Ελλάδα

Από νεκρό βρέφος το πιστοποιητικό γέννησης της Ρωσίδας κατασκόπου - Πώς αποκαλύφθηκε

Είναι παντρεμένη με Ρώσο κατάσκοπο στη Βραζιλία και ανήκει στους «illegals» - Ποιοι είναι, πώς δρουν

Από νεκρό βρέφος το πιστοποιητικό γέννησης της Ρωσίδας κατασκόπου - Πώς αποκαλύφθηκε
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε στη Μόσχα για να ζει διπλή ζωή. Η αποκάλυψη της ΕΥΠ για την δράση της «Μαρίας Τσάλλα» στην Αθήνα και η σύνδεση με το νεκρό βρέφος από το 1991.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος εμφανιζόταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια επιχείρησης με πλεκτά στο Παγκράτι.

Πως την εντόπισαν οι Αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, η υπόθεση βρέθηκε στο «στόχαστρο» των Αρχών έπειτα από πληροφόρηση, τον Ιανουάριο, για την ύποπτη δράση της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα.

Έπειτα από έρευνα στο ληξιαρχείο, διαπιστώθηκε ανακολουθία έγχαρτου και ηλεκτρονικού αρχείου, καθώς είχαν κοπεί σελίδες και έπειτα είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα.

Οι Αρχές, αφού έστειλαν τη φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες, την ταυτοποίησαν ως την Ιrena Alexandrovna Smireva.

Από νεκρό μωρό πήρε το πιστοποιητικό γέννησης η Ρωσίδα κατάσκοπος

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κατάσκοπος χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2018 εξέδωσε (πλαστή) ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Δηλώθηκε στον Δήμο Αλιβερίου, ενώ στo πιστοποιητικό γέννησής της έγραψε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του1991 -φέρεται να το πήρε από μωρό που πέθανε στη γέννα.

Διέφυγε στη Ρωσία τον Ιανουάριο

Η κατάσκοπος διέφυγε τον Ιανουάριο στη Ρωσία, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά της αντικείμενα. Μετά τη φυγή της επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη (του πλήρωσε τα νοίκια) και την υπάλληλό της «Κατερίνα» και, επικαλούμενη λόγους υγείας, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λάπτοπ, μέσω του οποίου ερευνάται εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία. Είναι παντρεμένη με Ρώσο που δραστηριοποιείτο ως κατάσκοπος στη Βραζιλία με τα στοιχεία «Daniel Campos». Εκείνος αποχωρώντας δήλωσε ότι έφυγε με προορισμό τη Μαλαισία.

Φέρεται να είχε σχέση στη Βραζιλία και η σύντροφός του να τον δήλωσε αγνοούμενο, αναρτώντας σχετικές ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Η υπάλληλος και ένα άτομο με το οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση η κατάσκοπος στην Ελλάδα φέρονται να δήλωσαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματική της ταυτότητα.

Αυτή είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» - Είχε μαγαζί με πλεκτά στο Παγκράτι

Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Υ.Π.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΥΠ, «έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Η 32χρονη, σύμφωνα με τα ελληνικά νόμιμα έγγραφα Μαρία Τσάλλα ή 35χρονη σύμφωνα με τα πραγματικά της στοιχεία Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ήρθε στην Αθήνα το 2018 ως παιδί Ελλήνων ομογενών.

Ένα χρόνο αργότερα, πολιτογραφείται Ελληνίδα με νόμιμα χαρτιά, δηλώνει φωτογράφος και ανοίγει ένα κατάστημα με την επωνυμία “Galazio” στο Παγκράτι με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής ενώ παράλληλα, λαμβάνει μέρος και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

ρωσιδα κατασκοπος ευπ
ρωσιδα κατασκοπος ευπ

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ για την αποκάλυψη

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

«Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο ’’illegals’’.

Οι ’’illegals’’ στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες - στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των ’’illegals’’.

Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

Δείτε επίσης