Ελλάδα

Τι γύρευε στην Ελλάδα με διαβατήριο Μεξικού & πιστοποιητικό βρέφους η «Μαρία Τσάλλα»

Δύο δικηγόροι στο «μικροσκόπιο» των Αρχών - Τη βοήθησαν να βγάλει πράξη οικογενειακής κατάστασης - Η διπλή ζωή της στο Παγκράτι και το χρονικό της αποκάλυψής

Τι γύρευε στην Ελλάδα με διαβατήριο Μεξικού και πιστοποιητικό βρέφους η Ρωσίδα κατάσκοπος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι απόρρητες πληροφορίες που έφτασαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η ανακολουθία στοιχείων στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου και η συμβολή ξένων μυστικών υπηρεσιών, οδήγησαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας Ρωσίδας κατασκόπου στην Αθήνα.

Η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που στρατολογήθηκε στη Μόσχα, ήρθε στην Ελλάδα το 2018 με πλαστό διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αξιωματούχοι της ΕΥΠ, αναφέρουν πως ήθελαν να "κάψουν" της ταυτότητα της Ρωσίδας κατασκόπου για δύο λόγους. Άλλωστε για αυτό έδωσαν τα στοιχεία της αλλά και φωτογραφίες της, στη δημοσιότητα. Ό πρώτος λόγος ήταν να μην μπορέσει να δραστηριοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ο δεύτερος να αδρανοποιήσουν το κλειστό δίκτυο επαφών και πηγών που είχε προλάβει να δημιουργήσει στην χώρας μας ή σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είχε προλάβει να διεισδύσει με διπλωματικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους, για να αντλήσει πληροφορίες που χρειάζονταν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, με στοιχεία που οδήγησαν τον περασμένο Ιανουάριο τους ερευνητές της ΕΥΠ στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου, εκεί όπου διαπίστωσαν πως υπήρχε αναντιστοιχία σε ιδιόχειρα και ηλεκτρονικά αρχεία, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα ίχνη της, αναζητώντας παράλληλα το δίκτυο υποστήριξής της.

Όπως διαπιστώθηκε, η Ρωσίδα κατάσκοπος, είχε φτάσει στη χώρα χρησιμοποιώντας διαβατήριο Μεξικού, και αμέσως το 2018 εξέδωσε την επίμαχη ληξιαρχική πράξη γέννησης με στοιχεία βρέφους, το οποίο γεννήθηκε και πέθανε το 1991. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το εν λόγω έγγραφο παραποιημένο έφτασε στο Αλιβέρι, από όπου και εκδόθηκε.

Στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που χρησιμοποιούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος, από το Δήμο Κύμης -Αλιβερίου, αναγράφεται μεταξύ άλλων, ως τόπος γέννησης το Μαρούσι, η ελληνική της ιθαγένεια, η ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας στις 21/12/2018, το όνομα της μητέρας της Αναστασία, ενώ ήταν αγνώστου πατρός. Η μητέρα της όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, είχε πεθάνει το 2013. Δύο δικηγόροι από την Εύβοια φέρεται να την βοήθησαν να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και μάλιστα η γυναίκα δήλωσε πως την φιλοξενούσε στο σπίτι της. Το ρόλο των δικηγόρων στην μυστηριώδη υπόθεση, ερευνούν οι αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Smireva έφυγε από την Ρωσία το 2017. Προορισμός της ήταν το Μεξικό. Εκεί εξασφάλισε διαβατήριο της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Με αυτό κατάφερε να έρθει, ύστερα από έναν χρόνο, στην Ελλάδα. Νοίκιασε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στο Παγκράτι και άνοιξε δίπλα από την πολυκατοικία το μαγαζί με τα πλεκτά. Κάποιοι γείτονες υποστηρίζουν ότι ήταν δραστήρια και κοινωνική γυναίκα, η οποία εκτός από το κατάστημά της ασχολούταν ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία της στα social media.
Οι Ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες της Σλοβενίας, καθώς είχε προηγηθεί στη χώρα αυτή, η σύλληψη δύο κατασκόπων. Όμως τον Ιανουάριο του 2023, χρησιμοποιώντας το ελληνικό διαβατήριο με το όνομα "Μαρία Τσάλλα" η Ρωσίδα κατάσκοπος αναχώρησε με προορισμό την Άπω Ανατολή. Στο τηλέφωνο μετά από ημέρες είπε στην υπάλληλο του καταστήματός της ότι δεν επιστρέψει στην Ελλάδα. "Κράτα το μαγαζί και κάντο ό,τι θες" είπε στην υπάλληλό της. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι πιθανόν να πήγε στην Ταϊλάνδη προκειμένου να συναντήσει τον σύζυγό της, ο οποίος "εξαφανίστηκε" από την Βραζιλία χωρίς να συλληφθεί, όταν τον απέσυραν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας..

Γιατί ήρθε στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην δράση της στην Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΕΥΠ εκτιμούν πως στα 4 χρόνια που διέμενε στην χώρα μας δεν είχε αναπτύξει κατασκοπευτική δράση. Ήταν η περίοδος της προετοιμασίας της για να αναλάβει την επόμενη αποστολή της σε κάποια άλλη χώρα. Μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια ήθελε όμως να γίνει μέλος ελληνικής κοινωνίας και να μην κινήσει υποψίες. Στο πλαίσιο αυτό έκανε σχέση με Έλληνα, ο οποίος φέρεται να έχει αναφέρει στις Αρχές πως δεν είχε καταλάβει τίποτα και πως προετοίμαζαν τον… γάμο τους.

Δείτε επίσης