, βάζοντας τον σκύλο του να μασάει από 500ευρα έως... χρυσές λίρες.

Σε σχετική φωτογραφία ο σκύλος φαίνεται να ετοιμάζεται να δαγκώσει δύο χρυσές λίγες, τις οποίες είχε αφαιρέσει μαζί με τους... συνεργάτες του από δύο σπίτια στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα, εκτός από τα χρήματα και τα κοσμήματα, αφαίρεσαν συνολικά 60 χρυσές λίρες Αγγλίας, συνολικής αξίας άνω των 55.000 ευρώ.

sjykis

Ο αρχηγός της συμμορίας ζούσε σε μία βίλα σε απομονωμένο σημείο της Κορίνθου, στην οποία είχε τοποθετήσει πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, παγίδες συναγερμού και κάμερες παντού, από την είσοδο της κατοικίας μέχρι τα παράθυρα και στους εσωτερικούς χώρους.

Όπως ήταν φυσικό, ο φόβος του ήταν μα μην συλληφθεί. Για το λόγο αυτό, όπως λένε αστυνομικές πηγές, είχε εγκαταστήσει δύο καταγραφικά κλειστού κυκλώματος καταγραφής εικόνας και ήχου με δύο οθόνες παρακολούθησης υψηλής ανάλυσης.

Διέθετε μέχρι και αυτοκίνητα διαφυγής, όπως και ειδική ανθρώπινη κρύπτη εντός της οικίας του και συγκεκριμένα στην κρεβατοκάμαρά του.

Η δράση της συμμορίας

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, για πολλούς μήνες παρακολουθούσαν τον αρχηγό και τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας που εισέβαλε σε σπίτια παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες.

Τελικά, κατάφεραν να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση και να συλλάβουν και τον αρχηγό, ο οποίος είχε πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Όπως προέκυψε από την αστυνομικοί έρευνα, οι δράστες, αγνοούσαν τα συστήματα ασφαλείας (κάμερες - συναγερμούς) και «ξάφριζαν» όσα χρήματα και κοσμήματα αξίας έβρισκαν.

Τα μέλη της συμμορίας, μάλιστα, διαφήμιζαν και τα κλεμμένα στο TikTok. Στο πλαίσιο αυτό έκαναν και ανάρτησε με σειρά από δεκάδες χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ, σχολιάζοντας: «Τα πήραμε ρεεε…».

lefta

Σε άλλη φωτογραφία, μέσα από το σπίτι του αρχηγού της οργάνωσης, φαίνεται ξεκάθαρα και η ειδική κρύπτη διαφυγής που είχε φτιάξει.

krypth_

Λεία άνω του μισού εκατ. ευρώ-Εξιχνιάστηκαν 42 κλοπές

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών, νομοθεσίας περί όπλων και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από τις έως τώρα έρευνες του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης έχουν εξιχνιασθεί τουλάχιστον 42 περιπτώσεις κλοπών, με την εγκληματική οργάνωση να έχει αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τουλάχιστον 560.000 ευρώ.

Οι Ρομά ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 στο νόμο Αρκαδίας, ενώ εξετάζεται η δράση τους στο νομό Κορινθίας, Αττικής και της Εύβοιας.

Ο αρχηγός στρατολογούσε τα υπόλοιπα μέλη και αποφάσιζε ποιους στόχους-σπίτια θα χτυπούσαν κάθε φορά. Όπως λένε οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ο αρχηγός της οργάνωσης προσπάθησε να διαφύγει μέσω της αυτοσχέδιας κρύπτης, που υπήρχε στην κρεβατοκάμαρά του.

Η μεθοδολογία

Τα μέλη της συμμορίας ήταν παλαιοί γνώριμοι των Αρχών και έβαζαν στο... μάτι μεγάλες μονοκατοικίες και διαμερίσματα με εύκολη πρόσβαση.

Για την παραπλάνηση των Αρχών είχαν πολλά διαφορετικά επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία τα έκρυβαν επιμελώς, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους και η σύλληψή τους.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας της οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν πινακίδες κυκλοφορίας από άλλα οχήματα και τα τοποθετούσαν στα δικά τους, στη συνέχεια με αυτά διέπρατταν τις κλοπές και διέφευγαν.

Όταν τέλειωναν το έργο τους τις πετούσαν μακριά, εξασφαλίζοντας κάποια κάλυψη τόσο στην δράση τους όσο και στη διαφυγή τους. Συγκεκριμένα απομακρύνονταν τάχιστα από την περιοχή της κλοπής, άλλαζαν μέχρι και νομό και προσπαθούσαν να αποφεύγουν τα μπλόκα της Αστυνομίας. Γι' αυτόν τον λόγο τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιφορτιστεί να επιτηρούν τον δρόμο διαφυγής τους και να τους ενημερώνουν, όπου χρειαστεί, για παρουσία Αστυνομίας.

Λίγο καιρό πριν τις συλλήψεις, τον Φεβρουάριο του 2023 απέφυγαν αστυνομικό έλεγχο στην περιοχή της Φυλής στα Άνω Λιόσια Αττικής, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το «επιχειρησιακό» τους όχημα σε καταυλισμό Ρομά της περιοχής.

Σε κλεπταποδόχους και ενεχυροδανειστές

Η λεία τους ήταν χρήματα, χρυσά κοσμήματα, ρολόγια και χρυσές λίρες Αγγλίας. Το σύνολο των κλοπιμαίων το διοχέτευαν σε κλεπταποδόχους στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια στη γύρω περιοχή της Ομόνοιας Αττικής. Χρησιμοποιούσαν «αδήλωτες» τηλεφωνικές συνδέσεις -ghost numbers- και μίλαγαν με ψευδώνυμα στις συνομιλίες τους.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε οικίες τους, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, πλήθος ρολογιών και χρυσών κοσμημάτων, οκτώ οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, 19 κινητά τηλέφωνα, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείών, πυροβόλο όπλο και μαχαίρια.΄

Δείτε επίσης