Ελλάδα

Τέμπη: Ζητούν ψυχολογική στήριξη διασωθέντες και συγγενείς θυμάτων

Μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα απευθύνθηκαν στην Ομοσπονδία φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγεία «ΑΡΓΩ»

Τέμπη: Ζητούν ψυχολογική στήριξη διασωθέντες και συγγενείς θυμάτων
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο πόνος για την ανθρώπινη απώλεια, ο θυμός, οι ενοχές, ο φόβος, ο πανικός, είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που εκφράζουν επιβάτες, τραυματίες από το δυστύχημα των Τεμπών, στους έμπειρους ψυχολόγους - ψυχοθεραπευτές και ψυχιάτρους της τηλεφωνικής γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Το πολύνεκρο δυστύχημα με τα 57 θύματα και τους περισσότερους από 80 τραυματίες, έχει αφήσει ανεξίτηλες πληγές στις ψυχές των διασωθέντων.

«Μας έχει εντυπωσιάσει το έντονο συναίσθημα των ενοχών που εκφράζουν οι περισσότεροι με τους οποίους έχουμε επικοινωνήσει από τους εμπλεκόμενους στο δυστύχημα των Τεμπών. Ενοχές, άρνηση και θυμός των ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν άλλους στο δυστύχημα, ενοχές και θυμός από τους γονείς, τους συντρόφους, τους συγγενείς. Επίσης, εισπράττουμε το θυμό των ανθρώπων για το τρένο το οποίο θεωρούσαν ασφαλές μέσο και δεν περίμεναν να συμβεί κάτι τέτοιο», μας λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ» και της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 Μενέλαος Θεοδωρουλάκης. «Απαντάμε ότι η επιβίωση και η προστασία της ανθρώπινης ζωής σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το κυρίαρχο».

Ο κ. Θεοδωρουλάκης επισημαίνει την ανάγκη όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο τραγικό αυτό συμβάν, να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό, να εκτονωθούν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, όποια και αν είναι αυτά.
Στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10306 βρίσκονται σε 24ωρη βάση εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες, ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι και ψυχίατροι, που καλούνται να διαχειριστούν τα συναισθήματα που εκφράζουν οι εμπλεκόμενοι στο δυστύχημα. Οι ειδικοί σε κάθε βάρδια ήταν 12, ωστόσο έχουν ενισχυθεί φτάνοντας στους 20, με σκοπό να προσφέρουν έστω και την εξ αποστάσεως ψυχολογική στήριξη σε όσους τη ζητούν.

«Περισσότερους από 192 διασωθέντες έχουν καλέσει οι ειδικοί της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης, έπειτα από εντολή της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη (ύστερα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που έγινε)», μας λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ.

«Έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία, έχουν σταλεί sms, και μέχρι σήμερα 24 επιβάτες ή συγγενείς θυμάτων και τραυματιών έχουν επικοινωνήσει με την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης. Δύο εξ αυτών παραπέμφθηκαν σε ψυχίατρο κοντά στην περιοχή του τόπου διαμονής τους», τονίζει ο κ. Θεοδωρουλάκης, αναφέροντας ότι καθημερινά οι κλήσεις που δέχονται από τους εμπλεκόμενους στο δυστύχημα των Τεμπών είναι γύρω στις 25 (κάποιες επαναλαμβανόμενες από τους ίδιους ανθρώπους).

Όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΑΡΓΩ, με τους συγγενείς των νεκρών θα επικοινωνήσουν μετά τις 20 Μαρτίου, δίνοντάς τους το χρόνο να διαχειριστούν το πένθος τους.

«Σεβόμενοι τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος να πενθήσουν, να εκφράσουν όλα τους τα συναισθήματα μέσα στο περιβάλλον που ζούνε».

160 ειδικοί απαντούν στο 10306

Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του υπουργείου Υγείας.

Οι πολίτες, όταν νιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:
- Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.
- Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
- Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.
- Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
- Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.

Δείτε επίσης