Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Ανοίγει 3 Απριλίου η πλατφόρμα - Oι παγίδες

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα προσφέρουν διευκόλυνση σε χιλιάδες φορολογούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν το ετήσιο ποσό

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Ανοίγει 3 Απριλίου η πλατφόρμα-Ποιές είναι οι παγίδες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας του οχήματός τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα θα έχουν σε λίγες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 33 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, η πλατφόρμα για τα αναλογικά τέλη θα ανοίξει στις 3 Απριλίου, παρέχοντας χείρα βοηθείας σε όσους πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο του ετήσιου ποσού των τελών κυκλοφορίας.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να κυκλοφορήσουν το όχημά τους μέχρι το τέλος του έτους.Έτσι για παράδειγμα, εφόσον κάποιος που επιθυμεί να επανακυκλοφορήσει το ΙΧ του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών, για δύο μήνες τα 2/12 και ούτε καθεξής.

Ωστόσο, κάθε φορολογούμενος, που επιθυμεί να κάνει άρση της ακινησίας του οχήματός του και να το κυκλοφορήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, μιας και υφίστανται και κάποιες παγίδες.

1) Διάστημα μικρότερου του ενός μήνα, λογίζεται ως μήνας
Ειδικότερα, διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Ακολουθεί παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης ΙΧ κάνει άρση της ακινησίας του οχήματός του στις 29 Απριλίου του 2023, επιθυμώντας να το έχει σε κυκλοφορία μέχρι και τον Ιούλιο. Παρ’ όλο που η άρση θα γίνει στο τέλος του Απρίλη (και με μόλις 2 εναπομείνασες μέρες για την έλευση του Μαϊου), ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν και στον συγκεκριμένο μήνα. Επομένως, θα «χρεωθεί» για συνολικά 4 μήνες.


2) Μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο
Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος για το οποίο έγινε άρση ακινησίας υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Eάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.


3) Εκπρόθεσμη θέση του οχήματος σε ακινησία
Αν ο ιδιοκτήτης δεν θέσει εμπρόθεσμα το όχημά του σε ακινησία, τότε του
επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Ακολουθεί παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ που επιθυμεί να άρει την ακινησία του οχήματος του για χρονικό διάστημα τριών μηνών θα πληρώσει τέλη που αντιστοιχούν σε 3/12 δηλαδή 75 ευρώ.

Αν ωστόσο δεν θέσει έγκαιρα το αυτοκίνητό σε ακινησία θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ (ποσό διπλάσιο των ετήσιων τελών) – 145 ευρώ (ποσό διπλάσιο των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων). Άρα θα το πρόστιμο θα ανέλθει σε 455 ευρώ.

Δείτε επίσης