Ελλάδα

Η διπλή ζωή της Ρωσίδας κατασκόπου - Ψάχνουν τα ταξίδια της με ελληνικό διαβατήριο

Πήρε πιστοποιητικό γέννησης από νεκρό μωρό και «βαφτίστηκε» «Ελληνίδα» με 5 εκατ. ευρώ - Ποια είναι η «illegal» Ιρίνα - Πώς δρούσε και πώς αποκαλύφθηκε

Η διπλή ζωή της Ρωσίδας κατασκόπου - Ψάχνουν τα ταξίδια της με ελληνικό διαβατήριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε στη Μόσχα για να ζει διπλή ζωή. Μετά την αποκάλυψη της ΕΥΠ, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν τα ταξίδια της σε συγκεκριμένες ακριτικές περιοχές της χώρας αλλά και σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, με... ελληνικό διαβατήριο.

Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

Από νεκρό μωρό πήρε το πιστοποιητικό γέννησης

Η κατάσκοπος χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2018 εξέδωσε (πλαστή) ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Δηλώθηκε στον Δήμο Αλιβερίου, ενώ στo πιστοποιητικό γέννησής της έγραψε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του1991 -φέρεται να το πήρε από μωρό που πέθανε στη γέννα.

Είχε μαγαζί με πλεκτά στο Παγκράτι

Η 32χρονη, σύμφωνα με τα ελληνικά νόμιμα έγγραφα Μαρία Τσάλλα ή 35χρονη σύμφωνα με τα πραγματικά της στοιχεία Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ήρθε στην Αθήνα το 2018 ως παιδί Ελλήνων ομογενών.

Ένα χρόνο αργότερα, πολιτογραφείται Ελληνίδα με νόμιμα χαρτιά, δηλώνει φωτογράφος και ανοίγει ένα κατάστημα με την επωνυμία “Galazio” στο Παγκράτι με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής ενώ παράλληλα, λαμβάνει μέρος και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Η μεταμόρφωση και το κόστος

Για να μεταμορφωθεί σε «Μαρία Τσάλλα», η διαδικασία για την «κατασκευή χαρακτήρων» στοίχισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσκοπος δρούσε ανεξάρτητα στην Ελλάδα χωρίς να έχει καμία επαφή με την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η εξαφάνιση από τη Ρωσία

Η αρχή του τέλους για τη δράση της, ξεκίνησε πριν δύο μήνες όταν οι αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν μια συνάδελφο της. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, φοβούμενες ότι θα αποκαλυφθούν και άλλα πρόσωπα από το δίκτυο των illegals, ανακαλούν την Τσάλλα στη Μόσχα και την εξαφανίζουν.

Με τους υπαλλήλους της όταν μίλησε, τους έκανε γνωστό ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν θα επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα. Οι γείτονες ανέφεραν πως ήταν ένα άτομο πολύ χαμηλών τόνων, δεν είχε πολλές σχέσεις με την γειτονιά που δεν έδινε δικαιώματα.

Οι ελληνικές υπηρεσίες, προσπαθούν να διαπιστώσουν ποια ήταν η κατασκοπευτική δραστηριότητα της Ρωσίας στη χώρα μας καθώς είχε τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρωπαική Ένωση και παράλληλα με την κάλυψη της φωτογράφου να μπορεί ανενόχλητη να τραβάει φωτογραφίες χωρίς να κινεί την προσοχή και να δημιουργεί υποψίες για τη διπλή ζωή και τη δράση της.

Δείτε επίσης